İkram Kali

Avutulma, avunma sürecek mi?

İkram Kali

AK Parti, Belediye Başkan adaylarının büyük çoğunluğunu açıkladı.  Sıra CHP, HDP, İYİ Parti, SP ve diğerlerinde.

Van beklemede!

Eski bakanlar, milletvekilleri, bürokratlar ya belediye başkan adayı adayı oluyorlar veya kazanacağı düşünülen bu kişiler aday gösteriliyorlar.

AK Parti…

Ordu'da Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı halen Turkcell ve Çin'in ICBC Bank'ın Yönetim Kurulu Üyesi Hilmi Güler'i,

Sakarya'da Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce'yi,

Düzce'de Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Eski Bakanı Faruk Özlü'yü,

Kahramanmaraş'ta Türkiye Belediyeler Biriliği Genel Sekreteri Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Üyesi Hayrettin Güngör'ü,

Samsun'da Bayındırlık Eski Bakanı Mustafa Demiri,

Karabük'te Ak Parti Eski Milletvekili / Karabük Üniversitesi Eski Rektörü Burhanettin Uysal'ı,

Kocaeli'nde Bilecik Valisi Tahir Büyükakın'ı,

Trabzon'da Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu'nu Belediye Başkan adayı gösterdi.

Diğerler adayları saymıyorum.

Vanlılar bu iller ile Van arasında aday adayları kıyaslaması yapıp efkârlanarak iç geçirdiler. Bakan ve bürokratların başkan adaylığı için yarıştığı şehirlere gıpta ettiler.  

Bir dostumuz dedi ki, "Van'da diğer iller gibi  birikimli, ehliyet, liyakat sahibi  iddialı isimler neden aday gösterilmiyor veya aday olmuyor?"

Dedim ki, " Birikimli ve siyasete istekli olanların önü hep kapalıdır. Diğer  bir kısmı da ruhen Van'dan kopuktur. Onlar doğdukları kenti sahiplenmeden romantik, nostaljik duygularla seviyorlar. Sorumluluk, risk almak, mücadele etmek istemiyorlar. Siyaset yapmak isteyenlerin bir  kısmı da emeksiz yemek istiyor. Ayrıca şu da bir gerçektir;  Trabzon'un, Rize'nin küçük bir ilçesi kadar  Van'dan bürokrat, devlet adamı maalesef çık(arıl)mıyor. Neden çık(arıl)madığının sebeplerini  de  kimse sorgulayıp dert etmiyor. Geleceği etkileyen bu sorun özellikle vasat, kurnaz  her şeye hakim olmak isteyen iki yüzlü, kendisine çalışan siyasetçilerin işine geliyor.  Çünkü herkes yönetebileceği vasat adamı kolluyor ve seviyor.El tutmak yol açmak yok."

Dedim ki,  rahmetle andığımız Ferit Melen gibi bir Maliyeci var mı? Hayır.

Merhum Celalettin Tüfekçi dışında ikinci bir Vanlı Vali var mı? Hayır.

Vanlı Rektör var mı? Hayır.

Vanlı Müsteşar var mı? Hayır.

Vanlı Büyükelçi  var mı? Hayır.

Vanlı Genel Müdür var mı? Hayır.

Ankara da güçlü isimlerden oluşan  Van Lobisi var mı? Hayır.

Yüreği Van da, siyasetçiler üzerinde  etkili olan  Vanlı iş adamı var mı? Hayır.

***

Dostum avutulma,  avunma  sürecek mi demek istiyorsun dedi. Ben öyle bir şey demedim. Ben; İdare ve siyasette gücün kadar etkin ve yetkin olma konusunu anlatmaya çalıştım dedim.

Kafasını salladı sustu.

 

 

Sormayalım mı?

Bu köşede HDP belediye aday adaylarının isimlerinin kamuoyunda tartışılmamasına, en azından kamuoyunun öğrenmesi  gerekli olan sıradan bilgilerin sır gibi saklanmasına, yeterince şeffaf olunmamasına yönelik küçük bir eleştiride bulundum. Eleştiriye karşı anında mahalle baskısı devreye girdi. Demokrasiyi, basın özgürlüğünü sözüm ona savunan anlayış alakasız kıyaslamalarda bulunarak "Vay sen misin eleştiren, sen misin soran " dedi.

Tahammül demiyorum.

Tamam diyorum.

HDP'den gösterilecek başkan adaylarının ithal isimler olup olmayacaklarını bu kentle ilişkilerini sormayacağız.

HDP adaylarının kentimize, topluma hizmete göre mi, yoksa ideolojik sadakate göre mi tercih edileceğine de değinmeyeceğiz. 

Adayların belirlenmesinde etkili olacağı söylenen komisyonların kimlerden, nasıl oluşturulduğunu da  merak etmeyeceğiz.

Ama görevimizi yapmaya devam edeceğiz.

 

 

CHP özüne dönerse

Bir dönem Van'dan milletvekili, belediye başkanı çıkaran CHP  Van ve bölgede eskisi gibi başarılı olamıyor! CHP Van'da var ile yok arasında. O zaman  CHP ya olduğu gibi görünecek ya da göründüğü gibi olacak. CHP özüne dönerse hemen seçim kazanamayacak ama kendisi olacak. Kendin olmak kaybetmekten daha iyidir.

 

 

MHP aday çıkarmayacak mı?

MHP'nin gerilime rağmen AK Parti ile ittifak kapısını kapatmayacağını yerel seçimlerle ilgili bir yazımda  yazmıştım. İttifak öngördüğüm gibi gerçekleşti.

İzmir, İstanbul, Ankara gibi metropol kentlerde aday çıkarmayan MHP bu kentlerde AK Parti adaylarını destekleyecek. İttifaktan esas kazançlı çıkan taraf MHP olacak. Zira MHP'nin üç büyük kenti kazanma şansı yoktur.  Kazanamayacağı  yerlerde kaybetmeyecek.

Van’da ittifak nasıl gerçekleşecek?

MHP'nin Van’da Büyükşehir,  İpekyolu, Tuşba, Edremit, Erciş'te aday çıkarmayacağı ya da usulen çıkaracağı söyleniyor.

Diyelim ki çıkardı.

AK Parti de 3-5 bin oy farkla bir iki belediye başkanlığını kaybetti.  (2014 yerel seçimlerinde AK Parti 57 bin 185, BDP 60 bin 186 oy almış seçimi BDP 3 bin 1 oyla kazanmıştı.) İşte olası bu sonucu önlemek için A? Parti'nin belediye meclis aday listelerinde MHP'li  bazı isimlere yer vereceği söyleniyor. Vatandaş açıklanacak isimlere dikkat kesilirken, partiler seçimi kazanmanın ince hesaplarını yapıyor.

Yazarın Diğer Yazıları