Ali Laleci

YYÜ Üzerine düşüncelerim (1)

Ali Laleci

İlimizin mahalli gazetelerinden ''VANSESİ''  ve  ''DOĞU ANADOLU ''  gazetelerimizin 02.Mayıs.2012 tarihli sayılarında yayınlanan özel bir haberden öğrendiğime göre, Yüzüncü Yıl Üniversitesinin isminin önüne VAN kelimesinin de eklenmesi istenmektedir. VAN ön ismiyle birlikte üniversitemizin  '' VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ '' olarak anılmasının daha doğru olacağı kanaati kahır ekseriyetle ortaya çıkmaktadır. Hemen belirtmeliyim ki, bende bu öneriyi gerekli ve doğru bulmaktayım. Zira, başlı başına tek bir YYÜ olarak anılan üniversitenin nerede olduğu aslında pekte bilinmemektedir. Bu yüksek eğitim kurumunun Van şehrinde olduğunu herkes rahatlıkla  bilmelidir. Hem bunun böyle olması Vanımızın da tanınmasında önemli katkısı olacağı gibi bir eksiklikte böylece giderilmiş olacaktır.
      İlk etapta  bazı kimse ve çevrelerce,  ' Efendim ne lüzumu var. Zaten Üniversite Van' da açılmıştır. Kime  sorsanız  bunun  Van ' da  olduğunu bilir'  benzeri yaklaşımlar  olabilir. Ama ben şahsen  Rektör,  Prof  Dr. Sayın  Peyami BATTAL' ın bu değişikliğe  sıcak  bakmasını  olumlu  buldum. Bu hususta konuyu gündeme getirmesinden dolayı Vansesi gazetesi genel yayın yönetmeni  İkram  KALİ  kardeşimizi de kutlarım.  Üniversite isminin önüne Van kelimesinin konulmasının nedenleri gazetede anlamlı bir şekilde açıklanırken,  değişikliğin ne derece isabetli olacağı zaman içinde daha da iyi anlaşılacaktır zannımca.
Van ilimize üniversitenin kuruluş aşamasına gelinceye kadar geçirdiği merhaleleri, bazı bilinmeyenleri,  unutulanları tarihe kayıt düşmek adına siz değerli Vansesi okurlarıyla dört gün sürecek yazılarla paylaşmaya çalışacağım. 
Van'a üniversite kurma çabası Cumhuriyetle beraber başlar. Gazetemizin konuyla ile  ilgili  manşet haberinden de anlaşılacağı  üzere ta… 1927 yıllarında Atatürk ' ün direktifleriyle  zamanın  Milli  Eğitim  Bakanı  ( Maarif  Vekili)  Mustafa  NECATİ   Van 'a  gelerek  yaptığı  incelemede  Üniversitenin  Van ' da  kurulmasını gerekli görmüştür. Yine, 1951 yılında aralarında Prof. Dr. Afet İNAN' ın da bulunduğu  bir  heyet  Milli Eğitim Bakanlığına teşkil edilerek  Van 'a gönderilmiş  ve kurulacak üniversitenin  yerinin tespiti  konusunda detaylı bir inceleme  sonunda  üniversitenin  merkezinin  Van  olmak üzere  kurulmasının önemini  vurgulamışlardır.
      Atatürk ' ünde 01 Kasım 1937 ' de TBMM'nin açılış konuşmasında  'Doğu  bölgesi  için  Vangölü  sahillerinin   en güzel  bir  yerinde  İlkokuldan  Üniversiteye  kadar  modern  bir  kültür merkezinin  oluşturulması  için  şimdiden  faaliyete geçilmelidir'  demiş. Yine 1938 yılında aynı  konu  Atatürk  tarafından tekraren dile  getirilmiş. Hatta 1937 tarihinde Milli Eğitim Bakanı Saffet  ARIKAN  arazi tespiti için Van ' a gönderilmiş ve Kalenin  kuzey kesiminde  İskele Caddesi ' ne kadar olan bölgenin  üniversite sahası olarak kullanılması  tespiti  yapılmıştır. Bu  tespit  olunan  sahada  üniversitenin  kurulması için Van  gençliği, şehrimizi ziyaret  eden  her devlet  ve hükümet  yetkilisinin ilgisini çekmek üzere, heyetin şehre girişinde  yolun  belirli  kesimlerine  '' Büyük Atanın Keşfettiği  Üniversite  Sahası ''  diye pankartlar  astıklarını biliyorum ve hatırlıyorum. Ancak,  bu keşfedilen sahada arazisi  bulunan  bazı  Van ' lı  hemşehrilerimizin  maalesef arazilerini  vermede  isteksizlik  gösterdiklerini,  bu konuda  devlet ve  hükümet  yetkililerini  telgraflar çekilerek  kendilerinin geçim  kaynakları  olan bu yerlerin  istimlak edilmelerini  istemediklerini  ısrarla  belirtmişler. (Bu itirazları o zaman toplumumuzda bulunanların söylediklerinde duymuştum) Nitekim bu isteksizlik maalesef  Üniversitenin  Van yerine Erzurum  İlimize  kaydırıldığını da  hepimiz  biliyoruz. Zira Erzurumlular bu konuda daha cömert  ve cesur  davranarak  Üniversitenin kendi memleketlerine  kurulmasını istemiş  ve başarmışlardı. Böylece Van Üniversitesinin kuruluşu yaklaşık bir otuz yıl  daha  gecikmişti. Böylece 1927' de tasarlanan Üniversite ancak 54 yıl sonra tahakkuk etme imkanına kavuşmuştu.  (devam edecek)

Yazarın Diğer Yazıları