Naif adam

 Naif, kibar insandı. Yüreği sevgi doluydu.
Gönül adamıydı.
Şanlıurfa'nın  Halfeti İlçesi'nin Fıstıközü köyünde kerpiç bir evde dünyaya geldi. Şanlıurfa'da yaygın olan Müslüm ismini aldı. Müslüm Akbaş  olarak Urfa'dan yola çıktı, Gürses, fakir aile çocuğuydu. Terzi çıraklığı ve kunduracılık yaptı, bir gazinoda sahneye çıktı.  O dönemler Van gibi her ilde kültür, sanat merkezi niteliği taşıyan Adana Halkevine de gitti.
İlkokuldan mezun olduktan sonra 14 yaşındayken, 1967 yılında  Adana Aile Çay Bahçesi'nde düzenlenen yarışmada birinci oldu Ve . Müslüm  Gürses   sanatçı olarak  yeniden doğdu.
"Adana'da damda yatarken uzun hava okudum. Arkadaşım Halkevine gidiyordu. Ben de gittim. Derken Çukurova Radyosu'nda sanatçı oldum" Diyecek kadar mütevaziydi.
Yüzlerce plak yaptı, onlarca film çevirdi.
Sanat, Halk müziği, Arabesk, Fantezi,  Pop müziği söyledi.
Ağlattı Kader /Anlatamadım /Bağrı Yanık /Garibanlar/Güldür Yüzümü/ İsyankar /İtirazım Var /Kul Kuldan Beter/Kul Sevdası/Küskünüm/Mutlu Ol Yeter / Sev yeter/ Talihsizler/ Töre/ Yalnızlık Korkusu / Yaranamadım/ Yıkıla Yıkıla/ Ölürsem Kabrime Gelme İstemem, Mehtaplı Gecelerde ve diğerleri.
Farklı ses rengi,  farklı yorumu, farklı duruşu, çocuksu doğal mahcubiyeti vardı.
Yüzünde, sözünde yorumunda hüzün gizliydi.  Çukurova, Harran ovasının acıyla kavrulmuş, çileyle yoğrulmuş sentezi gibiydi.
Arada kalanların ezilenlerin,  horlananların, çaresizlerin sanatçısı oldu.   Paraya pula,  baskıya direnerek tarzını, duruşunu, yorumunu asla değiştirmedi.  Beden diliyle konuşurdu.
Önceleri müziği, tarzı bazı çevrelerce küçümsendi,  ötekileştirildi.   Sonraları herkes tarafından çok sevildi,  dinlenildi. Türkiye'nin sosyal ekonomik değişimi,  gelişimiyle birlikte Müslüm Gürses'te yorumculuğuna zenginlik kattı.  2006'da yazar Murathan Mungan'la "Aşk Tesadüfleri Sever" ortak projesi Pasaj Müzik etiketiyle müzik marketlerdeki yerini aldı. Mungan'ın sözlerini yazdığı, David Bowie'den Garbage'a, Leonard Cohen'den Jane Birkin'e birçok yabancı müzisyenin bestesini yaptığı şarkıları seslendirdi.
Yorumladığı her eser gözde oldu. Başka  sanatçılar  tarafından okundu. 
Müslüm Gürses`in dinleyici kitlesi de birçok sosyal araştırmaya konu oldu. Doktora tezleri dahi yazıldı. 
Ünlü sanatçıların bile hayranlık duyduğu farklı bir sanatçıydı Gürses.  Sesi, yorumu kimseye benzemezdi. Japonya'daki bir ses laboratuvarında 1995'te yapılan testte, Müslüm Gürses'in sesini yüzde yüz kusursuz kullandığı bilimsel olarak kanıtlandı.
Hepimizin yüreğinin bir köşesinde, kulağımızda şarkılarından bir iz kaldı.
Van'a defalarca konser vermek üzere geldi. 
Allah gani gani rahmet etsin.

Bakmadan Geçme