Türkiye- İran Forumu Başladı

Türkiye-İran Sektörel ve Finansal Derinleşme Forumu Van’da başladı.

Bir otelde düzenlenen foruma İran İslam Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Alireza Bikdeli, Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Hoy Valisi Dr. Hosein Seivani, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, İran iş adamları ve akademisyenler katıldı.
Forumun açılış konuşmasını yapan Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) Başkan Yardımcısı Büyükelçi Murat Bilhan’dan sonra İran İslam Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Alireza Bikdeli kürsüye çıktı.

Komşular arasındaki ilişkilerin kalıcı olmasının kalkınmanın önemli bir sırrı olduğunu ifade eden Bikdeli, “İran ve Türkiye, coğrafyada önemli komşulardır. Dünyanın bütün bölgeleriyle ilişki içindedir. İki ülke Müslüman olup geçmişe yönelik büyük bir kültüre sahipler. İki ülke kapasiteleri seviyesinde iş birliği içinde olurlarsa kesinlikle büyük bir rol oynayacaklardır uluslararası siyasette. Bunun için kesinlikle kapsayıcı bir ilişki göstermek istiyoruz. İran ve Türkiye ilişkilerinde aynı anda 3 söylem mevcut olmuştur. Rekabete dayalı söylemler vardır. İki ülke arasındaki güvenin şekillenmesi ve derin iş birliklerinin oluşması için gerekli güveni etkilemektedir. Bu sizin medeniyetinize dayanmaktadır. Türkiye’de AK Parti ile bu söylem büyümek için büyük fırsat elde etti, aynı zamanda küçük bir fidan gibi büyümesi rekabet ve karşıtlık söylemlerinin altında kaldı. Yabancı odaklar kesinlikle bu söyleme karşı çıkanlardır. Yaptırımlara rağmen iki ülke arasındaki ilişkilerde gelişmeler oldu ve son zamanlarda kurumsallaştı. İki ülke arasındaki ilişkiler halkların ilişkileri asla unutulmayacaktır. Halklarımız birbirini daha iyi tanıdı. Binlerce firma Türkiye’de faaliyet göstermektedir. 10 milyondan fazla İran vatandaşı Türkiye’yi yakından tanıyor ve geliyor. 5 bin İranlı öğrenci Türkiye’de eğitim görüyor ve derinden bağ kurdular. İran’ın Türkiye ekonomisindeki payı resmi rakamların çok daha ötesindedir. Bu gibi büyümeler devam ettikçe Türk öğrencileri, şirketleri, iş adamları İran’a gittikleri takdirde halkların arasındaki bağlantı tam anlamıyla kurulacaktır ve etkileşim için gerekli altyapı oluşacaktır” dedi.

AK Parti Van Milletvekili Mustafa Bilici ise, 2015 yılı sonu itibarıyla 30 milyar dolarlık hedef konulduğunu ve buna ulaşılmasını umduklarını belirtti. Bilici, “Yakın bölgemizde sınırlarımızda büyük sıkıntılar yaşanmaktadır. Bölgede iki büyük güç olan Türkiye ve İran’ın dostluğu bölgeye de huzur getirecektir. Zaten sömürgeci devletler tarafından sınırı belirlenmeyen tek sınırımız Türkiye-İran sınırıdır. Uzun yıllara dayanan bir dostluğumuz var. Van, tarih boyunca Türkiye-İran arasında ikili siyasi ve ekonomik ilişkilerde kilit rol oynamıştır. Van’ın İran’la toplam 290 kilometre sınırı var. Buna rağmen Van’ın Türkiye ile İran arasındaki ilişkilerinde pastadan hak ettiği payı alamadığı kanısındayız. Bu avantajlardan yararlanmak amacıyla Gümrük Ticaret Bölge Müdürlüğü kurduk. Sonrasında Van ile Kapıköy arasında 120 kilometre demiryolu ağını yeniledik. Türkiye ile İran’da vatandaşlarımızın beklentileri vardır. Van’da İran Konsolosluğunun açılması konusu var. İnşallah Van’da konsolosluk açılır. Gelincik Sınır Kapısı var. Onun açılması İran ve Türkiye’deki sınır illerine, ilçelerine önemli katkılar sağlayacaktır. Sınır ticaretinin geliştirilmesi gerekiyor. Sınır kapısının faal hale getirilmesi ve serbest bölgenin sağlanması gibi beklentilerimiz var” şeklinde konuştu.

Van Valisi Aydın Nezih Doğan ise, toplantının ilk ve son olmayacağını belirterek, “Bundan sonra da karşılıklı olarak toplantılarımız devam edecektir. Herkesin fikirlerini açıklıkla dile getirmesi için bu yöntemle bir toplantıyı yapmayı planladık. 30 milyar dolarlık hedefe ulaşmak için küçük sorunların ortadan kaldırılması gerekiyor. Ekonomik gelişmişliğin devam ettirilmesi için küçük sorunların bu toplantıda ortaya konularak çözülmesi gerekiyor. Sınır ticaretini yeterince değerlendiremiyoruz. Çok emek veren ciddi bir çalışma yürütüldü” ifadelerini kullandı.
Forum yapılan oturumlarla devam etti.


FORUM, “KÜLTÜR VE TURİZM” VE “KAMU DİPLOMASİSİ” KONULU OTURUMLARLA DEVAM EDİYOR

Van’da, Türkiye ile İran arasında yapılan Sektörel ve Finansal Derinleşme Forumu, iki salonda eş zamanlı gerçekleştirilen “Kültür ve Turizm” ile “Kamu Diplomasisi” konulu oturumlarla devam ediyor. 
Bir otelde düzenlenen Türkiye-İran Forumu, açılış konuşmalarının ardından yapılan ‘Kültür ve Turizm’ oturumunda iki ülke arasındaki kültürel konular ağırlıklı olarak konuşuldu. Oturumun açılışını ve moderatörlüğünü İran’ın Ankara Büyükelçiliği Kültürel Danışmanı Ebrehami Fathollahi yaparken, burada konuşan TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Davut Günaydın, iki ülke arasındaki turizm verilerine dair bilgi verildi. Günaydın, Van’ın doğal ve tarihi güzellikleriyle müthiş bir şehir olduğunu, kültür ve turizm anlamında büyük bir potansiyeli bulunan bir kent olduğunu söyledi. Günaydın, aynı şeklide İran’da da Van gibi kültürel ve doğal güzellikleri olan illerin sayısının da bir hayli fazla olduğuna dikkat çeken Günaydın son yıllarda artan İranlı turist sayısına dikkat çekti. Günaydın, “Türkiye 2013’te 39.2 milyon turist ağırladı. İranlılar bunun 700, 800 bandını oluşturuyor. Bu sene 1 milyon 700 bin kişi hedefliyoruz. İran ile dostluk ilişkilerini geliştirmek ve iş birliğine gitmek önem arz ediyor. İran ile yaklaşık 200 üzerinde uçak seferi var. Bunlar, iki ülke arasında daha iyi ilişkilerin başlaması için yeterli bir sebep” şeklinde konuştu. 
Ardından söz alan diğer konuşmacılar ise, daha çok iki ülkenin kültürel ve dini benzerlikleri ve tarih ortaklığı konularına vurgu yaptı. İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürü Prof. Dr. Ahmet Bilgili ise, Van’da uzun süre yaşadığını ve iki ülke arasında başlatılan yeni diyalog sürecinde İran’ın önümüzdeki süreçte çok daha büyük bir yer tutacağını belirtti. Bilgili, Van’ın kültür ve turizm anlamındaki tek eksiği olan Urartu Müzesi’nin de tamamlanması ile de müthiş zenginliğini tamamlamış olacağını kaydetti.
Öğleden sonra ise iki ayrı salonda “Eğitim ve Dil” ve Bankacılık ve Finans” konuları ele alındı. “Eğitim ve Dil” konulu oturumda konuşan Tebriz Üniversitesi’nden Dr. Bahram Ajorlo, Türkiye ve İran’ın ortak kültürü ve tarihi olduğuna dikkat çekerek, bunun üzerinde durmak gerektiğini ve ortak payda üzerinde çalışmalar yürütülmesi gerektiğini söyledi. 
Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Hazar Vural ve Marmara Üniversitesi’nden Dr. Bilgehan Alagöz ise, konuların ve söylemlerin düzgün anlaşılmadığından bazı sorunlara neden olabileceğini ve bundan dolayı dilin çok önemli rol oynadığını söyledi. Alagöz, Türk ve İran basınının bazı söylemeleri çok abartılı verdiğini ve her iki ülke basınının ülkedeki siyasi durumu çok iyi bilmeleri ve ona göre yazmalarının daha doğru olacağı kanısında olduklarını vurguladı. 
Forum, yarın da devam edecek.

Bakmadan Geçme