Cem Altaylı

Türkiye Barış İstiyor

Cem Altaylı

Bu seçimde kazanan barış ve barışa susamış kitleler olmuştur. Konu barış'sa barajlar teferruattır, Türkiye seçmeni 13 yıldır ülkeyi yönetenlere tokat atmamıştır, ama ciddi bir şekilde kulağını bükmüştür. HDP çıkardığı 80 millet vekili ile sandıklardan birinci parti olarak çıkmıştır. Bu başarıda çok iyi yürüttükleri seçim kampanyalarının ve Sayın Selahattin Demirtaş'ın kişisel etkisi çok büyüktür.Zaten seçim sonuçları belli olduktan sonra yaptığı kısa konuşmada sergilediği olgunluk ve tevazu ile bir kez daha gönülleri fethetmiştir . Sırrı Süreyya Önder ve Selahattin Demirtaş demokratik olmayan barajı aşmalarında her kesimden aldıkları emanet oyların etkisinin farkında olduklarını beyan etmişlerdir. Onlara düşen bu emanet oyları hibe yoluyla kalıcı kılmalarıdır. Seçimin ikinci başarılı partisi MHP olmuştur.MHP oylarını artırmış en önemlisi Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin beyi sahiplenerek meclis çatısı altına sokmuştur.
Bu seçimin üç kaybedeni vardır. Birincisi meydanlara çıkan Sayın Cumhurbaşkanı. İkincisi AK Parti Üçüncüsü ise Sayın Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığındaki CHP'dir. Gerçi Kemal bey ve Haluk Koç beyefendileri sanki sandıktan birinci parti olarak çıkmış edasıyla seçmene konuşma yapmışlardır, ama durumun hiçte öyle olmadığını en iyi kendileri bilmektedirler. Ciddi bir oy kayıpları vardır. Her şeye rağmen AK Parti birinci parti olma sıfatını elinde bulundurmaktadır. Bence Sayın Davutoğlu ve Sayın Kılıçdaroğlu partililerinin zirvesini daha fazla işgal etmekten vazgeçmelidirler İddia ediyorum, Cumhuriyet Halk Partisi'nin başında Sayın Selahattin Demirtaş olmuş olsaydı %40'ları çoktan aşmıştı .
Her şeye rağmen acısıyla tatlısıyla bir seçimi daha atlattık. Çıkan tabloya göre ya azınlık hükümet kurulur, ya koalisyon olur veya erken seçime gidilir. Erken seçimde çıkacak sonuçların bu seçimdeki tablodan farklı olacağını düşünmüyorum, herkeste bunu görmektedir. Olabilecek CHP, MHP,HDP koalisyon seçeneğine kapısını kapatan Sayın Devlet Bahçeli sandıklar açılmadan kapıyı çivilemiştir. Hiç bir oluşumun içinde olmayacaklarını açıklamıştır. Bu açıklama ülke için kayıp, MHP için kazançtır. Devlet Bahçeli bu tabloya göre çıkacak olan hükümet keşmekeşinin içinde olup yıpranmak istememektedir, ama keşke ya MHP ile CHP dışarıdan HDP desteğiyle hükümet olsa, ya da CHP ile HDP dışarıdan MHP desteğiyle hükümet olsa ve ülkeyi güzel yerlere taşısalar. Bekleyip göreceğiz.
Meclise giren tüm milletvekillerine görevleri hayırlı olsun. Hepsinin ülkemiz için geçmişini unutmadan, azmadan, azdırmadan çalmadan, çaldırmadan birliğimiz dirliğimiz için canla başla hizmet etmelerini diliyorum.

Yazarın Diğer Yazıları