VAN KAHVALTISI VE VAN GÜL REÇELİ TESCİLLENDİ

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Van'ın dünyaca ünlü kahvaltısı ve gül reçelini tescilleyerek markalaştırdı. Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Van YYÜ adına, şehrimize değer katan Van Kahvaltısı ve Van Gül Reçeli Coğrafi İşaret Tescil Belgelerini, TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. Habip Asan'dan teslim aldı.

Burhan Ergin

Van'ın zengin mutfak kültürü marka hâline geliyor. Murtuğa, Van pastası, Kavut, Van çöreği ve lezzetli yemekleriyle ünlü Van mutfak kültürü bir aşama daha kaydetti. Van YYÜ Gıda Mühendisliği Fakültesi tarafından hazırlanan Van Kahvaltısı ve Van Gül Reçeli coğrafi işaret başvuru dosyası Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescillenerek  coğrafi işaret aldı.

Rektör Şevli, tescil belge töreni sonrası sosyal medya paylaşımında "Van YYÜ adına, Şehrimize değer katan Van Kahvaltısı ve Van Gül Reçeli Coğrafi İşaret Tescil Belgelerini, TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. Habip Asan’dan teslim aldım. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Birlik içerisinde değerlerimizi daha iyi seviyelere yükseltmek için gayret edeceğiz" dedi.

 

 

 


Coğrafi işaret 
Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işarettir. Coğrafi işaretler, menşe adı ya da mahreç işareti olarak tescil edilir. Gıda, tarım, maden, el sanatları, sanayi ürünleri coğrafi işaret tesciline konu olabilir.

Menşe adı
Bir ürünün, tüm veya esas nitelikleri belirli bir coğrafi alana ait doğal ve beşeri unsurlardan kaynaklanıyorsa bu durumdaki coğrafi işaretlere “menşe adı” denir. Ürünün üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinin tümünün belirlenen coğrafi alanın sınırları içinde gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu çerçevede menşe adı olarak tescil edilen coğrafi işaretlerin kaynaklandıkları yöre ile bağları çok kuvvetlidir.

Mahreç işareti 
Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibarıyla belirli bir coğrafi alan ile özdeşleşmiş olan; üretim, işleme ya da diğer işlemlerinden en az birinin belirlenmiş coğrafi alan içinde gerçekleşmesi gereken ürünlerin konu olduğu coğrafi işaretlere “mahreç işareti” denir. Hammaddesi veya üretim, işleme aşamalarından bir tanesi yörede gerçekleşen bir ürün mahreç işareti olarak tescillendiğinde diğer üretim ve işleme aşamaları kaynaklandığı yöre dışında da gerçekleştirilebilir.

Bakmadan Geçme