Van ÇEVDER’ den belediyelere ve kurumlara çağrı

Van Çevre Derneği ( ÇEVDER) 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle bir dizi etkinlik düzenledi. Etkinlikler çerçevesinde bugün Fegiye Teyran Parkı önünde toplanan çevre gönüllüleri ve halk, buradan Ticaret ve Sanayi Odasına kadar çevre temizliği yapacak. Çevre temizliği sonrası TSO konferans salonunda bir panel düzenlenecek.

İlhan Siyahtaş

Etkinliklerle ilgili düzenlenen basın toplantısına Van Çevre Derneği Başkanı Ali Kalçık, TMMOB İl Koordinasyonu Sekreteri Şemsettin Bakır, SMMMO Başkanı İbrahim Şahin, Mavi Göl Kadın Derneği temsilcisi Suna Çingüşahin, Aktaş Sigorta Sahibi Servet Aktaş katıldı. Basın toplantısı sonrası Van’a en çok zarar veren çevresel atıkların bulunduğu bölgeler gezilerek bu bölgelerde biriken çöp yığınlarının çevreye verdiği zararlar ile ilgili bilgi verildi.

Basın toplantısında konuşan Van Çevre Derneği Başkanı Ali Kalçık “ Çevre kirliliğine karşı valiliklerin, belediyelerin, kaymakamlıklar ve diğer kurum, kuruluşların yanı sıra tüm halkın duyarlı davranmalarını istiyoruz. Geçtiğimiz yıllar içerisinde STK’lar ile birlikte çalışmalar yaptık ve bu yapmış olduğumuz etkinlikleri, çalışmaları her zaman yetkili yerlere ulaştırdık. Bu yıl öncelikli olarak broşürler bastırdık ve bu broşürlerimizi dağıttık ve astırdık. Bunun dışında her yıldan farklı olarak bu yıl imza kampanyası başlattık, imza kampanyasında toplamış olduğumuz imzaları devlet yetkililerine ulaştıracağız” dedi.

YETKİLİLERİN HASSAS DAVRANMALARINI  İSTİYORUZ

 Van Çevre Derneği Başkanı Ali Kalçık “Van Gölü çevresinde yaklaşık olarak 1 milyon insan yaşamaktadır. Bu yüzden Van Gölü çevresinde bulunana tüm belediye ve kaymakamlık yetkililerinin bu konuda hassas davranmalarını istiyoruz. Bu konuda büyükşehir belediyesi görüştük ve çevre konusunda hassas davranmalarını istedik. Van’ı Van yapan Van Gölü’dür. Bugün TSO’da yapacağımız olan panelde bunu daha detaylı bir şekilde anlatacağız. Saniye de bin 800 litre gibi bir pisliğin göle aktarılması ciddi tehlikedir. Derelerimizin hiçbir önlem alınmadan göle akıtılması da kabul edilemez.  Bizler bunu yaparak doğanın ve diğer canlıların yaşam hakkını ihlal etmekteyiz. Van Gölü’ne akan Şamran kanalının kapaklarının açık olmasından dolayı bütün derelerde bulunan çöpler Van Gölü’ne akmaktadır. Bununla ilgili yetkili kişilerin kapakları kapatması gerekir. Diğer bir sorunumuz ise evsel atıklarımızdır. Bir insan günde 1,5 kilo çöp üretmektedir. Bunu 500 binle çarptığımız zaman devasa bir çöp ortaya çıkmaktadır. Bu çöplerde yine bizlere geri gelmektedir kuşlar yani uçan canlılar, rüzgarla, yer altı suları gibi bir çok şekilde bizlere geri dönüşüm olarak geliyor ve bizlerde bundan ciddi anlamda etkileniyoruz. Bu şekilde devam edilirse bizim geleceğimize bırakacağımız bir güzel doğamız kalmayacak. Bu yüzden hiç ertelemeden ve ötelemeden bu sorunu çözme gibi bir zorunluluğumuz var. Bunun yanı sıra HES’ler var. Birilerinin çıkarları için doğa katlediliyor. Güvenlik barajları adı altında yapılan barajlar doğayı ve o doğada yaşayan canlıları yok ediyor. Hem ekonomik anlamda hem de doğanın katledilmesi ciddi bir sorundur.” şeklinde konuştu.

 6 TAŞ OCAĞI UYGUNSUZ BİR ŞEKİLDE ÇALIŞIYOR

 Özalp yolu üzerinde bulunan çöp alanında açıklama yapan Ali Kalçık” 2006 yılında Van ÇEP adı altında Valinin başkanlığında ve genelde de bürokratlar ağırlıklı olarak bu birlik kuruldu. Bu birliğin amacı Van Gölü’nü kirlilikten kurtarmak ve ilin evsel atıklarına çözüm bulmaktı. 20 belediye ve 1’de özel idare olmak üzere 21 tane kuruluştan gerçekleşen bütçenin yüzde 1’ni almak gibi bir karar alınmıştı. Bu saydığımız kuruluşlar buna üyedirler. Bütün üyeler o zaman yüzde 1’lik bütçelerinden pay aktardılar ve o zamanlar çok ciddi anlamda bir bütçe oluştu. Ancak 2006 yılından 2014 yılına kadar hiçbir etkinlik yapılmadı. Sadece ve sadece görmüş olduğunuz bu çukur açtılar. Birde 2012 yılında sinekle mücadele yaptılar. Çukur için 1 milyonu aşan bir para harcandı. Bu parada ortada yok sadece oturum hakkı olarak kullanılacak. Bu çukur çöp izolasyon çukurudur. Bütün sosyal alanlarda ve illerde olması gereken bir çukurdur. Bu gerekli bir çukurdur. Van’daki bütün çöplerin burada toplanması, izole edilip ayrıştırılması gerekiyor. Bunun yanı sıra aynı yerde 6 taş ocağı uygunsuz bir şekilde çalışıyor. Taş ocakları çevreye ciddi anlamda zarar vermektedir, çamurlu yağmur yağdığında neden çamurlu diye sorarız, işte taç ocaklarından çıkan toz havaya karışıyor ve yağmur yağdığında çamurlu yağıyor bundan dolayı taç ocakları çevreye ve insana ciddi anlamda zarar veriyor” dedi

 YETKİLİLERİMİZE SESLENİYORUZ

 Çöp yığını taban sularının yağan yağmur ve kardan sonra yer altı sularına sızarak Van Gölü’ne, Sıhke Gölü’ne ve içme sularına karıştığını belirten Van Çevre Derneği Başkanı Ali Kalçık “Tüm yetkililerimize sesleniyoruz,  bu soruna çok acil bir şekilde el atılması gerekiyor. Bu çözülmeyecek bir sorun değil. Yeter ki bürokratik engeller ortadan kalksın. Yeter ki bu konuda duyarlılık oluşsun. Van'ımızın en temel sorunu budur.  Çevre hakkı insan hakkıdır işte bizim de bu kadar hakkımız ihlal edilmiş” dedi.

ÇEVRE YALNIZCA KİRLETMEK DEĞİL

 5 Haziran Çevre Gününde çevreyi kirletenleri kınadığını söyleyen TMMOB İl Koordinasyonu Sekreteri Şemsettin Bakır “ Bana göre kutlanacak bir şey yok.  Çevreyi kirletenleri kınamamız gerekiyor. Çevreye zarar verenlerden çevreye duyarlı olmalarını da istemek elbette ki çok saçma olur. Çevre kirliliği sadece attığımız çöp ya da gölümüzü kirletmek değil” dedi. 

Bakmadan Geçme