İkram Kali

Empati, olgunluk, ortak akıl zamanı

İkram Kali

Yeni Anayasa ve Başkanlık sistemi, çözüm süreci, akil insanların çabaları, altının rekor düşüşü  ve diğerleri ülke gündeminin ilk sırasında yerini koruyor.  İlimizde; barış iklimi, büyükşehir, mahalli idare seçimleri,  Ticaret ve Sanayi Odası seçimleri, esnafların vergi, sigorta sorunları,  turizm sektörünün yaşadığı gizli kriz, belediye başkan adaylığı, kiracılara tahsis edilen TOKİ konutları ve onbinlerce insanın yaşadığı TOKİ konut alanlarında sağlık ocağı gibi sosyal donatılar ve çocukların, gençlerin ihtiyacı olan basketbol,  futbol gibi spor alanlarına yer tahsis edilmemesi, tek bir spor tesisi yapılmaması gündemi işgal ediyor.
Bunlar toplumda tartışılıp konuşulurken ilimizde barış iklimine yakışır olgunluk hakim.  Kimileri bu olgunluğu çekingenlik-korkaklık-döneklik olarak yorumlayabiliyor! Olgunluğun gereği bu yaklaşımlarada  saygı  duyulmalı.
Ülkemizin empati,  olgunluk ve ortak akla ekmek-su gibi ihtiyaç duyduğu bir dönemden geçiyoruz. 
Ortak akılda buluşmanın, barıuş ikliminin yaşatmanın  yolu empati ve olgunluktan geçiyor. 
İdeolojik saplantılardan sıyrılanlar, ön yargılardan kurtulanlar, fısıltı gazetesine değer vermeyenler, zamanın ruhunu kavrayabilenler, diğerini dinleme anlama ezaketi gösterebilenler, korku duvarını aşabilenler  olgun oluyor. 
İnsani acıları, yaşanmışlıkları yüreğimizde hissedebildiğimiz ölçüde olgunlaşır… Farklı duygulara,  düşüncelere, eleştirilere,  görüşlere  saygı duyduğumuz  vakit  ortak aklıda buluşabiliriz. 
Empatiye, olgunluğa ihtiyacımız var. 
Gelin empati yapalım olgunlaşalım. 
Farklı düşünelim,  farklı hissedelim, farklı bakalım. 
Şehit bir askerin annesi-babası- kardeşi olalım. Onların yanan yüreğiyle, gönül gözleriyle bakarak düşüncelerimizi  söyleyelim.   
Diyarbakır cezaevinde düşüncesinden dolayı  b…  yedirilen, onuru zedelenen bir insan olalım. Onun yaşadıklarını  hissedelim, onun  yüreğiyle konuşalım. 
Dönelim bir kez daha vicdanımızla, aklımızla empati yapalım. Sonra olgunlaşalım, kendimiz olalım. Yanalım, kavrulalım, ama çözüm-barış- normalleşme sürecine diyeceğimizi de diyelim.  
Sonra da  su taşıyan karınca misali barış iklimine katkı sunalım.

 
Barış  iklimi, normalleşme bu
Van'ın havasıda  suyuda, insanı da bir başkadır. Şimdi çözüm-barış- normalleşme  bahar  ayına denk  düşünce… Araya  taziyeler,  düğünler  girince  barış  iklimi de Van'da  bir başka  oluyor. 
BDP Milletvekili  Özdal Üçer sert söylemleri sahip şahin veklimizdir.  Belediye Başkanı Bekir Kaya  ise tam aksine aynı siyasi  kulvarda sempatik, güvercin poltikacıdır. Üçer, Kaya, İl Başkanı Musa  İtah ve il teşkilatından oluşan BDP'liler önceki gün anneleri vefat eden Türkmenoğlu ailesine taziye ziyaretinde bulundular. Fatiha okudular, ailenin acısını paylaştılar. Van'ın en köklü geleneklerinden taziyede çözüm-barış-normalleşme sürecinin esintileri hissedildi. Van siyasetine yakışan normalleşme, helaleşme  süreci  işliyor, gönüller onarılıyor.
 İnşallah, Evelallah, Hevallah, Maşallah  dilerde  geziniyor
 
Geldi gördü yazdı
Sabah Gazetesi usta yazarlarından değerli dostum Yavuz Donat,  bir kez daha Van'a geldi.  Her zaman olduğu gibi Vansesi'ni de ziyaret etti. Van'ın barış havasını soludu. Birlikte kahvede oturduk çay içtik, sokakta  gezdik
Çözüm sürecini, deprem sonrasını Vanlılar ile konuştu. 
Kısa  zamana  defterine çok şey  sığdırmayı beceren  sevgili Donat, izlenimlerini üç gündür  Sabah'ta yazıyor.  Özellikle CHP'ye Van üzerinden önemli  mesajlar veriyor. 
Donat, Ankara'dan Van uçağı ile öğlen saatlerinde geldi. Vali Münir Karaloğlu, Belediye Başkanı Bekir Kaya ve onlarca insanımızla çarşıda pazarda görüştü. Şeref Şahin Lokantasının lezzetli yemeğini yedi.   Yalçın Kitapçı ağabeyimize acil şifalar dileyerek selam   gönderdi.  Turan Haydaroğlu  ağbeyimizden  11'liler  olayınının hikayesini  dinleyerek sohbet etti.  Yazarımız  Cem Altaylı'ya Van gündemini  sordu.   CEM- KA  Mağazası  kapısında  Cemil  Perihan'la selamlaştı. 
Yavuz  abiye  " Anadolu'yu iyi biliyorsun, akil adamlar arasında olmalıydın"  dediler.
"Benim işim gazetecilik, yazmak" dedi.
Gün batmadan Van'dan Ankara'ya uçtu. Akşam yemeğini muhtemelen evinde yedi. 
Van Ankara, İstanbul'a bazı semtlerinden daha yakın. 

Yazarın Diğer Yazıları