MERSİN'İN GÜNDEMİ VAN!

Türkiye’nin ekonomik anlamda en önemli sorununun bölgesel gelir farklılığı olduğunu söyleyen Aşut,  “Ne yazık ki Türkiye’nin doğusu ve batısı arasında bir uçurum var. Bu uçurum sosyal huzursuzluk olarak ülkeye yansımaktadır. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak bölgesel kalkınma ile ilgili çabalarımız var. Hatta bu işi ilk başlatan kent olarak, Kalkınma Ajansları Mersin’in çabası ile kurulmuş ve yasada Mersin’e atıfta bulunulmuştur. Dünyada artık bölgeler yarışıyor. Bu anlamda yeni ekonomi bölgeleri yaratmak adına aynı kaderi paylaşan bölge kentleri birbirine destek vermelidir” dedi.

 “Bölgenin gelişmesi, hepimizin gelişmesidir”

Aşut, “3-7 Ekim 2012 tarihleri arasında Van’da kapılarını açacak olan 19. Van Asya İpekyolu Sanayi ve Ticaret Fuarı 1993 yılından itibaren her yıl düzenli olarak Van Valiliği, Van Belediyesi tarafından desteklenip, TOBB’un izni ile organize edilen genel kapsamlı bir fuardır. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak tüm Mersin firmalarını bu fuara katılmaya davet ediyorum. Bölgenin gelişmesi, hepimizin gelişmesidir. Bilindiği gibi Van ilimiz yakın zamanda acı bir deprem felaketi yaşadı. Mersin olarak, Vanlı kardeşlerimizin yardımına ulaşan ilk kentlerden ve odalardan biri olduk. Binlerce Vanlı kardeşimiz hala Mersin’de barınmaktadır. Ancak, Van kendi ayakları üzerinde durabilecek bir kültüre ve büyük bir medeniyete sahip bir kentimizdir. Van bu fuarla yoluna devam ettiğini gösteriyor; Ancak, bizlerin bu Fuara ve etkinliklere destek olmamız gerekiyor” diye konuştu.

“Mersin girişimcisi Van’ın tecrübelerini kullanmalıdır”

Bu fuarın Doğu Anadolu için çok önemli olduğuna dikkate çeken Aşut, “3-7 Ekim 2012 tarihleri arasında ana hedefi yurt içindeki sektör üreticilerinin özellikle yurt içi ve yurt dışı alım heyetleri ile bir araya gelip, sektörel bazda ticari bir platform oluşturmak olan 19. Van Asya İpek Yolu Ticaret ve Sanayi Tedarikçileri Fuarı ve Eş zamanlı Van 2. Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı düzenleniyor.  Ülkemiz, jeopolitik konumu gereği Asya ve Avrupa arasında bir köprü görevi görmektedir. Van ilimiz de bu köprünün önemli bir ayağını oluşturmaktadır. İran pazarı bakir bir potansiyel pazar konumundadır. Mersin girişimcisi Van’ın bu bölgedeki ilişkilerini ve tecrübelerini kullanmalıdır. Biz Mersin olarak bu bölgenin giriş ve çıkış kapısıyız. Mersin bir dış ticaret kentidir. Mersin bu tecrübelerini, Van’ın bölgesel tecrübeleri ile birleştirebilir” şeklinde konuştu.

“Van, ülke ve bölge için büyük bir önem arz etmektedir”

Van’ın sınır bölgesindeki önemine de değinen Aşut, “Ayrıca Irak, Ermenistan, Rusya ve diğer Türk Cumhuriyetleri ile kurulacak diyalogların ve oluşturulmak istenen pazarların merkezi konumunda olması hasebiyle Van, ülke ve bölge için büyük bir önem arz etmektedir. Uzun vadede demir yolu kullanılarak Hindistan, Afganistan ve Pakistan gibi dünyanın en büyük pazarlarına ulaşmak hedeflerimiz arasındadır. Bunun yanında iç pazarda Doğu Anadolu Bölgesi aynı zamanda bünyesinde büyük ve keşfedilmemiş bir Pazar barındırmaktadır.

Bu anlamda, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak bölgesel iş birliğinin somut bir adımı olan Van Fuarını destekliyor ve firmalarımızın burada olmasını tavsiye ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Bakmadan Geçme