KURBAN AÇIK MEKTUPTUR

Kurban İslam’ın şiarındandır. “Kurbanların ne etleri ne kanları Allah’a ulaşır. Allaha ulaşan ancak takvanızdır” (el-Hac 22/37).

Kurban kesmek, Allah’a teslimiyetin ifadesidir. Kurbanın hakikati fedakârlıktır. Hz. İbrahim, ciğerparesini fedakârlık ve teslimiyetle kurban etmeye götürdü. Hz. İsmail, hem babasının teslimiyetine, hem de cananına (Allah’a) canını vermek için kurban olmaya razı oldu.

Kurban, inanç kirliliğinden, düşünce eksikliğinden ve hırstan kurtulmaktır. Sayısızca nimetleri lütfeden Allah’a can borcunu bilmek, Hz. Muhammed’e feda olmak, O’na ve yoluna muhabbet beslemek, O'nun yoluna turab olmak, mutlulukların en güzeli olmalıdır.

Kurban, aynı zamanda benlikten vazgeçme, marifete erişme, sahip olduğumuz maddi imkânlarımızı kurban fedakârlığıyla marifet deniziyle buluşturma, maddeyi mana deryasında ebedileştirme gayretidir.

Kurban, İsmail gibi teslimiyet göstermek, ihlâs ile kurban olmaktır. Zulmün pençesinden kendisini kurtaramayanların, haram ile iştigal edenlerin, düşünce ve niyetleri İslam’a aykırı olanların kurbanları kabul edilemez. Kurban İslam’ın şiarındandır. Canlara can katıp, yetimi, yoksulu, kimsesizleri sevindirmek ve hakka teslimiyet için kurbanda arayış vardır. Paylaşmak vardır. Teslimiyet ve mutluluk vardır.

Kurban, helal kazancın ürünü olmalıdır. Kurbanda; sabır, mükâfat, dua ve mağfiret vardır. Kurban ile gönüllerde yer tutma vardır.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme