VAN BÜYÜKŞEHİR BORÇ BATAĞINDA

Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine Vali İbrahim Taşyapan'ın atanmasından önceki durumuyla ilgili hazırlanan tespit raporu açıklandı. Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada belediyenin bütçe kaynaklarının yönetimi ve gerekse personel kaynakları yönetimi açısından fevkalade sıkıntılı bir durumda olduğu, 750 milyon (trilyon) borcunun tespit edildiği ifade edildi.

Vansesi Haber Merkezi

Van Büyükşehir Belediye Başkanlığına vekil olarak görevlendirilen Van Valisi İbrahim Taşyapan öncesi belediyenin içinde bulunduğu dönem ile ilgili hazırlanan tespit raporunun bir bölümü kamuoyuyla paylaşıldı. Açıklamada belediyenin gerek bütçe kaynaklarının yönetimi ve gerekse personel kaynakları yönetimi açısından fevkalade sıkıntılı bir durumla karşı karşıya olduğu ortadadır görüşüne yer verildi.

BELEDİYENİN 750 TRİLYON BORCU VAR

Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada belediyenin belediyeye iş yapmış kişilere olan borçlarının 197 milyon 493 bin 039 TL, kurumlara olan borçlarının 550 milyon 466 bin 953 TL, personel alacaklarından kaynaklı borçlarının 1 milyon 206.008 TL, toplam borç miktarının 749 milyon 166 bin 000 TL, başka bir ifadeyle 750 trilyon olduğu, memur sayısının 536, işçi sayısının 654,  sözleşmeli sayısının 250, hizmet alımı yöntemiyle çalıştırılan işçi sayısının 2 bin 679, şirketlerde çalıştırılan işçi sayısının 358, istihdam edilen toplam personel sayısının 4 bin 77 olarak belirlendiğine dikkat çekildi.

ŞEFFAF BELEDİYECİLİK OLACAK

 Van Büyükşehir Belediyesi’nin personel ve mali durumu ile ilgili tespit çalışmalarının başlatıldığı, ödemelerin bu aşamada durdurulduğu ve bankalardaki mevcut durumun tespitinin istendiği kaydedilen yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi; “674 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 5393 sayılı Belediye Kanununun 45 inci maddesine eklenen fıkra ile belediye başkanının terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık suçları nedeniyle, görevden uzaklaştırılmaları halinde büyükşehir ve il belediyelerine İçişleri Bakanlığınca, ilçe ve diğer belediyelere Valilerce Belediye Başkan Vekili görevlendirileceği hükmü yer almıştır. Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir KAYA,  hakkındaki terör suçları kapsamında devam eden soruşturma ve kovuşturmadan dolayı 16 Kasım 2016 tarihinde gözaltına alınmış, 18 Kasım 2016 tarihinde İçişleri Bakanlığınca görevinden uzaklaştırılarak “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma” suçundan tutuklanmıştır. Yine İçişleri Bakanlığının 16 Kasım 2016 günlü onayı ile İl Valisi İbrahim Taşyapan Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilmiş ve 17 Kasım 2016 günü göreve başlamıştır. Geçen süre içerisinde belediyenin içinde bulunduğu durum ile ilgili tespit çalışmaları yapılmış ve bazı konuların kamuoyu ile paylaşılmasının hem kamuoyunu bilgilendirme, hem de şeffaf belediyecilik açısından uygun olacağı değerlendirilmiştir. İlk olarak Belediyemiz hizmetlerinin tarafsız, eşit ve kesintisiz olarak vatandaşlarımıza sunulması konusunda hassasiyet gösterilmiş ve tedbirler buna göre alınmıştır. Belediyemizin personel ve mali durumu ile ilgili tespit çalışmaları başlatılmış, ödemeler durdurulmuş ve bankalardaki mevcut durumun tespiti istenilmiştir. Personel ödemeleri ve kanuni süreli ödemeler yapılmaya devam ettirilmiştir. Mücbir sebep nedeniyle yıllardır ödenmeyen vergilerin yapılandırılması için son günler olması nedeniyle 94 Milyon TL vergi borcu yapılandırılmıştır. Öncelik küçük esnafa olmak üzere belediyeden alacaklı olanlara 34 milyon 007 bin 258 TL’lik ödeme yapılmıştır.  Belediyemizin genel hizmetlerini yürütmekle birlikte kar yağışı nedeniyle “karla mücadele” programı hazırlanarak hızlı ve etkili şekilde bir mücadele programı uygulanmıştır.”

 4 BİN 477 PERSONEL BULUNUYOR

Belediyenin (VASKİ ve Belediye Şirketleri dâhil)  en önemli unsurları olan insan kaynakları ve mali durumu üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda bilgilere  ulaşıldığı belirtilen  Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada  rakamlarla  belediyenin içinde bulunduğu duruma işaret edildi.   Çalışan personel sayısı ve borçların yer aldığı açıklamada:  “Belediyeye iş yapmış kişilere olan borçlar 197 milyon 493 bin 039 TL, kurumlara olan borçlar 550 milyon 466 bin 953 TL, personel alacaklarından kaynaklı borçlar 1 milyon 206 bin 008 TL, toplam borç miktarı 749 milyon 166.000 TL, başka bir ifadeyle borç miktarı 750 trilyondur. Memur sayısı 536, işçi sayısı 654,  sözleşmeli sayısı 250, hizmet alımı yöntemiyle çalıştırılan işçi sayısı 2 bin 679, şirketlerde çalıştırılan işçi sayısı 358, istihdam edilen toplam personel sayısı 4 bin 477 kişi olarak belirlenmiştir” denildi.

HİZMET ÜRETMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi; “Görüldüğü gibi Büyükşehir Belediyesinin gerek bütçe kaynaklarının yönetimi ve gerekse personel kaynakları yönetimi açısından fevkalade sıkıntılı bir durumla karşı karşıya olduğu ortadadır. Bütün bu olumsuz tablo ve şartlara rağmen gerek belediye öz kaynaklarından, gerekse genel bütçeden aktarılacak kaynaklarla vatandaşlarımıza en iyi hizmeti üretmek için eldeki bütün imkânları seferber etmek ana ilkemiz olacaktır. Önceliklerimizi ve vatandaşlarımızın beklentilerini belirleyecek; tasarrufa her alanda önem vererek, Vanlı hemşerilerimizin desteği ile insan kaynaklarını ve mali kaynakları iyi koordine ederek, yönetişim anlayışını ön planda tutarak kaliteli, etkin ve süratli hizmet üretmeye devam edeceğiz. Kamuoyunun bilgi ve takdirlerine arz olunur.

Bakmadan Geçme