İkram Kali

Çözüm iklimi

İkram Kali

Umarız ve dileriz ki bu bahar topraklarımızda kardeşlik çiçekleri daha bir renkli açar, güvercinler daha özgür kanat çırpar, sular bol ve daha coşkulu akar, ekinler daha verimli olur.
Çünkü iklim değişikliğinin gözle görülür,  heyecan yaratan,  yürekleri yumuşatan hissedilir  esintileri var.  
İşte bunlardan birkaçı:
BİR:
 Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali kapsamında gerçekleşen Kürtçe Hamlet oyunu İzmir'de ilgi gördü. CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, BDP'li Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel oyunu en ön sırada birlikte seyretti.
İKİ: İzmir Balkan Anadolu Birliği Derneği üyeleri 'Çözüm sürecine' katkı sağlamak için Diyarbakır gezisi düzenledi. Yaklaşık 50 kişilik heyet daha sonra Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i makamında ziyaret etti. Başkan Baydemir heyeti güller ile karşıladı. Balkan Heyeti'nin uçağında yer alan Fatma Doğan, uçaktaki heyetin Diyarbakır'a barış sürecine kattı sağlamak amacıyla gittiğini öğrenmesiyle heyete dahil oldu. İki oğlunun PKK'nın dağ kadrosunda olduğunu belirten Fatma Doğan, "Bu durum bizi çok üzüyor. Artık evlatlarımız ölmesin. Artık kan dursun istiyorum" dedi. 
ÜÇ: AK Parti'den 2, MHP, CHP ve BDP'den bir milletvekili 150 kişilik iş adamı heyetiyle birlikte Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri seyahatine katıldı.  Seyahat dönüşünde sonuçlardan çok BDP Hakkari Milletvekili Esat Canan'ın Riyad'a Ritz Carlton otelinde gösterdiği Türk bayrağı hassasiyeti konuşuldu. 
Olay şu:
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan başkanlığında Türk iş heyeti seyahatin üçüncü durağı olan Birleşik Arap Emirlikleri'nde Riyad'da yeni açılan lüks oteli Ritz Carlton'a yerleşir. 
Oteli'nin devasa bahçesinde yürüyüşe çıkan Esat Canan otelin önündeki bayrak direklerinde Türk bayrağı göremez. Oysaki onlarca ülkenin bayrağı vardır.  Canan, acaba göremedim mi diye otelin etrafında iki tur atar ancak yine göremeyince lobiye geçip otel yöneticisini arar. Bulamayınca sabah ilk iş olarak otel müdürünü çağırır. Ve tercüman aracılığı ile otelde bir bakan ve milletvekilleriyle 150'ye yakın iş adamı olduğunu, neden otelin önünde neden bir Türk bayrağı olmadığını sorar. Hatta fırça atar. Otel müdürü de özür dileyip Türk bayrağı buldurarak direğe asar.
Esat Canan, "Bu bayrak sadece bugün değil her gün dalgalansın. Başka ülkelerin bayrakları varsa Türk bayrağı da olacak" diyerek tepki gösteriri.
DÖRT:  Van İl Genel Meclisi'nin AK Parti Grup Başkanı Kemal Beydoğan ile BDP'li üyesi Ali Kılçık Trabzon Yetiştirme Yurdu'nda kalan ve bisiklet almak için biriktirdiği 61 lirayı Van'daki depremzedelere gönderen Muhammet Demirci'yi ziyaret etmek üzere Trabzon'a gittiler. AK Partili ve BDP'li siyasiler birlikte yolculuk yaptılar, birlikte Van'ı temsil ettiler. Trabzon'da Muhammet'in şahsında depremde Van'ın yardımına koşan, kardeşlik gösteren herkese birlikte teşekkür ettiler. 
BEŞ:  Belediye Vanspor geçen hafta çarşamba günü Spor Toto 3. lig 1. grubun 25. hafta maçında Trabzon deplasmanında Beşikdüzüspor ile 0-0 berabere kaldı.  Küme düşmeme mücadelesi veren  Beşikdüzüspor sonuçla tehlike hattına girdi. Beşikdüz taraftarı sonuca aldırmadan B. Vanspor'u ayakta alkışladı. Beşikdüzlü yöneticiler de maç öncesi ve  sonrası B. Vanspor'u bağırlarına bastılar.  Malum Samsun olayı sonrası Karadeniz'in İncisi Trabzon centilmenlik ötesi iklime yakışan mesaj verdi.
ALTI:  Siirt'te bir düğün salonunda yapılan BDP İl Kongresine, katılan BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, konuşması sırasında bantla asılı olduğu yerden bir kenarı kopan ve düşerken partililer tarafından tutulan Türk bayrağı tekrar yerine asılıncaya kadar konuşmasına ara verdi. Kışanak, koli bandı ile platforma yapıştırılan ve partililer tarafından tutulan Türk bayrağının tekrar asılmasını bekledi. Kışanak hassasiyet ve saygı göstererek "Bayrağı assınlar konuşmama devam edeyim" diyerek Türk Bayrağı asıldıktan sonra sözlerine devam etti.
YEDİ:  AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda konuşan Başbakan Erdoğan: "Biz çözüm için her yola başvururuz. Baldıran zehri içmekse, biz o baldıran zehrini de içeriz. Yeter ki bu ülkeye huzur gelsin, refah gelsin"' dedi. Bu değerlendirmeye karşı BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş : '' Biz hiçbir zaman 'ben baldıran zehiri içmeye hazırım' diyen bir başbakana karşı komplo içerisinde olmayız. Böyle bir ahlaksızlık içerisinde olmayız. Bundan herkesin içinin rahat olması lazım. Sayın Başbakanın içinin rahat olması lazım. Biz bu süreçte çözüm olanağının zeminini güçlendirmeye çalışıyoruz'' dedi.
SEKİZ: Geçtiğimiz günlerde BDP'li Van Büyükşehir Belediyesi gecikme ve kamuoyu baskısını gerekçe göstererek yeni imar planı protokolünden tek taraflı çekildiğini açıkladı. Hafta sonu yeni imar planı ile ilgili Van'da yapılan çok katılımlı toplantıda kararın iklime uygun değiştiği görüldü. Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sabri Abi, " Görülen her türlü eksikliği, sorunu bakanlığımız ile ele ele vererek çözceğiz. Bu konuda Van ile ilgili bakanlığımızla birlikte çalışacağımızı da ifade etmek istiyorum" dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da," Yeni imar planının gecikmesinde bizimde hatamız var. Ama imar planını hazırlamak başarıdır. Bu başarı da sadece hükümetin değil halkın başarısıdır. Belediye ile çalışmak zorundayız. Kim ayrımcılık yaparsa yanlış yapar. "  dedi. 
DOKUZ: BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş PKK'nın kaçırıp elinde tuttuğu asker ve kamu görevlilerinin de bu hafta içinde serbest bırakılacağını söyledi
ON: Selahattin Demirtaş, İmralı görüşme notlarının sızması ile ilgili parti olarak yaptıkları soruşturmanın sonuna geldiklerini belirterek, "Bir takım ince hesaplar, bir takım farklı ilişkiler kullanılarak partimiz üzerinden elde edildiği anlaşılıyor. Soruşturmanın tümüyle bitmesi sonrasında bunu kamuoyu ile paylaşacağız" dedi.
ONBİR: Değişen iklim ortamında Ciner Grubu tarafından yapımına 2006 yılında başlanan 800 milyon dolarlık bir yatırımla, tamamı bittiğinde 2 bin 100 kişiye istihdam sağlayacak Şırnak Silopi Termik Santralı'nın ilk ünitesinin resmi açılışı yapıldı. İklime ekonomik damga vuruldu.
Demem şu; iklim değişikliği herkesi pozitif etkiliyor. Çorak toprakların suya kavuşması gibi.
Bu iklimde; incelik, sorumluluk, dikkat, hassasiyet, ortak dil,  duygudaşlık,  sahiplenme, saygı, yakınlaşma, kardeşlik, birliktelik var. Özlem duyulan olgular...
Çözüm iklimi ve hislerim,
21 Mart günü meydanlarda,
Nevruz Kutlamalarında Türk Bayrağı göreceksiniz diyor. İklim ve hislerim beni yanıltmasa tabi.

Yazarın Diğer Yazıları