İdris Ortakaya

Barış Süreci Kürt Ve Türk Halklarının İstemleri Doğrultusunda Sonuçlanacaktır…

İdris Ortakaya

          Bu ne güzel  bir başlık.  Bu ne kadar büyük  bir müjde.  Ülkemizin her ili ve her ilçesinde yüzlerce genç kaybımız vardır. Yüz binlere yaklaşan can kayıpları bu ülke insanlarına aittir. Kardeşin kardeşi öldürdüğü acımasız, kirli savaşın galibi yoktur. Zarara uğrayan, mağdur olan bu ülkenin kaynaklarıdır. Bu kirli savaş bitsin, gitsin, gidişi olsun dönüşü olmasın inşallah… Allah bu musibetten ülkemizi korusun ve kurtarsın.

          Bu savaşı isteyenler ülkemizin düşmanlarıdır. Ve bu savaştan rant  elde  edenlerdir. Otuz yıldan beri dağlara taşlara atılan bomba paraları ile doğu ve güney doğu illeri, ilçeleri ve köylerine fabrikalar kurulurdu. Ülkemiz ekonomik, sosyal ve siyasal anlamda yaşadığımız bölgenin en önemli ve güçlü ülkesi olurdu. Bizim büyümemizi, gelişmemizi istemeyen, Emperyalist güçler, her dönemde başımıza, taşeronları ve işbirlikçileri vasıtası ile  bir bela açarlar. Bir dönemde insanlarımızı, sağcı, solcu olarak biri birine kırdırdılar. Bir dönemde, Alevi, Suni  diye biri birine kırdırdılar. En büyük kozları olan, Kürt-Türk çatışmasıydı. Çok şükürler olsun ki arzuladıkları sinsi planları hayata geçemedi. Kürt ve Türk halkının sağduyulu davranışları bunların heveslerini kursaklarında bıraktı.

          Bu gün gelinen nokta çok önemli bir kazanımdır. Herkes aklı başında düşünmeli. Tabu olan birçok anti demokratik anlayışlar değiştirildi. Ülkemizde demokratik açılımlar, statükocuların   muhalefetine  rağmen aşıldı. Birçok anlamda demokratik mevziler kazanıldı. Daha çok demokratikleşmeye ihtiyacımız vardır. Demokratikleşmelerimizin devam edeceğine inanıyorum.

          Devletimizin çözüm sürecinde tabuları yıkarak, doğru ve demokratik adımlar atması, karşıt gurubun lideri Abdullah Öcalan’ı da  doğru adım atmaya zorladı. Öcalan aklı başında çok doğru bir politika izliyor. Bu yaklaşım çözüm sürecinin başarı ile son bulması ihtimalini artırıyor.  Öcalan, bölünmeye karşı “Ayrı bir kimlik ve siyasi güç dayatma durumumuz yok. Taleplerimiz genel demokratik taleplerdir. Dil ve Kültür özgürlüğü vazgeçilmez demokratik haklardır. Devletle barışmak demokratik Cumhuriyet ekseninde yol  almak büyük bir demokratik hamledir. Barış bu biçimi ile kutsaldır”diyor. Bence bu adama saygı duyulur. “ Savunmasız sivillere şiddet, ne ahlaka, ne siyasete, ne insanlığa sığar. Eylem yapmayın demiyorum. Barışçıl eylem yapın.”  ve barışın PKK’dan daha önemli olduğunu söyleyen bu kişinin anlayışı ile barış süreci başarı ile sonuçlanacaktır. A. Öcalan önemli bir kitle tarafından lider olarak kabul görmüş bir şahsiyettir. Çözüm süreci için çok önemli etkinliği olan birisidir. Bu kişinin muhatap alınması doğru bir karardır. Öcalan belki PKK’yı  kontrol edemeyebilir. Ancak onu dinleyen kitle ile bütünleşme sağlanır ise, ülkemizin en önemli sorunu çözülmüş olur.

          Umarım, Kürtlerin demokratik hakları için, mücadele ediyoruz diyenler ile statükocu gericiler de Abdullah Öcalan kadar aklı başında düşünür ve kırk yıldır akan kanın durmasına katkı sağlamış olurlar.

Yazarın Diğer Yazıları