İdris Ortakaya

Atalay'dan Büyük Müjde! Van Gölü Kot Seviyesi Çözüldü…

İdris Ortakaya

Vansesi Gazetesi'nin haber başlığını okuyunca sevinçten uçmak geldi içimden. Van Gölü pislikten kurtuldu diye çok mutlu oldum. Daha önceki yazılarımda Beşir Atalay beyi eleştirdiğim için de mahcubiyet duymaya başladım. Kendi kendime söylendim. Siyasilerimiz iş yapsın da varsın biz mahçup olalım. Eleştiririz ama özür dilemesini de biliriz. Memleketimiz için taş üstüne taş koyana minnet duyarız.

 

Ancak yazının içeriğini okuyunca kahroldum. Ne istediğimizi, ya biz anlatamıyoruz. Ya da onlar anlamıyor. Aslında biz de ne demek istediğimizi anlatıyoruz. Onlarda anlıyor. Ancak işlerine geldiği gibi davranıyorlar. Van Güç Birliği Platformu ile siyasilerin bütünleşmiş olması güzel bir beraberliktir. Ancak bu birliktelikler yalnızca RANT üzerine inşa edildiğinde memlekete yarar yerine zarar getirir. Van Gölü çevresinde 14 yerleşim alanı mevcuttur. Bunların tamamı Belediyelerdir. Bu yerleşim alanlarının tümü Van Gölünü kanalizasyon çukuru gibi görmektedirler. Eski kot'a göre Göl kıyısından uzaklaşmak zorunda kalınmıştır. Uzak oldukları alana yapım izni verilmemekteydi. Şimdi kot farkıyla Göle daha fazla yakınlaşarak mağduriyetleri giderilmiştir. Ama Van Gölü daha fazla mağdur olmayla karşı karşıya kalmıştır. Kot farklılığına karşı değilim. Ancak bunun bir zafer kazanılmış gibi lanse edilmesi beni üzmektedir. Sayın Burhan Kayatürk ve sayın Beşir Atalay'ın yoğun çalışmaları sonucu Amerika yeniden keşfedilmiştir. Bir takım insanlara yeni bir rant kapısı açılmıştır. Bir başka ifade ile Van Gölünün daha fazla kirlenmesinin yolu açılmıştır.

 

Biz diyoruz ki; Van Gölü ölümler üreten bir felaketin eşiğindedir. Göldeki balıklarda  insan sağlığını tehdit eden bulgulara rastlanmıştır. Van'da ve bölgede yaşayan insanlar hayati tehlike içindedirler. Tüm işlerinizi, yatırımlarınızı bırakın bu acil duruma müdahil olun. Van Gölü yoğun bakımda yatan ağır bir hasta gibidir. Bu hastaya derhal müdahale edilmeli. Aksi taktirde bu hasta komaya girebilir. Bu hasta komaya girerse hiç kimse Van'da yaşayamaz. Değiştirdiğin imar planın ne işe yarayacak? Daha nasıl anlatayım? Neden anlamak istemiyorsunuz? Anlamanız ve ciddiye almanız için ille de ölümlerimi bekliyorsunuz? Van Gölünün çevresinde yaptığınız ya da yapacağınız imar planına Van Gölü'nün ihtiyacı yoktur. Van gölü foseptik çukuru olmakla karşı karşıyadır.

 

Sayın Milletvekilleri, lütfen, Van Gölü için koruma kanunu teklifi veriniz. Van Gölü çevresinde bulunan yerleşim alanlarının tamamına modern arıtma tesislerinin yapılması konusunu Van gölü koruma kanununun içeriğinde belirtiniz. Avrupanın yıllar önce çöpe attığı ilkel arıtma tesislerinin devre dışı bırakılmasını da bu yasa çerçevesi içinde belirtilmesini sağlayınız.

 

Cumhurbaşkanımıza bu mesele doğru ve ciddi bir şekilde anlatılabilinirse kesinlikle Gölümüz kurtulacaktır. Marmara Denizini hayata döndüren Cumhurbaşkanımız Van gölünü haydi haydi hayata döndürür. Ama bu meseleyi Cumhurbaşkanımıza kim anlatacak? İşte sorun burada. Sayın Beşir Atalay bu işi çözer diye yıllardır hayale kapıldık. Ancak umduğumuzu bulamadık. Güvenmeseydik şimdiye kadar belki bir çıkış yolu bulabilirdik. Boşu boşuna geçen kocaman yıllar… Dile kolay…

 

Değerli okurlarım, yetmiş yaşında olmama rağmen daha çok öğreneceğim şeyler vardır. İnsanlara güvenmekten başka çaremiz de yoktur. Siyasilere, güvenmenin dışında B planı da olmalı insanların. Şimdi tek umudumuz Milletvekilleri değil. Bunu öğrendik. Bu nedenle B planımızı hazırladık. B planımız Van AK Gençliktir. Van AK Gençlik, Van Gölünün bu hayati meselesini Cumhurbaşkanımıza iletecektir. Hiç kimsenin endişesi olmasın.

 

Allahın izniyle AK Gençlik bu önemli sorunun hem çözücüsü hem de takipçisi olarak sonuç alacaktır.

 

Saygılarımla…

Yazarın Diğer Yazıları