Cem Öksözoğlu

Bir Şampiyonun Anatomisi

Cem Öksözoğlu

Bu yazımda Vanspor'un bir yıl içinde yaşadığı olumlu olumsuz her şeyi elimden geldiğince yazmaya çalışacağım.

Geçen yıl bugünlerde hepimiz bir merakla yeni oluşacak yönetimi bekliyorduk. Acaba Servet Başkan devam edecek mi etmeyecek mi? diye. Bu sorunun cevabı dönemin kayyumu Murat Zorluoğlu ile yapılacak görüşme ile cevap bulacaktı. Haziran 2018 itibariyle Servet Yenitürk başkanlığa devam edeceğini tüm kent kamuoyuna ilan etti. Hepimizi büyük bir heyecan sarmıştı. Çünkü hedef büyüktü. Hedef 1.olarak bir üst lige çıkmaktı.

Bu minvalde transfer çalışmaları başladı. Evvela teknik ekip ile yola devam kararı alındı. Araştırılan, izlenen oyuncularla transfer görüşmeleri başladı. Tabii ki oyuncular için mesele Van ve Vanspor olunca birçoğunun talepleri artmaktaydı. Doğu'da olmak maalesef bir dezavantaj gibi duruyordu. 150 bin TL'ye başka takımda oynayan bir oyuncu mesele Van ve Vanspor olunca minimum 200 bin TL'den kapı açıyordu. Mesele sadece para olsa yine başkan kolaylıkla sorunu çözebilirdi. İşin bir de ailevi ve diğer dinamikleri vardı. Anlayacağınız zor bir transfer süreci yaşadık. Transferde yanlışlar yapıldı mı? Bir sürü. Evvela 13 kontenjan oyuncu tam bir hayal kırıklığı idi. Yine temposu düşük papaz oyuncu sayısı fazla idi. Ben Feyyaz hocanın süreç içinde takımla bu anlamda doğru iletişim kurduğunu da düşünmüyorum.

Özellikle sene başında başkanın çevresinin başkanı yanlış yönlendirdiğini düşünüyorum. Öyle lanse ettiler ki sanki çok üst düzey bir takım kurulmuş. Gerçekler maalesef öyle değildi. Bu gerçek ilk olarak Karşıyaka maçında taraftarın ve yönetimin karşısına çıktı. Herkes farklı galibiyet beklerken beraberliği zor kurtaran ve silik bir takım vardı karşımızda. Herkes şoktaydı. Herkes birbirine hani o lanse edilen uzay takım? Diye soruyordu.

2. Hafta ligin en zayıf takımlarından Kemerspor'u çok zorlanarak yenebiliyorduk. Keza 3. Hafta yine Alibeyköy gibi zayıf bir takımı zar zor yenebiliyorduk. Herkeste bir tedirginlik başlamıştı açıkçası. Erokspor bu yıl oynayacağımız ilk dişli takımdı. Maalesef acı gerçekler o maç yüzümüze balyoz gibi inmişti. İlk 10 dakikada 2 gol yemiş deyim yerindeyse sürklase olmuştuk. Bir sonra ki hafta Kırşehirspor'u evimizde konuk etmiştik. Maalesef sonuç hüsrandı. Başta ben olmak üzere bazı taraftarlar Feyyaz hoca ve bazı futbolcularla bu işin olmayacağını dillendirmeye başlamıştı. Çanlar Vanspor için çalıyordu.

6. Hafta bu yılın ilk TV canlı yayını ile Altındağ Belediyespor maçımız tüm ülke sathında izlenebilecekti. Takımımız maçın ilk 20 dakikasında şanssız 2 sakatlık yaşasa bile mükemmel bir futbol ortaya koyarak rakibini adeta sahadan silerek 3 farklı galibiyet ile kente dönmüştü. Herkes oynanan oyundan dolayı heyecanlanmıştı. Ama bu hayalimiz bir hafta sonraki Kızılcabölük maçında sona ermişti.88.dakikada öne geçen takımımız 5 dakika skoru koruyamayarak berabere kalmıştı. Bu yıl en üzüldüğüm maç hangisi derseniz kesinlikle bu maç derim.4 gün sonra bir Çarşamba günü maçında yine TV başındaydık. Bu sefer rakibimiz Osmaniyespor idi. Kötü oyuna rağmen 5 gollü bir galibiyet vardı. Şirazemiz kaymıştı. Takım her hafta bizi şaşırtıyordu adeta. Ne diyeceğimizi şaşırıyorduk. Acaba iyi miyiz kötü müyüz? Takımımız her maç bizi şaşırtıyordu. 9.Hafta evimizde Ofspor ile berabere kaldık. 10. Hafta Pazar deplasmanında Bilal Özhan isimli oyuncumuzun gereksiz kırmızı kartı ile beraberliği zor kurtardık. Mesele beraberlik değildi. Takım umut vermiyordu oynadığı oyunla. Herkes çok tedirgin idi. Kentte homurdanmalar başlamıştı yüksek perdeden.

11. Hafta evimizde Bergama Belediyespor'u zar zor yenebildik. Kimse oynanan oyundan alınan sonuçlardan memnun değildi. 12. Hafta Çatalca deplasmanında bin seyirci önünde alınan mağlubiyet ve oynanan kötü oyun takımda çalkantıların oluşmasını sağladı. Birçok kişi Feyyaz hoca'nın istifasını istiyordu. 13. Haftada Orduspor karşısında oynanan kötü oyun ve beraberliği son anda kurtaran bir takım taraftarın korkusunu üst düzeye taşıdı. Bir yıl önce yaşanan hayal kırıklığı acaba bu yılda tekrarlanacak mıydı? Bu süreçte başkan Sayın Servet Yenitürk'ün süreci kötü yönettiği aşikârdır. Takımda sıkıntı oluşturan oyunculara gerekli cezaları vermemesi, yaşanan süreçte hocanın arkasında gereksiz bir şekilde durması, taraftarın düşüncesinin süreç içinde arka plana atılması bence olumsuz gelişmeler olarak ortaya çıkmaktaydı. Vanspor bu süreçte momentumu kaybetmişti. Rüzgâr tersine dönmüştü. Ardı ardına alınan kötü sonuçlar Elazığ Belediyespor karşılaşması öncesinde Feyyaz hoca'nın istifasına neden olmuştu. Maça takımın başında Turgay Karatekin hoca çıkmıştı. oluşan kaos karşılaşmayı mağlubiyetle kapatmamıza neden olmuştu. Son hafta ligde zor günler yaşayan Düzcespor'u zorda olsa yenerek devreyi 26 puanla 6. sırada bitirdik.

İlk devreyi play off potasının dışında liderin 4 puan gerisinde kapattık. Hoca sorunu olan yönetimin bırakıp bırakmamak konusunda git-gel yaşadığı hemen hemen tüm oyuncuların kaçmak için bahane aradığı kötü şartlarda bulunuyorduk. Bu süreçte Kayyum Murat Zorluoğlu'nun Trabzon Belediye başkanlığı adaylığının duyurulması takıma verilecek maddi desteğinde sekteye uğramasına neden oldu. Artık maddi olarak da zor şartlarda bulunan bir kulüp olarak belirmiştik. Taraftar-Kent ümitsizlik içindeydi. Bu süreçte takımın dengesini ahengini bozan oyuncular ile yollar ayrılmaya başlanmıştı.4 tane de takviye yapılmıştı. Batuhan, Barış, Samet, Emrah. Teknik direktör olarak ta hiç kimsenin tanımadığı Erkin Hasan Şimşir hoca ile anlaşılmıştı. Herkesin aklında onlarca soru.

Hedef bir üst ligdi ama doğru dürüst inanan insan yoktu. İnananlar duygularıyla olaya yaklaşıyorlardı. Mantıkla yaklaşanların pek umudu yoktu açıkçası. Bir de 2. Yarının ilk maçına 48 saat kala başkan Servet Yenitürk'ün maddi destek verilmezse takımı ligden çekeceğim çıkışı kaosun artmasına tuz biber oldu. 2. Devre Karşıyaka, Kemer, Alibeyköy maçlarında alınan 7 puanla başlamıştı. Bu kadar kaosta bu puanların alınması bence büyük başarı idi. Ancak zor bir fikstüre başlıyorduk. Olmak ya da olmamak maçları başlıyordu.5 haftalık bu zorlu ralliden Erok, Altındağ ve Osmaniye ile evimizde golsüz berabere kalırken; Kırşehir ve Kızılcabölük'e deplasmanda yenilecektik. 5 maçta alınan 3 puan ile rakiplerimizle makasın açılmasına sebebiyet verecektik. Kentte 7'den 70'e herkes bu işin bittiğini düşünüyordu.''O sene bu sene'' Şiarı hayaldi dersek yanılmayız.

26. Hafta Ofspor deplasmanı hepimize bir umut oldu. 3 puan almıştık uzun bir aradan sonra ama yetmezdi. Seri galibiyetlere ihtiyacımız vardı. Ancak bir sonra ki hafta evimizde Pazarspor karşısında oynanan rezil futbol ve mağlubiyet bardağı taşıran son damla oldu. Film kopmuştu artık. Taraftarlarla futbolcu ve teknik ekip arasında yaşanan tatsız olaylar, konunun adli mercilere kadar yansımasına neden olmuştu. Bu konuda yönetimin sınıfta kaldığını çok net söyleyebilirim. Bu berbat koşullarda ligden düşmüş Bergama maçı imdadımıza yetişti dersem yanılmıyorumdur. 5-0'lık galibiyet ve 4 gün sonra alınan 4 gollü Çatalca galibiyeti bir anda tüm rüzgarı tersine çevirdi.

Artık Ordu maçı büyük bir önem kazanmıştı. Alınabilecek bir galibiyet takımın play off'a hatta şampiyonluğa ulaşmasını sağlayabilirdi. Maçı TV yayınlıyordu. Ülkenin her yerinde bulunan Vanlılar ve Van dostları bu maçı heyecanla bekliyordu. Bu maçta takımımız senenin en güzel futbolunun birini sergileyerek 3 farkla kazanmıştı. Herkese heyecan gelmişti tekrardan. Deyim yerindeyse uyuyan dev uyanmıştı. Ordu maçı öncesi konuştuğum dostlara şunu söylemiştim. Eğer Ordu'yu yenersek büyük bir ihtimalle şampiyon oluruz. Çünkü Vanspor büyük camiadır. Büyük camialar ivme yakalarsa onları tutmak neredeyse imkansızdır. Bu yıl bu durumun iki tane büyük örneği vardır.

1-) Vanspor

2-) Galatasaray

Bu kadar maddi manevi sıkıntı, kaos yaşayıp ta şampiyon olan başka takım var mı bu sezon? Siz değerli okuyuculara sormak isterim.

Ordu maçı sonrasında sırasıyla Adıyaman, Sultanbeyli, Elaziz ve Düzce galibiyetleri ile ligi 60 puan ve 3.bitirerek play off'a yükseldik. Rakibimiz ligde büyük bir sürpriz yaparak 4.olarak bitiren Karşıyaka oldu. Ligde son 7 maçta 21 puan alarak momentumu sağlayan takımımız, 10 yıl sonra play off için kente, taraftara büyük bir umut verdi.

İyi Okumalar, Kalınız Sağlıcakla!

Yazarın Diğer Yazıları