TOKİ'LER TİCARİ RANTA DÖNÜŞMÜŞ

Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri Van'daki incelemelerini tamamlarken, düzenlenen basın toplantısında gündemdeki konularla ilgili açıklamalar yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran hükümeti eleştirdi.
Van'da çeşitli temaslarda bulunan CHP Genel Başkan Yardımcıları Umut Oran ve Sezgin Tanrıkulu ve CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, İstanbul'a döndü. CHP heyeti, ülke gündemini ilgilendiren konuları değerlendirmek ve Van'da saptadıkları sorunları duyurmak amacıyla Van Ferit Melen Havaalanı'nda bir basın toplantısı düzenledi.
BURAYA 3 KATRİLYON GELDİ AMA VANSPOR DIŞARIDA MAÇLARINI YAPACAK.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Marmara Depremi'nin yıl dönümü nedeniyle hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dilediklerini belirtti. Türkiye'nin depremden ders çıkarmadığını belirten Oran, "Deprem Türkiye'nin bir gerçeği. Bugün de 17 Ağustos, aynı zamanda Marmara Depremi'nin yıl dönümü. Aradan 13 yıl geçti ama yaralar hala sarılmadı ve tedbirler de alınmadı. Van'da yaşanan depremin ardından yaklaşık 1 sene geçti. Van, köyler ve Erciş ilçesinde insanlar mağdur. Burası bir cennet idi ama cehenneme döndü. Hükümet buraya adalet ve kalkınmayı getirmemiş. İş yok, aş yok, bereket yok, okul yok, derslik yok, eğitim yok, insanların ibadet edeceği cami yok, minareler yıkılmış, ev yok ve insanlar büyük bir sıkıntıda. Halen ekonomi yok, sosyal hayat ölmüş durumda. Spor da yok. Bu sene Vanspor maçlarını deplasmanda yapacak. Buraya 3 katrilyon geldi ama Vanspor dışarıda maçlarını yapacak. Buradaki tablo güzel değil, hükümet adeta Van'ı gözden çıkarmış" iddiasında bulundu.
"ERCİŞ'İN İL OLMASI İÇİN VERİLEN TEKLİFİ GERİ ÇEKECEĞİZ"
Erciş'in il olması için CHP tarafından verilen teklifi geri çekeceklerini belirten Oran, "Erciş halkı bize bir belge verdi. Oradaki sivil toplum örgütleri ve muhtarlar, bizim arkadaşımız İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun Erciş'in il olması için vermiş olduğu kanun teklifini geri çekmemizi istiyorlar. Çünkü Adalet ve Kalkınma Partisi'nin milletvekilleri sokakta vatandaşa, 'CHP teklifi verdi, biz buraya destek vermeyeceğiz' diyor. Bizim arkadaşımız Sezgin Bey de Ankara'ya gider gitmez teklifi geri çekecek. Çekecek ki Başbakan da en azından Erciş'e daha farklı baksın. Biz muhalefet olarak görevimizi yapıyoruz. Sorunları çözmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
"TOKİ'LER TİCARİ RANTA DÖNÜŞMÜŞ"
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından Van'da depremzedeler için yaptırılan konutların ranta dönüştüğünü ileri süren Oran, "TOKİ üzeriden çok fazla spekülasyon var. TOKİ'nin burada yapmış olduğu konutlar bir rant, bir ticari araç olarak değerlendiriliyor. Bu çok yanlış bir şey. Devletin burada insanlara kalacak ve barınacak yer sağlaması lazım ama devlet konutlar üzerine ciddi bir faiz uygulayarak her ay da peşin peşin parasını alıyor. Burada büyük haksızlıklar var. Vatandaşlar mağdur olmasına rağmen TOKİ'den ev almıyor. Durumlar son derece ciddi ve iktidar partisinin buna eğilmesi lazım" şeklinde konuştu.
"PARTİ YETKİLİLERİ SON DERECE EDEPSİZ AÇIKLAMALARDA BULUNDU"
Oran, PKK tarafından kaçırılıp serbest bırakılan CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün hakkında söylenenlere de sert çıktı. Oran, herkesin bu olayda siyasi rant elde etmeye çalıştığını savunarak, "Biliyorsunuz bir milletvekilimiz kaçırıldı. Daha doğrusu TBMM'nin bir milletvekili kaçırıldı. Kimse bu olayla ilgili işin aslına odaklanmıyor. Kimse bu işin neden, kimin tarafından ve nasıl yapıldığının peşinde değil. Herkes bunun üzerinden siyaset yapmaya çalışıyor. Hükümet yaklaşık 24 saat sonra bu olayla ilgili açıklamada bulundu ve bölgeye 48 saat sonra geldi. Bu, böyle bir olay karşısında iktidar partinin basiretsizliği ve beceriksizliğidir. Bu çok üzücü bir şey. Hükümetin sözcüleri, parti yetkilileri son derece edepsiz açıklamalarda bulundu. Bizim meclisi toplamamızla ilgili, 'Birkaç Mehmet'in ölmesiyle parlamento toplanmaz' diyorlar. Yani o kişinin yerinde durmaması lazım. Şehitler üzerinden siyaset yapmak, bu çözümsüzlükle beslenmek anlaşılır değil. Buradaki bir acı olayda bile bunun siyasi rantına bakıyorlar. Bu nedenle ben onlara 'utanmaz adam' diyorum" dedi.
"MUSTAFA ELİTAŞ'A GEREKEN DERSİ HUKUK KANALIYLA VERECEĞİZ"
AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş'a gereken dersin hukuk kanalıyla vereceklerini belirten Oran, şunları söyledi:
"Elitaş'ın açıklamaları gerçekten son derece yanlış. Ankara'ya gider gitmez kendisiyle ilgili hukuki süreci başlatacağız. Partimizle ilgili sarf ettiği sözler yenilir yutulur gibi değil. CHP üzerinden siyaset yapmaya çalışıyorlar, bu kabul edilir bir şey değil. Dolayısıyla bu konuda Mustafa Elitaş'a gereken dersi hukuk kanalıyla vereceğiz. Dış savaş ve iç tehdit olan terör ile ilgili toplantıya grup sözcüsü olan Elitaş katılmıyor ama sonra da CHP'ye bel altından edepsiz bir şekilde vuruyor."
CHP heyeti, açıklamaların ardından hava yolu ile İstanbul'a hareket etti.
vanhaber,toki,chp,toki,istanbul,rant

Bakmadan Geçme