VAN SOSYAL GÜVENCEDE

• Sosyal güvenlik kapsamında Van’da toplam 1 milyon 52 bin 59 kişi kurumdan hizmet alıyor. • Van Sosyal Güvenlik İl Müdürü Mehmet Yüce, her yıl 12-18 Mayıs tarihleri arasında kutlanan “Sosyal Güvenlik Haftası” nedeniyle basın toplantısı düzenledi. Toplantıya müdür yardımcıları, birim şefleri ve kurum personeli katıldı.

İlhan SİYAHTAŞ

Her yıl 12-18 Mayıs tarihleri arasında kutlanan “Sosyal Güvenlik Haftası ” nedeniyle Van Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’nde basın toplantısı düzenleyen Sosyal Güvenlik İl Müdürü Mehmet Yüce,   hafta nedeniyle yapılacak etkinlikler ve kurum çalışmalarıyla ilgili istatistiki bilgiler verdi.

Hafta boyunca kurumu paydaşlarına tanıtmak, sosyal güvenlik reformunu anlatmak, sosyal güvenlik kavramının toplumun tüm bireyleri tarafından bilinmesini sağlamak, vatandaşları yeni yasal düzenlemeler ile ortaya çıkan hak yükümlülükler konusunda bilgilendirmek, kayıtlı istihdamı teşvik etmek ve toplumda sosyal güvenlik bilincinin artmasına katkı sağlamayı amaçladıklarını belirten Sosyal Güvenlik İl Müdürü Mehmet Yüce  “Kurumumuzun kuruluş kanununun kabul edildiği 16 Mayıs tarihini içine alan hafta, her yıl "Sosyal Güvenlik Haftası" olarak kutlanmaktadır. Bu yıl 12-18 Mayıs 2014 tarihlerini kapsayan hafta, tüm yurtta "Sosyal Güvenlik Haftası" olarak kutlanacaktır. Hafta boyunca sosyal güvenliğin daha iyi anlaşılması ve geleceğin sosyal güvenliğini inşa etmek amacıyla yoğun etkinliklerimiz olacak” dedi.

 Kutlama etkinlikleri ili ilgili bilgiler veren Sosyal Güvenlik İl Müdürü Mehmet Yüce, ”12 Mayıs 2014 tarihinde saat 09;30'da Valilik binası önünde Atatürk Anıtı’na çelenk koyma ve saygı duruşu töreni ile birlikte hafta etkinlikleri başlayacaktır. Aynı gün Valilimizi, Büyükşehir Belediye Başkanımızı, Garnizon Komutanımızı makamlarında ziyaret dedeceğiz. 13-14 Mayıs tarihlerinde meslek odaları, memur sendika temsilcilikleri ve özel sağlık kurumlarına ziyarette bulunacağız.  15 Mayıs tarihinde merkez müdürlüğümüzün bulunduğu Erciş ilçesinde kaymakamlık ile belediye başkanlığı ziyaretini takiben Erciş Evliya Çelebi Ortaokulu’nda haftayla ilgili bilgilendirme toplantısı yapacağız. 16 Mayıs günü sosyal güvenlik bilincini arttırmak amacıyla hizmet binamızın önünde bilgilendirme stanttı açacağız. 17 Mayıs günü kurum personellerimizin ve ailelerinin yakınlaşmasını sağlamak amacıyla piknik düzenleyeceğiz”  diye konuştu.

 

AKTİF İŞYERİ SAYISI 6 BİN 185

Müdürlük çalışmalarında değinen Mehmet Yüce “1 milyon 70 bin 113 nüfusu bulunan Van’da işyeri sayımız 13 bin civarında, aktif iş yeri sayımız ise 6 bin 185’tir. İlimizde 113 bin 300 sigortalı çalışanımız var. Bunun yanı sıra 4A olarak tabir ettiğimiz bu sigorta güvencesine sahip olanların sayısı 64 bin 482 kişidir. Kamuoyunda Bağ-Kur’lu olarak adlandırılan 4B’li sigortalı sayımız 14 bin 350 kişi, 4C dediğimiz yani memur statüsünde olan sigortalı insanlarımızın sayısı ise 34 bin 468’tir. Ayrıca aylık alanlarımız var. Bunlardan sigortalı emeklisi 19 bin 707, Bağ-Kur emeklisi 10 bin 506 ve memur emeklisi 9 bin 457 olmak üzere toplam 39 bin 670 kişi SGK’dan aylık almaktadır. Bunların bakmak ile yükümlü oldukları kişiler ise sigortalısı 308 bin 671 kişi, Bağ-Kur’ların 92 bin 662 kişi ve memurların ise yükümlü oldukları kişi sayısı ise 82 bin 664 olmak üzere toplam 483 bin 997 kişidir. En son aldığımız verilere göre gelir testi yapan 415 bin 92 kişiye hizmet veriyoruz. Yani il düzeyinde düşündüğümüz zaman sosyal güvenlik kapsamında toplam 1 milyon 52 bin 59 kişi kurumdan hizmet almaktadır. Sosyal güvenlik kurumu dışında kalan kişi sayısı ise maalesef üzülerek söylüyorum ki 18 bin 54 kişidir. Yani 1 milyon 70 bin kişi içerisinde sadece 18 bin kişi bulunmaktadır “ dedi. 

Bakmadan Geçme