İranlı Turistler Van’ı Canlandırdı

Komşu ülke İran’dan gelen turistler Van’ı çok sevdiklerini belirterek, depremden sonra Van’ın hızlı bir şekilde toparlandığını ve bunu da görmekten mutlu olduklarını ifade ettiler.

Fazıl ERÜŞ

Havaların ısınması ile birlikte Van’ın tarihi ve turistik yerlerini görmeye, alışveriş yapmaya gelen İranlılar giyim mağazalarına yoğun ilgi gösteriyor. İranlıların Van ekonomisine önemli katıkları olduğunu belirten mağaza sahiplerinin yüzü gülüyor.

Van kardeşlik kokuyor

İran’ın Tebriz kentinde Öğretmenlik yaptığını söyleyen Cefer Gemberzade,  ailesi ile birlikte yılda 3 defa Van’a geldiğini söyledi.  Van’ın tarihi bir şehir olduğunu kaydeden Gemberzade , “Van görülmeye ve gezilmeye değer şirin bir şehirdir. Van İran’a çok yakın. Van bizim için kardeşlik kokuyor. Kendi aracımızla 5 saatte sorunsuz bir şekilde Van’a geldik. Genelde giyim alışverişi yapıyoruz.  İki gün kaldıktan sonra döneceğiz.  Burada kıyafetler İran’a göre  daha  ucuz. İran’da bütün markalar olmasına rağmen pahalı olduğu için alamıyoruz. Vanlılar kibar ve beyefendi. Van güzel ve misafirperver bir şehir. Caddeler temiz ama imar planında karmaşa var. Van planlı ve geniş caddeleri olan şehir  olabilir ”dedi.

Van’ın bende yeri başkadır

Van’ın tabiatı ve doğasının çok beğendiğini söyleyen İranlı turist Pari Gobhaniah, “ Van’ın kendine has doğası ve kültürü var. Burası bizim komşu şehrimizdir.  Hiçbir yabancılık çekmeden,  güven içinde Van’a rahatlıkla gelip gidiyoruz. Özellikle insanları samimi, ahlaklı ve dürüst. Van’dan başka birçok ile gitmişim ama Van’ın bende yeri başkadır.  Bir günlüğüne Van’a geldik. Van’da kadın elbiseleri model   olarak  çok güzel. Büyük bir keyifle kendime sevdiklerime ve aileme  elbiseler  alıyorum. Van’ın daha bakımlı, planlı ve temiz olmasını arzu ederim” diye belirtti.

Van’a geldiğimde mutlu oluyorum

Van’ı ve Vanlıları çok sevdiğini belirten İranlı turist Eli Gemberzade ise, “Van’a geldiğimde mutlu oluyorum. Kültürümüz bir birine çok yakın.  Zaten komşuyuyuz.  Tarihten gelen dostluğumuz  iyi ilişkilerimiz var. Ailemle birlikte Van’da güzel zaman geçiriyoruz. Van’da yaşanan 2011 depremlerine çok üzülmüştük.  Bu gelişimde Van’ın çok hızlı şekilde toparlandığını gördüm. Çok mutlu olduk, sevindik. Türkiye Van için resmen ayağa kalktı. Bizde elimizden gelen yardımı yaptık. Ama görüyorum ki yardımlarımız yerini bulmuş Van hayata kaldığı yerden devam ediyor. Alışveriş sonrası  bir  gün  kaldıktan sonra aracımızla İran’a  döneceğiz” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme