VALİ KURUMLARA AYAR VERDİ

Van'da 2017 yılının üçüncü dönem 'İl Koordinasyon Kurulu' toplantısı Vali Murat Zorluoğlu Başkanlığında yapıldı. Vali Zorluoğlu, 'Bundan sonra bütün kurum amirleri yatırım alanında gerçekleştirecekleri projelerini takip edip işi zamanında bitirecekler. Herhangi bir aksaklığı kabul etmiyorum. Projelerin gerçekleşme oranını karne olarak görüyorum' dedi.

Burhan Ergin

Van kamu yatırımlarının ve kurumlar arası işbirliğine ihtiyaç duyulan konuların görüşüldüğü 'İl Koordinasyon Kurulu'nun 2017 yılı üçüncü dönem toplantısı, Tuşba Belediyesinin toplantı salonunda Vali Murat Zorluoğlu başkanlığında gerçekleşti. Toplantıya, Vali Zorluoğlu’nun yanı sıra, Vali Yardımcısı Sinan Aslan, İl Planlama ve Koordinasyon Müdür Vekili Kemal Çelik ve kurum amirleri katıldı.

Vali Zorluoğlu, yıllık izne ayrılacak kurum amirlerine valiliğe bildirmeleri gerektiğini de belirterek, “Bundan sonra yıllık izne ayrılacak bölge müdürleri veya kurum amirleri Van Valiliğine yazı yazacak. Bu kanunda var. Bizden habersiz izne gidemezler. Herkes koordinasyon toplantılarına katılacak. Aksini kabul etmiyorum” dedi.

ZORLUOĞLU’NDAN KURUM AMİRLERİNE UYARI

Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Murat Zorluoğlu, kurum amirlerine uyarılarda bulunarak, “Bu tür toplantılarda kurumlar arasında yatırımlar bakımından koordinasyon sağlıyoruz. Koordinasyona katılan kurum amirleri sunumlarını hazırlarken, diğer kurumlarla yaşadıkları sorunları öne çıkarsınlar. Burada sadece şu kadar projemiz var, şu kadar para harcadık. Şu kadar yatırım gerçekleştirdik gibi alışılmış kalıpların dışına çıkarak, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleriyle yatırım konusunda sıkıntı yaşayan kurumlar sorunlarını öne çıksınlar. Kurumlarla sorun yaşanıyorsa, var, olan yatırımların gerçekleşmesi imkansız kılınıyorsa, bu yüzden koordinasyon toplantısı yapıyoruz. Yoksa zaten ben kurumların çalışmalarını kağıt üzerinde görüyorum. Sunumlar kısa olacak, sorunlar özellikle vurgulanacak” dedi.

“PROJELERİ TAKİP EDİN”

Kamu kurumları projelerini yıl içerisinde başlayıp bitirilmesi gerektiğini söyleyen Vali Zorluoğlu, “Kamu yatırımları bildiğiniz üzere esasında devletin vatandaşa dokunduğu önemli alanlardır. Kurumlarımızın varoluş sebebi hizmet etmektir. Bu bakımdan bütün bölge müdürlerimizin, yatırımcı kuruluşlarımızın programlarında bulunan yatırımları mutlaka yakında takip etmeleri büyük önem arz ediyor. Yatırımcı kuruluşların zamanında ihalelerini yapmaları ve ihale edildikten sonra yapım süreçlerinin kurum amirleri tarafından yakından takip edilmesi ve süresi içerisinde tamamlaması için çaba gösterilmesi hepimizin görevidir. Bundan sonra bütün kurum amirleri yatırım alanında gerçekleştirecekleri projelerini takip edip işi zamanında bitirecekler. Herhangi bir aksaklığı kabul etmiyorum. Dolayısıyla ben kuruluşlarımızın yatırım programında var olan projelerinin süresi içerisinde gerçekleşme oranını kurum amirleri için karne olarak görüyorum. Yılsonunda kurumlarımızın projelerine baktığımızda gerçekleşme oranları aynı zamanda kurumlarımızın benim açımdan başarısıdır.  Şuan Temmuz ayı toplantısını gerçekleştiriyoruz. Dolayısıyla bu sene var olan işlerde biraz oranlar düşük olabilir. Bunu anlayışla karşılarım ama Ekim ayında yapacağımız toplantıda artık yıl içerisindeki işlerin büyük oranda tamamlamaya gidiyor olması gerekir” ifadelerini kullandı.

ZORLUOĞLU, PROJELERE DEĞİNDİ

Vali Murat Zorluoğlu, Van’da devam eden projeleri ve maliyetlerini açıklayarak, “Van’da toplam proje bedeli 5.4 milyar lira olan bin 316 projemiz var. Bu projelerden 952’si devam ediyor. 145’i ihale aşamasında, 127’si henüz başlanmamış, 92 ‘si tamamlanmıştır. Bu projelerin sektörel dağılımlarına baktığımızda tarım sektöründe 105, inşaat sektöründe 570, enerji’de 10, turizmde 8, ulaştırmada 52, eğitimde 100, sağlıkta 42 ve diğer kamu hizmetleri sektörlerinde de 459 projenin var olduğunu görüyoruz. İlimizde yatırım yapan kurum sayımız 20’dir. Bu kurumlardan başka 13 belediyemiz yatırım yapmaktadır. Yatırım programında var olan toplam bin 316 projenin 834’ü merkezi idare kuruluşları, 482’si mahalli idarelerimiz tarafından yürütülüyor. Yatırımcı kuruluşların toplam proje bedeli 4.7 milyardır. Bundan önceki yıllarda 1.5 milyarı harcanmış, 2017 yılı ödeneği 623 milyon olarak gözüküyor. Şuana kadar bunun sadece 78 milyonu harcanmış ve nakdi gerçekleşmesinin de yüzde 13 olduğunu görüyoruz. Mahalli idareler yatırımlarına baktığımızda proje bedelinin toplam 620 milyon olduğunu görüyoruz, şuana kadar 88 milyon harcanmış, 2017 yılı ödeneği 212 milyondur. Bugüne kadar 65 milyon harcanmış ve gerçekleşme oranı yüzde 31’dir. Önümüzdeki toplantıda yatırımların bitme aşaması yüzde 60 ve 70’lere varması gerekiyor. Yılsonunda projelerinizin hizmete açılması lazım” diye konuştu.

BÜYÜKŞEHİR: KURUMLAR BORCUNU ÖDEMİYOR

Vali Zorluoğlu’nun açılış konuşmasının ardından toplantı Van Büyükşehir Belediyesi’nin proje bilgilendirmesi ile devam etti. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Salih Allahverdi 2015-2022 yılları arasında tamamlayacağı Büyükşehir Belediyesi’nin 356 projesi olduğunu söyledi. Bu projeler için toplam maliyetin ise 391 milyon lira olduğunu belirtti. Projelerin parasal gerçekleşmesinin yüzde 45, fiziki gerçekleşmesinin ise yüzde 53 olduğunu kaydeden Allahverdi, Allahverdi, ayrıca kurumların belediyeye olan borçlarını ödemediklerini söyledi. Allahverdi, belediyenin yol çalışmasına da büyük bir önem verdiğini belirterek, bu yıl için 223 milyonluk bütçe ile yolların yapılacağını ifade etti.

ZORLUOĞLU: ÖDEMELERİNİZİ YAPIN

Kurumların belediyeye olan borçlarıyla ilgili değerlendirmede bulunan Vali Murat Zorluoğlu, “VASKİ’yi devraldık, ancak çok ciddi bir borç yükü var. Bir taraftan yatırım yapmamız gerekiyor. Diğer taraftan sorunları çözmemiz gerekiyor. Ancak ciddi bir kaynak sorunumuz var. Kamu kurumlarının belediyeye ciddi oranda su borcu var. Kurumlarımıza yazı gönderiyoruz. Borçların süratle ödenmesi gerekiyor. Bu şehir belediyeden hizmeti bekliyor. Bunun hizmetlerin gerçekleştirilmesi içinde 15-16 milyon TL’lik su borçlarının ödenmesi gerekiyor. Ödenekler varsa hemen ödensin yoksa talep edilsin”dedi.

MİLLİ EĞİTİM: SU OLMADIĞI HALDE FATURA ÇIKARMIŞLAR

Su borçlarıyla ilgili konuşan Van İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, “Bizim bazı mahallelerimizde yer alan okullarımızda su olmadığı halde borç çıkarılmış. Bunun görüşmelerini daha önce yaptık. Bizim kurumumuzun da 8 milyonluk bir borcu bulunmaktadır. Ancak dediğim gibi su olmayan yerlerde fatura çıkarılmış. Belediyemizin bu konuda yardımcı olmasını ve desteği sağlamasını bekliyoruz” dedi.

ZORLUOĞLU: BU SORUNU HALLEDERİZ AMA...

Müdür Kırekin’in açıklamaları üzerine gerekli çalışmaların yapılacağını söyleyen Zorluoğlu, “Bu sorunu hallederiz. Ancak daha önemlisi okulların açılmasına 40 gün gibi kısa bir süre kaldı. Buna rağmen halen okullarda inşaat çalışmaları devam ediyor ya da ihale yapılıyor. Ben bunu kabul etmiyorum. Okul sorunlarının okullar açılmadan giderilmesi gerekiyor. Okulların kapanma ve açılma tarihleri bellidir. Buna dikkat edilmesi gerekiyor. Her yıl bu sorun olamaz. Bu bir ciddiyetsizlik örneğidir. Bu yıl yeni geldik. Ancak ben önümüzdeki yıl bunu kabul etmiyorum. Okullar zamanında onarılacak.  30 Temmuz’da ihale yapılmaz. Eğitime elimizden gelen desteği belediye olarak vereceğiz. Ancak bir okulun açılmadan önce işlerinin bitmemesini kabul etmiyorum” şeklinde konuştu.

TUŞBA BELEDİYESİ: SORUNLARI AYRINTILI KONUŞABİLİRİZ

Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, DBP’li belediyeler döneminde iletişim kopukluğu yaşadıklarını belirterek, “Kayyum atandıktan sonra belediyelerimizle ortak çalışmalar yapmaya başladık. Daha önce bir araya gelemiyorduk ama bundan sonra sorunları konuşarak çözebiliriz” dedi.  Zorluoğlu, Özgökçe’nin konuşması üzerine “Van Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeleri arasındaki sorunlar buraya taşınmamalı. Büyükşehir ile ilçe belediyeleri arasındaki sorunlar bizim aramızda olan sorunlardır. Bunu bire bir görüşüp sorunları daha ayrıntılı bir şekilde konuşabiliriz” ifadelerini kullandı

EDREMİT BELEDİYESİ: OLİMPİK YÜZME HAVUZUNU AÇIYORUZ

Edremit Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Atıf Çiçekli gerçekleştirilen projeler hakkında bilgiler vererek, “Şubat ayında başladığımız sahil bandı projemizin çalışması devam ediyor. Buradaki barınakları kaldırdık ve çalışmalarımız sürüyor. Bunun dışında hafta sonu sizlerin katılımı ile Halk Plajımızı açtık. Bunun da genişletilmesi için çalışacağız. Olimpik havuzumuzun açılışını 5 Ağustos’ta gerçekleştireceğiz. Bunun dışında belediye olarak sosyal market ve aşevini hayata geçirdik. Van’ın kültür ve kimlik değerini öne çıkaran bir Van Evi Sokağımız olacak. Bunun da yerini belirledik ve hayata geçireceğiz. Edremit’te gecekondu görüntüsü  olan yerler vardı. Bunları yıktıktan sonra buraya önemli firmaları getireceğiz” ifadelerini kullandı.

ZORLUOĞLU: VAN GÖLÜ KIYISINI İŞGAL ETMEYİN

Çiçekli’nin ardından konuşan Zorluoğlu, kıyılarda yer alan kamu kurum kuruluşların tesisleriyle ilgili yaptığı konuşmada “Kıyı kenar mevzuatının uygun bir şekilde davranılacak. Vali olarak buna müdahale edeceğim. Kamu kurumları zaten bugüne kadar kıyı kenarlarını işgal etmiş. Biz bununla kesinlikle ilgileneceğiz. Kamu kurumları kıyı da çalışma yaptığı zaman kanuna uygun bir şekilde çalışacak. Uygun çalışmayan kim olursa olsun müdahale edilerek, burada yapılaşmaya izin vermeyeceğiz, Bunu buradan belirtmek isterim” şeklinde konuştu.

ZORLUOĞLU: GÜVENLİK SORUNUNU ÇÖZECEĞİM

Birçok kurum amirinin dile getirdiği ihale aşamasında güvenlik soruşturmalarının uzun sürmesiyle ilgili açıklamada bulunan Zorluoğlu, bunun için görüşmeler yapacağını kaydetti. Zorluoğlu, “Güvenlik konusu ile ilgileneceğim. Özellikle ihale aşamasındaki projeler için yapılan güvenlik soruşturmalarının erken yapılması için gerekli yerlerle konuşacağım. Yapılacak olan yatırımların hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi gerekiyor. Bu yüzden de bu konuda irtibatlı olacak ve işleri hızlandıracağız. Valilik olarak güvenlik soruşturmalarını hızlandıracağız” dedi.

“ÇEVRE YOLUNU HİZMETE AÇACAĞIZ”

Vali Zorluoğlu çevreyoluyla ilgili yapılan çalışmaların olduğunu belirterek, “Çevre yolu yapılmayacağı konusunda zaman zaman kamuoyunda konuşmalar oluyor. Bu konuda çalışmalar yapılıyor. Bununla ilgili çalışmalarımız devam edecek. Bu yolun kısa zamanda hayata geçirilmesi gerekiyor. Valilikten ile Tuşba Belediyesi arasında 2 kilometrelik bir mesafe var. Ancak bu yolu 20 dakikada gelemedim. Kamyonların, otobüslerin ve büyük araçların şehir merkezine girmesinden dolayı trafik aksıyor. Bizde bu nedenle ancak gelebildik. Karayolları bu konuda iyi bir şekilde çalışsın. Bende bu konunun üzerinde duracağım” dedi.

KAMU KURUMLARINA RUHSAT UYARISI

Belediyelerin verdikleri inşaat yapım ruhsatlarında yaşanan sorunlara değinen Zorluoğlu şöyle devam etti: “Ruhsat sorunu ile ilgili bir alışkanlık varsa bu çok kötü bir durumdur. Bundan bütün kamu kuruluşlarının vazgeçmesi gerekiyor. Hiçbir kamu kuruluşu ruhsat almadan inşaata başlaması söz konusu olamaz. Kamu kuruluşları ihaleleri yaparken ruhsat işlemleri de o arada yürüyor. Hangi kurum olursa olsun bu anlamada ruhsat eksikliği varsa biz o inşaatı durdururuz. Kamu yatırımı dahi olsa hukuka aykırı davranma gibi bir şey söz konusu olmaz. Herkes işini doğru düzgün yapacak. Böyle bir şey varsa durdurma kararı dahi alırız. Belediyelerde bu konuda geciktirme varsa, o zamanda belediyelerle ilgileniriz.”

“ATIK SU TESİSİNİ HAYATA GEÇİRİYORUZ”

İller Bankasının sunumunun ardından atık su arıtma tesisinin bütçesinin çıktığını söyleyen Zorluoğlu, “Atık su arıtma tesisi hayata geçecek. Van Gölü’nün kirlenmemesini için yapılacak olan atık su arıtma tesisinin Eylül ayından ihalesi yapılacak. Kısa zamanda hizmete açılacak. İller Bankası’nda gerekli ödenek çıkarıldı. Bu anlamda emeği geçen ve destek veren herkese çok teşekkür ediyorum. Van Gölü’nün korunması ve temiz kalması için bu tesisin önemi büyüktür. İnşallah bunu Van’a kısa zamanda kazandıracağız. Yeri ile ilgili görüşler var. Ben çok iyi arıtma tesislerini biliyorum. Teknolojinin faydalarından yararlanarak, inşallah hiç koku yaratmayan bir tesis Van’a kazandıracağız” şeklinde konuştu.

ZORLUOĞLU, EĞİTİM SORUNUNA DEĞİNDİ

Eğitim yatırımları ile ilgili de konuşan Zorluoğlu, şunları belirtti; “Eğitim meselesi tüm meselelerinin önündedir. Kurum hizmet verdiği binayı 10 sonra yapabilir. Ancak öğrencilerin dersliklerini bir sonraki yıla bırakamayız. Eğitim yatırımlarımızın hemen hayata geçmesi gerekiyor. 2013’ten kalan yatırımları tamamlamamız lazım. Hem belediye hem de valilik fonksiyonumuz varken bizim eğitim alanında tüm çalışmaları yapmamız gerekiyor. Yeni derslikler ile ilimiz 2019 yılı sonunda tüm derslik ve diğer ihtiyaçları gidermemiz lazım. Bu önemli bir konudur. Sizde yakında takip edin. Bu konuda sorunlar varsa bana gelin ve bu konuda gerekli çalışmaları yapalım”

“SORUNLARI ÇÖZMEK İÇİN BURDAYIZ”

Toplantı sonunda bir değerlendirme yapan Vali Zorluoğlu, “Kamuya hizmet eden bütün kuruluşlar burada. Bizde valilik olarak burada koordineyi sağlıyoruz. Biz buradaki sorunları çözmek ve bu memlekete hizmet etmekle yükümlüyüz. Hiçbir müdür bizimle eksik iletişim kurmasın. Bize gelebilirsiniz, kapımız sonuna kadar sizlere açık. Sıkıntıları sizlerle birlikte aşabiliriz. Yeter ki iyi niyetle elimizden gelen gayreti bu memleket için gösterelim. Yaptığınız tüm hizmetler için hepinize teşekkür ederim. Birlikte daha iyi hizmetler yapacağız” sözlerine yer verdi.

 

Bakmadan Geçme