Van'ın 'Gönül İnsanları'

Gönül insanı Öyle sevmeli ki, herkes tarafından sevilmeyi hak etmeli! Öyle güzel yaşamalı ki, dostuna da düşmanına da örnek olmalı! 'Güzel görmeli, güzel düşünmeli ve hayatından zevk almalı' Çevresine' güvenilir insan' olduğunu htirmeli. Şeref, haysiyet ve doğruluk vazgeçilmez unsuru olmalı. Kibir, riya, bencillik, haset ve yalan gönlünün kıyısından dahi geçmemeli.

Gönül insanı;

 

Öyle sevmeli ki, herkes tarafından sevilmeyi hak etmeli! Öyle güzel yaşamalı ki, dostuna da düşmanına da örnek olmalı! "Güzel görmeli, güzel düşünmeli ve hayatından zevk almalı" Çevresine" güvenilir insan" olduğunu htirmeli. Şeref, haysiyet ve doğruluk vazgeçilmez unsuru olmalı. Kibir, riya, bencillik, haset ve yalan gönlünün kıyısından dahi geçmemeli. Küçüklere sevgi, büyüklere ise saygı göstermeli. Yaşarken sevilmeli, öldükten sonrada hep rahmet ve minnetle anılmalı. "iman; Onu insan etmeli, belki de sultan etmeli."

Dostunu da sevmeli, düşmanlık edeni de. Dedikodusunu ve gıybetini edenlere ise; Murtuğanın üzerine süzme Müküs balı döküp göndermeli! Hep hoşgörülü olmalı, hep gönül almalıdır. Anne ve babası başının tacı olmalıdır. Zarif olmalı, gönül kırmamalı! Ziyaret etmeli, gelmeyene gitmeli! Ziyafet vermeli, fakiri fukarayı, eşi dostu yedirip içirmeli! Çalışkan olmalı! Cömert olmalı, cimri ve tembel hiç ama hiç olmamalıdır. Kısacası kalplere dokunmalıdır…

 

Van'da tanınmış çok fazla "Gönül İnsanı" var! Cüzi bir kısmını sizlere tekrardan hatırlatmak istiyorum…

 

Turan Haydaroğlu, yardımseverliği ve aldığı dualarla, Erdal Çiçeksay dostluğuyla, Remzi Perihan, beyefendi kişiliğiyle, Niyazi Türkmenoğlu, örnek esnaflığıyla, Başkan Dabbağoğlu çalışkanlığıyla, Başkan Talay dürüstlüğü, Celalettin Tüfekçi, adam gibi adamlığıyla, Rektör Şevli, ilmiyle gönül insanıdırlar!

 

Ferit Melen, Hüseyin Çelik yaptıkları başarılı siyasetle, Şeyh Reşit Hoca, vaazlarıyla, eski Vanlıları yeni nesillere tanıtmasıyla Ümit Kayaçelebi, İkram Kali, kalemiyle gönül insanıdırlar.

 

Fenerbahçeli Niyazi, milli sporcu Nur Tatar ve Milli boksör Lütfi Canbakış, Van'ı temsil etmeleriyle gönül insanıdırlar.

 

Kahveci Koçero, Muhtar İhsan,  çaya sevgi kattıkları için gönül insanıdırlar.

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme