Ramazan diyeti

Ramazan ayında uzun süre aç kalınması, vücudumuz da bir takım fizyolojik değişimlere neden olur. Bu değişimler özellikle mide, barsak ve kan şekerinde meydana gelir ve bir takım rahatsızlıklar oluşturur (mide de yanma ekşime, kabızlık,hazımsızlık,mide de ve barsaklar da gaz)

Ramazan ayında  uzun süre aç kalınması, vücudumuz da bir takım fizyolojik değişimlere neden olur. Bu değişimler özellikle mide, barsak ve kan şekerinde meydana gelir ve bir takım rahatsızlıklar oluşturur (mide de yanma  ekşime, kabızlık,hazımsızlık,mide de ve barsaklar da gaz)

 

Aynı zaman da ramazan ayının yazın sıcak ve uzun günlerine denk gelmesi oruç tutanlarda  aşırı yorgunluk ve halsizlik gibi sıkıntılar oluşturur.

 

Ramazan da değişen beslenme alışkanlığı genelde   metabolizma hızının düşmesine ve kilo almamıza neden  olur. Bunu engellemek için  iftarımızı 2 öğüne bölmemiz ve 2 saat ara ile tüketmemiz gerekmektedir. İftar ve sahur arasında  6-8 saat gibi kısa bir zaman  olmasından  dolayı  sahurun yapılmaması veya  yapılırsa  da  daha  basit bir  kahvaltı  tarzında  geçiştirilmesi  uygun olur.

 

Ramazan ayı boyunca yemekler çok yağlı olmamalı ağır yağlı yiyeceklerden uzak durulmalı. Oruç zayıflama yöntemi değildir fakat 15-18 saat boyunca oruçlu olunmasını  kilo verme noktasında  avantaja çevirebiliriz. Bunu da  iftar ve  sahur arasındaki yeme  içmenin serbest  olduğu aralıkta  daha kontrollü olarak  sağlayabiliriz. Oruçlu olunduğunda metabolizma hızı oldukça düşer ve  normalde kilo almanız hızlanır. İşte bunu engellemek için daha  kontrollü  iftar veya bir sahur  geçirmemiz  gerekir, bu şu şekilde olabilir iftar ve 2 saat sonra ara öğün ve gerekirse  sahur..

 

Uzun süren açlığın ardından iftarda yemeğe ani yüklenmek,çok hızlı yemek; mide de ağırlık,gaz,yanma, kabızlık gibi sorunlar oluşturur. Bilinmelidir ki oruç bedeni madden ve manen fazlalıklardan arındırmaktır. Bir gün de alacağınız  yiyecek ve içecekleri  iftar,sahur ve ara öğünlere eşit şekilde yayıp öyle beslenirseniz yeterince yerinde bir  beslenme  alışkanlığı kazanmış olursunuz.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme