TOKİ FİRMASI İCRALIK

İlhan Siyahtaş
Depremzede aileler için TOKİ tarafından yaptırılan konutlarda zor koşullarda iş yapan bazı firmalar iflas ederken, bazı alt firmalar ise hakkedişlerini zamanında allamadıkları gerekçesiyle icralık duruma düştü.

Kalecik mevkiinde afet konutları yüklenici firması Ankara Beton A.Ş iflas ederken,  firmanın taşeronu olan Kalfa Enerji Sistemleri Ltd. Şti firmasının bir alt firmalarından tünel kalıp-demir-beton-ahşap kalıp gibi işleri yapan Makro End. Elektrik Mak. İnş. San. Tic.de. Şti beklediği ödemeyi almayınca icralık duruma düştü. İcralık olan firma müdürü İdris Suiçmez'in ev arabasına icra el koydu.
Taahhütlerindeki bütün işleri zamanında bitirdiklerini ve yapılan işlerin tamamının hak edişlerini hazırlayarak faturalarının kesildiğini belirten Makro End. Elektrik Mak. İnş. San. Tic. Şti müdürü İdris Suiçmez,  yaşadıkları sorunlarla ilgili olarak şunları söyledi; " Ana firmamız olan Ankara Beton A.Ş. firması iflas etti. Biz TOKİ'ye alacaklarımızla ilgili olarak müracaat ettik. TOKİ içerdeki teminatlardan paralarımızın ödeneceği söylendi.  Kabul ederek bordolarımızı ve faturalarımızı TOKİ'ye teslim ettik. Bize bugün yarın ödenecek denilerek 1 aylık bir süre içinde ödeme yapılmadı. Daha sonra TOKİ tarafından iş tekrar ihaleyle çıkarıldı. İhaleyi Gökcenay inşaat firması aldı. Bu kez TOKİ değil, Gökçenay firması ödemenizi yapacak denildi.  Gökçenay firmasına ise iflas eden TOKİ Ankara Beton firmasından alacaklı olan 62 alt firmanın listesini Gökçenay firmasına verdi.  Bu firmaların alacağı da yaklaşın 10 milyar civarındaydı. İşi alarak alt firmaların ödemeler yapmaya başlayan Gökçenay firması bize TOKİ'nin verdiği listede ne görünüyorsa onu öderim dedi.  Ancak cari hesapta alacağımız görünmesine rağmen firmamız açıkta kaldı. Dolayısıyla bizimle ilgisi olmayan çeşitli sebeplerden dolayı firmamızın bağlı olduğu Kalfa Enerji Sistemleri Ltd. Şti ve dolayısıyla firmamıza hiçbir ödeme yapılmadı. Bu durum firmamızı ve beraberinde ekmek parası için çalışan, aile geçindiren çalışanlarımızı, işçilerimizi çok zor duruma düşürdü. Aynı zamanda her yemek ve malzeme temininde bulunduğumuz Van firmalarına karşı da mahcup duruma düştük. Yapacağımız ödemelerin büyük bir kısmını yapamadık.  Bu arda Kalfa Enerji firmasından aldığımız çekler de karşılıksız çıktığından çalıştığımız Mert Yemek, Pala Kurtbey İnşaat, Van Araç Kiralama ve diğer firmalara ödeme yapamadık.
Şu an itibariyle yapmış oldukları hakkedişlerden dolayı almaları gereken 499.436,00 TL ödemeyi alamadıklarını ifade eden Şirket Müdürü İdris Suiçmez, "Bu miktar takdir edersiniz ki bizim gibi bir alt taşeron için büyük bir miktardır. Bu ödeme sıkıntısından dolayı 16 yıllık şirketimize ve şirket müdürü olarak ev arabama ilk kez icra işlemi uygulanmıştır. Biz Van'da en zor günlerde, karda kışta ramazanda iş yaptık, zorluk çektik. Yaptığımız işlerin emeğimizin karşılığında itibarımızın zedelenerek icralık olmamız bizleri üzüyor.  Yetkililerden TOKİ konutları yapımında ödemelerini zamanında alamayan, mağdur duruma düşen firmalara yardımcı olmalarını bekliyoruz"   dedi.
Makro End. Elektrik Mak. İnş. San. Tic.de. Şti Müdürü İdris Suiçmez, TOKİ işlerinde bazı firmalarının iflas etmesinin adam kayırma, ödeneklerin başka şirketlere aktırılmasından kaynaklandığını iddia etti.
vanhaber, van, haber, van haber

Bakmadan Geçme