İkram Kali

Erken genel seçimde Van'da sonuç değişir mi?

İkram Kali

Bir yanda yürekleri yakan ölümler, bir yanda vicdanı olan herkesin birlikte dile getirdiği barış çağrıları, diğer tarafta erken seçim.

Türkiye'nin kafası karışık, gündemi pek ağır.

Ak Parti MHP liderlerinin son buluşmasından da koalisyon hükümeti çıkmadı. Çok zayıfa da olsa hala koalisyon hükümeti ihtimali olduğu söyleniyor. Ama ufukta erken genel seçim kesin gibi. Koalisyon tartışmalarının yerini erken genel seçim aldı. Partilerde seçim havası, aday kulisleri yoğunlaştı.Yüksek Seçim Kurulu (YSK) "Her an erken seçim olabilir" diyerek Kamu İhale Kanunu'nu da devre dışı bırakarak oy pusulası için ihaleye çıktı. Sandık hazırlığı başladı. Seçimle birlikte sokaklar yeniden şenlenecek. Sorumsuz partililer yeniden her tarafı afiş ve bildirilerle kirletecek.

PKK'nın kimi yerlerde "özerklik" ilan ettiği, çatışmaların sürdüğü, bombaların patladığı, insanların öldüğü, korku ve  endişenin yaşandığı  ekonomik sorunların arttığı bir dönemde seçmen sandığa gidecek.  Ankara, İzmir, İstanbul'da sandığa gitmek kolay. Zor olan dağ başında, köy yerinde sandığa gitmektir. Bu ortamda sandıklar kadar seçmenin can güvenliği nasıl korunacak? Bunlar daha netleşmiş değil.

***

Çözüm/barış süreci döneminde yani daha çatışmaların başlamadığı 7 Haziran seçimi öncesi Ak Parti ve Hükümet cephesinde  "sandık güvenliği sağlanacak" diyen yetkili ve etkili ağızlar seçimden sonra seçim boyunca kendi güvenliklerini dahi sağlayamadıklarını, seçim yarışının demokratik ortamda yapılmadığını,  seçimlerin silahların gölgesi altında geçtiğini,  örgüt tarafından baskı altına alınan vatandaşların özgür tercihlerini sandığa yansıtamadıklarını bunun yanında seçim sonuçlarına hille karıştırıldığını dile getirdiler. Öyle ki AB gözlemcileri dahi göreve çağrıldı.

Şikâyetçi olan yetkili ve etkili isimler geçmişte olduğu gibi bugünde erken genel seçimde sandık ve seçmen güvenliğinin sağlanacağını belirtiyorlar. İnanmak inanmamak seçmene kalmıştır.  Yalancının mumu nasıl olsa yatsıya kadar yanıyor.  Bunları söyleyen yetkili ve sorumlu olanların sonradan şikayet etme, mazeret üretme hakları yoktur. Sorumluların öncelikli görevi sorunları çözmek, gerekli güven ortamını sağlamaktır.

AK Parti 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri'nde oy kaybettiği illerin yönetimlerinde büyük değişikliğe gideceğini açıkladı. AK Parti yönetimi, 14 il başkanını ve il yönetimini görevden almaya hazırlanıyor.Görevden alınacağı ileri sürülen iller arasında yüzde 20 oy kaybına uğradığı Van'da var. Ak Parti 2011 seçimlerinde 4 vekil çıkardığı Van'dan 7 Haziran'da yüzde 20.1 oy alarak 1 milletvekili meclise gönderebildi. Buna karşılık HDP oyunu artırarak 7 milletvekili kazanarak 4 milletvekiline 3 milletvekili daha ekledi. 

AK Parti erken genel seçimde ne yapar?

 Son 4 seçimde Van'da başarısız olan Ak Parti şirket mantığı ile yani kar zarar hesabına göre yapılandırılıp yönetildiği, birlerinin vesayetinden kurtulmadığı, halktan kopuk egolarını tatmin eden kişilerin geçinme adresi olduğu, genel merkezlerini başarıyla sürekli yanıltmaya devam edildiği, partiye çıkarları oranında bağlı olanların itibar gördüğü, akraba, eş, dost, yandaşların kollandığı,  parti içi çekişmelerin devam ettiği,  yanlış isimlerin aday gösterilmesinde inat edildiği,  herkesin kendi ekibini kurduğu, önce Van yerine önce ben, denildiği, Truva atları bulunduğu, yalan söyleyenlere rıza gösterildiği, Vanlılar ciddiye alınmadığı, ilin sosyal,toplumsal yapısı ve gerçekleri göz ardı edildiği, heyecan, güven ve ekip ruhu sağlanmadığı, küstürülen seçmenler geri kazanılmadığı, geçmiş hatalardan ders çıkarılmadığı sürece kan kaybı ve mevcut siyasi tablo değişmeyecektir.

Ak Parti erken genel seçimde mutemelen1-2 isim haricinde aday listesini tamamen yeniler. Toplumsal dengelere göre yıpranmamış karşılığı olan sürpriz isimlerle seçime hazırlanır ve yeni bir heyecan ve ruh yakalanırsa sonuç 6-2 olur. Bunu 5-3 yaparlarsa o da sürpriz sayılır.

Erken genel seçimde HDP ne yapar?

Geçmişte farklı partiler ve bağımsız adaylarla seçimlere katılan HDP erken genel seçimde de başarısız olmaz. HDP seçmeni gönlündeki adayları listede görmese, adayları beğenmese dahi partisine küsmez. Seçmen aday kim olursa olsun sandığa gider ve oyunu kullanır. Bunu son dört seçimde sandığa yansıyan sonuçlarda gördük. Son çatışmalı duruma bağlı ilde yaşanan tedirginlik ve ekonomik durgunluk erken genel seçimde HDP'yi azda olumsuz etkileyecektir. HDP seçmeni olmayan ancak bir şekilde HDP'ye oy veren ilde istikrar,huzur  isteyen kesimler tekrar oy vermeyebilir. Belediyeler beklenen başarıyı gösterebilselerdi hizmeti esas alan seçmenin oyu HDP'nin hanesine yansırdı. HDP seçimden 7 vekil kazanarak çıkarsa başarı olur. HDP'de mevcut vekillerin bir kısmı değişebilir.

 ***

 7 Haziran'da Van'da üçüncü parti olan MHP'nin aldığı oyların büyük bir kısmı erken genel seçimde AK Parti'ye kayar. CHP, SP'in aldığı 3-4 bini geçmeyen oylarda düşüş yaşanır. Okulların açık olduğu, kentlerin canlandığı, yeni bir umudun yaşanacağı Kasım ayında olası erken genel seçime katılımın, ilginin yüksek olacağı düşüncesindeyim.

Yazarın Diğer Yazıları