İkram Kali

Bu ne film?

İkram Kali

Öncelikle şunu belirteyim.  Kim düzenlerse düzenlesin Van adına yapılan bütün kültürel etkinleri önemsiyoruz. Bu çabalardan her Vanlı gibi bizde mutluluk, heyecan duyuyoruz.  Dolayısıyla Van'ı, Vanlıyı önemseyenleri önemsiyoruz. Bu anlamda 26 Aralık akşamı Van musikisi adına Van'da önemli bir gece düzenleniyor. Van tarihinde ilk defa Valilik ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi işbirliği ile  " Van İçin Bir Şarkı Bestele"  Van temalı şarkı yarışmasının finali yapılacak.  Van adına hazırlanan 221 eserden finale kalan 10 Türk Sanat Müziği bestesi arasından ilk üçe giren eser jüri tarafından belirlenerek geceye katılan ünlü sanatçılar tarafından seslendirilecek.  TRT Müzik kanalından canlı yayınlanacak " Van İçin Bir Şarkı Bestele"  final gecesinde heyecan doruğa ulaşacak. 
Van bu geceye odaklanmışken…
Önceki gün Van'da sesiz sedasız "1. Uluslararası Van Gölü Film Festivali' i başladı. Festivali tesadüfen netten, yollara asılan afiş ve pankartlardan öğrenebildim.
Heyecan veren güzel bir girişim.
Van'da sinema festival yapılıyor ama Vanlının yeterli bilgisi, haberi yok!  Sinemaseverlerin festivalden haberi olmayınca festivale beklenen ilgi de gerçekleşmiyor.  İlgisizliğin başka nedenleri de var tabi ki. Ancak eksikliklerine hatalarına rağmen festivalin düzenlenmiş olması önemlidir.  
"1.Uluslararası Van Gölü Film Festivali' ni düzenleyenlerin anlatımıyla festivalin amacı şu:
Türkiye'nin doğusunda Altın Portakal, Altın Lale ve Altın Koza düzeyinde uluslararası bir festivalin boşluğunu gidermek ve uluslararası film yapımcıları, yönetmenler, oyuncular ile eleştirmenlerin Van ilinde düzenlenecek festivale katılımı ile ulusal sinema sanatçılarını kaynaştırmak ve evrensel bazda sinema yapıtlarının üretilmesini teşvik etmek.
Bu yıl ilk defa gerçekleştirilecek olan ve çeşitli sanatçıların Van ilinde toplanmasını sağlayarak şehrin uluslararası alanda prestijini ön plana çıkartarak şehrin kültürel anlamda değerini ortaya koyarak sürekli hale gelebilecek bir kültür ağı içine dâhil etmeyi amaçlayan festival, sadece Van ilini gözeterek, 'VAN İÇİN…'  konsept temasıyla sinemaseverlerle buluşacak.
 Van kokan, yerinde bir vurgu yapılmış. 
 '1. Uluslararası Van Gölü Film Festivali'  Van Devlet Tiyatrosu'nda önceki gün kokteyle başladı. Festivalin açılışına Van Baro Başkanı Murat Timur'un yanı sıra sınırlı sayıda sinemasever katıldı.  16 Aralık günü başlayan festival 22 Aralık 2012 tarihine kadar devam edecek.   
Sinemaseverlere duyurulur. 
Festivalin Genel Koordinatörü Bağer Oğuz Oktay kokteylde 6 ay önce arkadaşlarıyla çalışmalar başladıklarını belirterek, halkın sanatsal çalışmalara ihtiyaç duyduğunu söyledi.
 Yaşanan sıkıntılara dikkat çeken Oktay, festival için Kültür ve Turizm Bakanlığı, Van Valiliği ve Van Belediyesi'nde destek alamadıklarını söyledi!
Aydın Üniversitesi Sinema Bölümü öğretim görevlisi Korkut Akın ise, "Bir Vanlı olarak nice güzellikler gördüm hiçbiri gülüzara benzemez" dedi. "Gülüzar" olarak dile getirdiği güzelliğin Van olduğunu, ancak iyi değerlendirmediğini belirten Akın, sanatın sadece hayatın üst tabakasını kapsamaması gerektiğini dile getirdi.

Yapılan konuşmaların ardından trafik kazasında yaşamını yitiren sinema yönetmen Seyfi Teoman anısına   "Bizim büyük çaresizliğimiz" adlı filmin gösterimi yapıldı. Dört gün sürecek festivalde, film gösterimlerinin yanı sıra seminerler de düzenlenecek.
"1.Uluslararası Van Gölü Film Festivali çerçevesinde gerçekleştirilecek etkinliklere baktığımızda : 
Van'daki sinema salonlarında ve Kültür Sarayı'nda bir hafta içerisinde Türkiye ve Dünya sineması örneklerinden oluşan 14 film gösterilecek. Van'ın doğal ve kültürel güzelliklerini festivale katılan misafirlere tanıtmak amacıyla, Van Kalesi, Hoşap Kalesi, Van Gölü çevresi, Erciş, Akdamar Adası gezileri düzenlenecek. (kar yağışı müsaade etmedi.) Festival süresince seminerler düzenlenecek. Sinema Atölyeleri (Workshop) kurularak sinemaya ilgi duyan gençlere sinema eğitimleri verilecek.  Bir kurul tarafından noter huzurunda 1., 2. ve 3. ile mansiyon '  İnci Kefali Sinema Ödülleri'  verilecek.  Uluslararası anlamda katılımcı sinemaların değerlendirilmesi ve yarışma sonrası gösterimleri yapılacak.  (Ödül kazanan katılımcılara, para ödülü dışında, Van yöresinde yetişen inci kefali balığı şeklinde ödülü sembolize eden kupalar veya plaketler verilecek)
Gelelim festival ile ilgili öneri ve eleştirilere:
BİR: Festival düşüncesi, ismi doğru ve güzel, festivalin tarihi ve ödüllerin ismi ise yanlıştır, düzeltilmelidir.  Festival tarihi Van'ın doğal güzelliklerinin görülüp, tarihi zenginliklerinin gezilip görülebileceği,  katılımın yoğun olabileceği dönem  (Ör: Haziran)  seçilmeliydi. 
İKİ:   Daha uygun mevsimde düzenlenecek festival kapsamında açık hava sineması kurularak Van halkına; gazoz, tahta sandalye eşliğinde Emek,  Şehir, Yıldız yazlık sinemaları nostaljisi yaşatılabilirdi.
ÜÇ: Festival tanıtım ve reklam çalışması yetersiz ve etkisiz olmuştur.  
DÖRT: Her Vanlı bilir ki Van Gölü'nde inci kefali diye bir balık yaşamamaktadır. Bu isim son yıllarda uydurulan,  yapay bir isimdir.  Van'da  yetişen balığın adı  asırlardır VAN BALIĞI' dır.  Tıpkı Van Kedisi, Van Otlu Peyniri, Van Kilimi, Van Gölü, Tandırda Van Balığı, Van Kalesi gibi. Birileri istedi diye isim değiştirilemez. Vanlılar, balığımızdaki Van ön isminin kaldırılmaya çalışıldığı yanlışlığa destek sağlayacak hiçbir etkinliğe ilgi duymaz. Dolayısıyla film festivalinin ödül isimi yanlıştır,  düzeltilmelidir.   Mesela ,  "ALTIN GÖL SİNEMA ÖDÜLLERİ "  olabilir.  Van balığı ismini korumak, amacıyla mücadele verdiği dönemde yapılan bu hata üzücü olmuştur. 
BEŞ: Van'da sinema kültürünün geçmişine düzenlenecek panel ile yer verilebilirdi.  
ALTI:    Festivalinin uzun ömürlü, sürdürülebilir olabilmesi için ideolojik saplantılara düşülmemesi gerekir.  Festivalin Van'da herkesin "  benim festivalim"  diyebileceği bir karakteri,  ruhu olmalıdır. 
YEDİ:   Kendisiyle dalga geçeme zekasına sahip Vanlı gençlerin 3G teknolojisi Van'da :  " Gar, Gış, Gıyamet "  olarak tarif ettikleri bu kar kış,  kıyamet ortamında festival amacına ulaşmaz, festivale için de yurt dışından, il dışından kimse kalkıp Van'a gelmez. 
"1. Uluslararası Van Gölü Film Festivali"   yukarıda belirttiğim hatalarını, eksikliklerini giderir, Van halkıyla bütünleşebilir,  ideolojik yapıya bürünmese inanıyorum ki ileriki yıllarda ilgi görerek isminden söz ettirir.  
Festivali düzenleyenleri ve emeği geçenleri kutluyorum.

Yazarın Diğer Yazıları