• Haberler
  • Van Haber
  • Şikâyetler duyulmuyor, sorunlar görülmüyor, talepler karşılık bulmuyor: VATANDAŞ YETKİLİLERDEN CEVAP BEKLİYOR

Şikâyetler duyulmuyor, sorunlar görülmüyor, talepler karşılık bulmuyor: VATANDAŞ YETKİLİLERDEN CEVAP BEKLİYOR

Vatandaşların basın ve sosyal medya yoluyla gündeme getirerek çözüm bekledikleri sorun ve şikâyetlere kamu kurumlarından ve belediyelerden olumlu veya olumsuz hiçbir yanıt verilmemesi tepkilere neden oluyor. Halkla ilişkilerin, bilgilendirmenin adeta devre dışı bıkıldığını kaydeden vatandaşlar, kurumları ve belediyeleri duyarlı olmaya, sorumluluklarını yerine getirmeye davet ettiler.

        Evren Doğruer  

      Vatandaşlar büyükşehir ve 13 ilçede kamu ve belediyecilik hizmetlerinde yaşanan sorun, aksaklık ve talepleri basın ve sosyal medya yoluyla yetkililere ulaştırmaya çalışıyor. Vatandaşların dile getirdikleri konuların kamu kurumları ve belediyelerce karşılıksız bırakılması tepkilere neden oluyor.    

Kamu kurum ve kuruluşların, belediyelerin varlıklarının sebebi olan halka karşı daha duyarlı, sorumlu ve saygılı bir yönetim anlayışı sergilemek zorunda olduğunu kaydeden vatandaşlar, halkla ilişkilerde duyarlı olunmasını istediler.    

 

       “Kurumlar ve belediyelerin biligilendirme yapmaları  gerekir”   

Bütün kurumlarda, belediyelerde basın ve halkla ilişkiler birimlerinin olduğunu ancak yeterli halkla ilişkinin olmadığını kaydeden vatandaşlar, “Kurumlardan ve belediyelerden sorumlukları kapsamında hizmet alan insanlara değer vermelerini, saygı, sevgi çerçevesinde sorun ve isteklerine duyarlılık göstermelerini bekliyoruz. Yol, çevre temizliği, imar, park, bakım onarım, ilaçlama, çöp toplama, ağaçların bakımsızlıktan kuruması gibi sorunlarımızı basın ve sosyal medyada gündeme getiriyoruz. Basın kuruluşları da ilettiğimiz şikâyetleri, önerileri gazete sayfalarında taşıyarak köprü görevi yapıyorlar ancak ne üzüntü vericidir ki kamu kurumlarından, belediyelerden olumlu olumsuz hiçbir açıklama ve aydınlatıcı bilgilendirme yapılmıyor, geri dönüş olmuyor.  Açıklama yapmak, vatandaşa cevap vermek sanki gerekli görülmüyor. Vatandaş ile hizmet veren kurumlar arasında yaşanan bu kopukluk ne zamana kadar devam edecek? Halkın sesi ne zamana kadar duyulmayacak. Bütün kurumlarda, belediyelerde basın ve hakla ilişkiler birimleri var ama halkla ilişki maalesef yok. Kurumsal saygınlık ve güven halka değer vermekle kazanılır.  Kurumların ve belediyelerin halkın görüş ve düşüncelerini merkeze alan yapıya biran evvel kavuşmaları gerekir. Bunun içinde kamu kurumları ve belediyeler halktan gelen tepkileri, yakınmaları değerlendirerek doğru, açıklayıcı ve tatmin edici açıklama yapması gerekir. Bu konuda üst kademedeki yöneticilerin de denetleyici ve sorgulayıcı olmaları şarttır. Van’ın bu işleyişe ihtiyacı var“ dediler.    

 

         “Van’da halk var ilişki yoktur”   

Kurumların ve belediyelerin toplumun güven ve desteğini sağlayarak halkla iletişim içinde olması gerektiğini kaydeden vatandaşlar, “ Bir gazeteyi, haber ajansını arayarak sorunumuzu, talebimizi veya şikâyetimizi bildiriyoruz.  Onlarda sağ olsunlar verdiğimiz bilgileri değerlendirerek haber şeklinde veya gazetenin bir köşesinde yetkililerin dikkatine sunuyorlar ama kurumlar ve belediyeler zahmet edip cevap vermek yerine sessiz kalmayı tercih ediyorlar. Vatandaşa cevap verirsek daha çok şikâyet, öneri geliri mi diye düşünüyorlar acaba. Basın köprü görevi yapıyor diyen yöneticiler köprüyü tek taraflı kullanarak vatandaşı bilgilendirmeyi gerekli görmüyor. Duymadım, görmedim, bilmiyorum mantığıyla halkın sesine duyarsız kalınması düşündürücüdür. Halkla ilişkiler kurumlar ve belediyeler için olmazsa olmazıdır ama Van’da halk var halkla ilişki yok. Kurumlar ve belediyelerin vatandaşlardan gelen tepkilere gösterdikleri duyarlılık ve yanıtlar sorumlu vatandaş ve toplumun oluşmasını da doğrudan etkilemektedir. Çünkü vatandaşlar seslerini yetkililere duyuramayınca yaşadıkları kente, çevreye duyarsız davranmaya başlıyorlar.  Bu da  kentlilik bilincine ve  kültürüne zarar veriyor.”     

 

           “Vali Bilmez harekete geçirmeli  “ 

Kurumların ve belediyelerin kamuoyunu zamanında aydınlatması gerektiğini söyleyen vatandaşlar,  Vali ve Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez ’in soruna müdahale etmesi gerektiğini kaydederek, “Cumhurbaşkanlığına iletilen sorun ve şikâyetlere zamanında geri dönüş yapılıyor ama yerelde bu sistem kapalı devre çalışıyor. Vali Mehmet Emin Bilmez’in  kurumlarda ve belediyelerde halkla ilişkiler modelini harekete geçirmesini belediye başkanlarının da özen göstermesini bekliyoruz”  dediler.     

Bakmadan Geçme