İkram Kali

Ferit Melen Kütüphanesi

İkram Kali

Van Milletvekili, eski Bakan ve Başbakanlardan Ferit Melen hakkın rahmetine kavuştuktan sonra ailesi tarafından kişisel eşyaları ve kütüphanesinde bulunan kitapları Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ne bağışlanmıştı. Melen'in içinde çalışma masası dahil özel eşyaları uzun süre sergilenmeyince çeşitli söylentiler de ileri sürülmüştü.
Aldığım duyumlara göre YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal'ın talimatlarıyla depremde hasar gören, güçlendirilen YYÜ Ferit Melen Merkez Kütüphanesi yeniden düzenleniyor. Kütüphanenin giriş kısmında, özel müze görünümünde bir bölümde Ferit Melen'in kişisel eşyaları ona yakışır şekilde sergilenecek. Bu bölümde Ferit Melen ile ilgili fotoğraflar, belgeler sergilenecek. YYÜ öğrencilerine  " Okuduğunuz bu memleket önemli devlet adamları yetiştirmiştir. Bunlardan biri de Ferit Melen'dir"  denilecek. Vefa gösteren, başta Rektör Peyami Battal ve emeği geçenleri kutlarız. Darısı Vani Mehmet Efendi, Vankulu, Fehim Arvasi,  Seyit Ahmet Arvasi, Ruhi Su, Tayyar Dabbağoğlu ve diğerlerinin başına.  
Diyarbakır Dicle Üniversitesi Rektörlük girişinde konukları Diyarbakır'ın yetiştirdiği önemli şahsiyetlerinin maskları, öz geçmişlerinin bulunduğu köşe karşılar.  Gördüğümde çok etkilenmiş ve hoşuma gitmişti.
Beklentim, önerim;  YYÜ Rektörlük girişinde " VAN'IN DEĞERLERİ"  isimli bir nezih köşe oluşturularak Van'ın saygın isimleri orda ön plana çıkarılarak tanıtılmalıdır.  Bunu valilikte yapabilir! Van'a sahip çıkmak; ilin tarihine, kültürüne ve yetiştirdiği, bağrından çıkan değerlerine sahip çıkmakla mümkündür.  

 
VATSO, VESOB, OSB neden imzalamamış?
 
Van Ekonomi Konseyi tarafından yeni imar planı ile ilgili basın açıklaması hazırlanmıştı.  Açıklamada konseyin 12 üyesinden Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mirza Nadiroğlu, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Faruk Alpaslan, Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Sinan Hakan'ın imzası yoktu.  Bende "Neden bu isimlerin imzaları yok, neden imzalamadılar?"  diye sormuştum. Kandil'de tutulanlar geldi. Yeni Papa seçildi. Konseyden cevap gelmedi.  Sanırım çekindiler. Ya da " Başımıza iş açma, karıştırma kardeşim" dediler. 
Gazetecinin görevi; sormak,  soruşturmak, araştırmak, eleştirmektir ve yazmaktır. 
Bende öyle yaptım.
Ama neden imzalamadıklarını öğrendim. 
İmzalamayan isimler, meğer konseyden kendilerini arayanlara; " Basın açıklamasında Milletvekillerine yönelik cümleyi çıkarın açıklamayı imzalayalım. Çıkarmasanız imzalamayız." demişler. Konseyi o cümleyi çıkarmamış, üç isimde metni imzalamamış.
 Konseyin gerçeği kamuoyuna açıklaması çok mu tehlikeli?
Hatırlatalım. Söylenenin, yazılanın aksi bir sözünüz, açıklamanız varsa köşemiz size açıktır.
 
Van'da Şarapçılık
 
Urartular döneminde Van'ın üzüm bağları ünlüydü. Bir asır öncede Hacıbekir Kışlası'nın yerinde Ermeniler tarafından işletilen şaraphane bulunduğunu bir kitapta okumuştum. Van'da yer alan kiliselerin süslemelerinde ve kabartmalarında bereket sembolü olarak üzüme rastlanılır.  Anlaşılmaz bir şeklide ismi Beyüzümü'ne dönüştürülen Şahbağı köyünde bulunan üzüm bağlarında yetiştirilen siyah üzümlerinin kalitesini lezzetini bilen bilir.  Günümüzde Erciş,  Alaköy civarında küçük bağlarda üretilen Van üzümleri ileride üretime dönüşecek. Geniş alanlarda, yeni üzüm bağları kurulacak. Bağlarda bol miktarda modern usullerde üretilecek Van üzümlerinden butik boyutta kurulan şaraphanede özel Van Şarapları üretilecek.  Ayrıca içinde at,  traktör, yerli meyve ağaçları bulunan özel modern çiftlikler kurulacak.
Van'da üzüm bağları, çiftlikler ve şarapçılık konusu ilgi duyan çevrelerde ciddi anlamda konuşuluyor, gündeme geliyor. Üçüncü nesil, okumuş gezmiş,  görmüş Vanlı gençler bu işe baya hevesli.  Hatta şarap uzmanı olan yabancılarla yatırım konusunu görüşenler bile var. 
Üretim arz ve talep meselesidir. Olmaz demeyin. Son yıllarda nelerin olabileceğini gördük, yaşadık. 
 
BDP Başkan adayı Bekir Kaya'mı?
 
BDP Muş Milletvekili Demir Çelik'in BDP Van Büyükşehir Belediye Başkan adayı gösterilebileceğini iki kez yazdım. Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir'in isminin konuşulduğunu söyledim. Gazeteci hassasiyeti, gözlem ve duyumlarımız ışığında yazıyoruz, yazacağız. Yazdıklarımızın aksine açıklamada gelmedi. 
Siyasetin kokusu, dumanı, duyumu kulislerden yayılır. 
BDP'de siyaset yapan bir isme sordum. Dedi ki  " Bu isim ve diğerleri adaylık için çok uzak. Kendisine, " Mademki bu isimlerin başkan adayı olmayacağını söylediniz. Peki, BDP çevrelerinde adı geçen isim, ya da isimler kim olabilir? "  dedim. 
 "BDP Van Belediye Başkan adayı çok büyük ihtimalle Bekir Kaya'dır. Farklı isimlerin gündeme gelmesi söylentiden ibarettir" dedi. 
Van'da siyaset kazanı kaynıyor. Siyasetin ateşi yükseliyor.

Yazarın Diğer Yazıları