VANLILAR BİSİKLET YOLU İSTİYOR

Vatandaşlar, bisiklet yolu yapılması için Van Büyükşehir Belediyesi'ne çağrıda bulundular. Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Eski Başkanı Öner Yiğit Change.org platformunda dijital imza kampanyası düzenleyerek, bisiklet yolu yapılmasını istediklerini belirtti.

Burhan Ergin

Vatandaşlar yeni açılan ve yeniden düzenlenen yollarda bisiklet yolu yapılması için Van Büyükşehir Belediyesi'ne çağrıda bulundular.  Vatandaşlar kentte araç trafiği yoğunluğunu düşürmenin bir yolununda ekonomik ve sağlıklı ulaşım aracı olan bisiklet kullanımıyla mümkün olacağını söylediler.

Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Eski Başkanı Öner Yiğit, "Bisiklet Sağlıktır, Bisiklet Özgürlüktür" sloganıyla Change.org platformunda dijital imza kampanyası başlattı.

"Bisiklet sağlıktır, bisiklet özgürlüktür"

Van'ın mevcut yollarına bisiklet yolu yapılmasını istediklerini belirten Öner Yiğit, "Van'ın yollarına bisiklet yolu istiyoruz. Hem doğa hem sağlık; top yekun uygarlık adına güzel bir şehir istiyoruz. Bisiklet yollarının ivedilikle yapılmasını istiyoruz. Bisikletle ulaşım masrafsız, sağlıklı, pandemi döneminde toplu taşıma araçlarının yoğunluğunu azaltarak doğa dostu ve aynı zamanda da zevklidir. Bisiklet sağlıktır, bisiklet özgürlüktür kampanyasına tüm Vanlıların katılmasını bekliyoruz. Van Büyükşehir Belediyesinin de bu çağrıya kayıtsız kalmayacağına inanıyoruz" dedi.

"Bisiklet yolu için proje istiyoruz"

Van ve Vanlılar için yapılacak doğru ve güzel hizmetlerin yanında olacaklarını söyleyen Öner Yiğit, bisiklet yolunun hayata geçirilmesiyle birlikte bisiklet kullanıcılarının daha güvenli bir şekilde hareket edebileceğini belirterek, bisiklet yolunun yapılmasıyla evlerinden bisikletleri ile çarşı merkezine gidip gelebileceklerini kaydetti. Yiğit, özellikle yolların dar olması ve yapılan hatalı parkların trafiği olumsuz etkilediğini, bu nedenle bisiklet için yol ayrılmasını istediklerini bildirdi.

"Van Büyükşehir Belediyesi bütçesini zorlamadan bisiklet yolu yapabilir"

Bisiklet yolunun Van'a rahatlık ve güzellik katacağını kaydeden Yiğit, "Kaldırımdan gittiğimizde insanlara çarpıyoruz, yoldan gittiğimizde ise arabalar bize çarpabilir. Başkaları bisikletler için özel yollar yapıyor, bizler ise can güvenliğimiz için bisikletimizi rahat sürebileceğimiz bir yol istiyoruz. Van Büyükşehir Belediyesi'nin bütçesini çok fazla zorlamadan bisiklet yolu yapılabilir. Çünkü rampa yok, yollarımız düz. Ayrıca bisiklete binmek çocuklar arasındaki kardeşliği, birbirlerine bağlanmayı ve birbirlerine karşı sevgiyi pekiştirir. Bu devirde çocuklarımız sanal ortama giriyorlar. İnternette kiminle, ne konuştukları belli değil. Bisiklette böyle bir şey söz konusu değil. Üç beş tane arkadaş yan yana gelir, gezer, birbirleriyle kaynaşırlar. Bir yerde birinin bisikleti arıza verdiği zaman diğerleri onu bırakıp gitmez, birbirini terk etmezler. Herkes birbirine yardım eder. Aralarında olan bağ daha da güçlenir. Bisiklet yolları yapılırsa gençlerimiz daha güzel aktivitelere katılır. Bisiklet olsa bile bisiklet yolu yok. Bisiklet yolu olmayınca da kaldırıma çıkıyorlar" şeklinde konuştu.

"En iyi aktivite yürüyüş ve bisiklet sürmektir 

Bisiklet sürmenin bazı hastalıklara iyi geldiğini dile getiren Öner Yiğit, "Fizik tedavi doktorları hastalarına bisiklet kullanmayı öneriyorlar. Kireçlenmeye, kan dolaşımına karşı en iyi aktivite yürüyüş ve bisiklet sürmektir. Bisiklet kullanıldığı zaman yalnız ayak değil, insanın bütün vücudu çalışıyor. Kollar, ayaklar, vücudun tüm uzuv'ları çalışıyor" dedi.

"Gelişmiş kentlerde bisiklet tercih ediliyor"

Yiğit, " Gelişmiş ülkeler ve kentlerde ulaşımda ağırlıklı olarak bisiklet tercih edilirken, Van'da bu yönde çalışma başlatılmaması eksikliktir" diye konuştu.

"Bisiklet yolları yapılmaması ciddi eksikliktir"

 Van'da bisiklet kullanma kültürünün çok eski yıllara dayandığını anlatan vatandaşlar şunları söylediler: "Vanlılar bisiklet sürmeyi sever. Bin dokuz yüzlü yılların başında Van'da bisiklet kullanan geçler hatta yaşlılar varmış. Bugünde ileri yaştakilerin yanı sıra çocuklar, gençler bisiklet sürüyor. Ama şehrimizde bisiklet yolları maalesef yok. Bu da çeşitli kazalara neden oluyor. Van Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri yol açarken ve eski yolları yenilerken bisiklet yolu, bisiklet park yerleri belirlemeleri gerekir. Bisiklet ekonomik, kullanımı kolay, araç trafiğini rahatlatan bir vasıtadır. Van'da bisiklet yollarıyla ilgili proje ve çalışma yapılmaması ciddi eksikliktir.  Van'ın bisiklet yollarına ihtiyacı var. Büyükşehir ve ilçe belediyeleri, yetkililerini bu ihtiyacı karşılamak için göreve davet ediyoruz"

Bakmadan Geçme