Söz ola kese savaşı...

         
Tohumu zehir olanın ürününü Azrail biçermiş…
Yukarıdaki sözün özgün olanını aramayın… Hepsi benim… Bugün kardeşlik ve birlik söylemi dışında yetkili ağızlardan çıkacak her söz kıyametlere davetiye çıkarır. Lamı cimi yok. Son on gündür yaşadıklarımızın hayatlarımızın aynasına yansıyan gerçek yüzünde bunlar yazıyor.
Restleşme hiçbir yarar sağlamaz. Çantada keklik görünen yüzde elliler de… Bu gerçeği de Miraç kandilinde yan yana ve omuz omuza saf tutan farklı dünya görüşlerine sahip insanların yaratanın önünde tek bir yüreğe dönüşüp namaza durdukları an gördük. Ve bir önceki yazımda o görüntülerden sadece birinin fotoğrafını yazımın içinde hala:
"Benim oğlum bina okur döner döner yine okur." Diyenler görüp, düşünsünler, yorumlar yapsınlar ve aklıselim arayışı içinde bulunsunlar diye yayınladım.
Bir büyüğüm:
"Gidene kal, kalana gitme denilmez demişti."
Ne var ki bu güzel söz bazen gitmekte direnler için geçersiz sayılabilir. Gitmelerinde, şerden sıyrılıp hayra kavuşacaklarsa gerçekten hayır vardır diye düşünenlerdenim.
Felsefe öğretmenimiz İsmail Bey bir dersi sırasında:
"Arada bir insanlığın yeni günlere dönüşümüyle ilgili büyük olaylar olur. Bunlara ihtilal denir. Hani zaman bulursanız bu dönüşümlere ışık tutacak bilgi kaynaklarına bakın. Göreceksiniz ki nedenlerin tümünün altında baskı, şiddet ve nefessiz bırakan otoriter rejimler bulunmaktadır."
Gezi eylemleri sürecinde o çok saygı duyduğumuz öğretmenimizin öğretileri ve her biri bir hayat felsefesi olan önerileri belleğimin içinde dönüp durdu.
İnsanların boşuna öfkelenerek ayaklanıp başkaldırmadıklarını sarsıcı devrimleri inceleyerek öğrendim.
Dilerim ki bugün ülkemizdeki her lider en küçük bir zaman diliminde bir fırsat yaratarak bu dönüşümleri hazırlayan nedenleri incelerler.
Artık gün halkla birlikte olma günüdür.
Halka karşı her türlü baskı… İster ekonomik… İster siyasal… İster sosyal olsun. Karşılığını mutlaka bulur. Etki ve dolayısıyla karşılığı olan tepki yasası bunun somut kanıtıdır.
Örneğini çokça yazdığım Yunus Emre'nin sözünü Allah aşkına bir kez daha herkes hatırlasın:
"Söz ola kese savaşı söz ola bitire başı
  Söz ola ağılı aşı bal ile yağ ede bir söz"
vanhaber, van, haber, van haber

Bakmadan Geçme