İkram Kali

Demokrasi şenliği başladı

İkram Kali

İkram KALİ

İlimizde 7 Haziran seçim kampanyasının nasıl bir atmosferde geçeceğinin fikrini veren ilk fotoğrafı çıktı. Görünen o ki demokrasi şenliği kıvamında, huzurlu ve heyecan dolu bir seçim süreci yaşayacağız.  

 Cumartesi günü Ferit Melen Bulvarı, 5 Yol kavşağı bu düşünceyi oluşturan görüntülere sahne oldu.  Bulvarda kesişen Hastane, Cumhuriyet, Sıhke, İskele, Akköprü Caddelerinin gökyüzü HDP bayraklarıyla süslenmişti. HDP 8 Van Milletvekili Adayını seçmenlerine burada tanıtmaya hazırlanırken bulvarın diğer ucunda, Hz. Ömer Cami avlusunda toplanan Küresünnili topluluğu Ak Parti listesinde temsilcilerinin bulunmamasını ellerinde Türk bayraklarıyla protesto için bir araya gelmişlerdi.

 Van’ın farkı budur.

Van kendine özgü toplumsal bir yapıya sahiptir. Diyarbakır’a, Erzurum’a, Batman’a, Trabzon’a benzemez.   Van insanı Van Denizden etkilenmiştir.  Değişime açık, hoşgörülü, kucaklayıcı, sabırlı, konuksever, biraz tedirgin biraz sakin yaşamayı seven, paylaşmayı bilen özellikler taşır.  Bu karakteristik özellikler herkesin onurla sahiplendiği “ Vanlı”  ortak üst kimliği ile büyüyerek anlam kazanır. Van ile harmanlanan Kürt, Türk, Arap, Çerkez, Laz, Azeri ve diğer bütün kimlikler Vanlı tanımıyla başka bir saygı görür.   Sözünü ettiğimiz Vanlı kimliğinin zenginliği hafta sonu sokaktaydı.

Bir tarafta HDP bayrakları, diğer tarafta Türk bayrakları vardı. Kavgasız gürültüsüz ve hoşgörüyle yan yana. Aynı alanı paylaşan farklı düşünen, ama birlikte kardeşçe yaşayan bu kentin insanları seçim kampanyalarının bahar ikliminde geçeceğini müjdeliyorlardı.

 Adana’dan Van siyasetine kadın desteği

Partilerin Van milletvekili listelerinde ilginç ayrıntılar var.

Mesela…

7 Haziran seçimlerinde HDP oy pusulasında 19 sırada yer aldı. HDP Van Milletvekili listesinin 1. Sırasında HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Adana, Yumurtalık'ta doğan Figen Yüksekdağ var.  Yüksekdağ genç yaşta siyasete ilgi duyan, Devrimci gelenekten gelen mücadeleci bir isim.

 Adana'dan bir isim daha

Oy pusulasında 18 sırada ise MHP HDP’nin yanında yer alıyor. MHP Van Milletvekili aday listesinin 7.  sırasında Adana’da 7nHaziran seçimleri için  milletvekili aday adaylığı başvurusunda bulunan, aday belirleme sürecine kadar da çalışma yapan Ülkücü gelenekten gelen Ebru Berköz Karaca var.

Seçimde kazanması kesin olan Figen Yüksekdağ’dır.  Böyle de olsa Adana markalı iki kadın aday Van’ın hoşgörü dolu siyaset arenasına diğer kadın adaylar ile birlikte renk katacaklar.

 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları