''DİN NASİHATTİR''

Van Emekli Müftüsü Nimetullah Arvas yazdı...

Van Emekli Müftüsü Nimetullah Arvas

Fahri Kainat Efendimize bahşedilip diğer peygamberlere bahşedilmeyen bazı özellikler vardır. Bu hususiyetlerden bir tanesi de,özlü söz beyan etme özelliğidir. Bugün ki köşe yazımızda serlevha yaptığımız ‘’Din nasihattir’’ hadis-i şerifi decevamiu’l kelim(özlü söz) cinsindendir.

Büyük sahabelerden Temim ed-Dari rivayet ediyor. Bu büyük sahabe aynı zamanda Mescid-i Nebevi’ye aydınlatma amacıyla ilk kandili asandır. Hicri 40.yılda vefat etmiş. Kabri şerifi Filistin’e bağlı Halil şehrindedir. İşte bu büyük sahabenin rivayet ettiğine göre; (Allah Resulü) ‘’Din nasihattir/samimiyettir’’ buyurdu. ‘’Kime ya Resulullah?’’ diye sorduk. O da; ‘’Allah’a, Kitabına, Peygamberine, Müslümanların yöneticilerine ve bütün Müslümanlara’’ diye cevap verdi.

Buradaki nasihat ihlas ve samimiyet manasındadır. Bazı yerlerde öğüt manasına da gelmektedir. Yazımızın akışında konu daha da iyi anlaşılacaktır.

Dinden maksat İslam’dır. Çünkü ‘’Allah katında din İslam’dır.’’ (Ali İmran 19)

Nasihatten maksat ihlas ve samimiyettir. Ayrıca bütün iyilikleri kapsar.

-Allah için nasihat, O’na ihlasla ibadet etmek. Samimiyetle varlığını ve birliğini itiraf etmek. Hiçbir şeyi  O’na ortak koşmamak. Bütün üstün sıfatların Allah’a ait olduğunu ikrar etmek. Açık gizli O’na kul olduğunu idrak etmek. Bütün kainatı, hayatı, evreni, canlı cansız her şeyi Allah’ın yarattığına iman etmek.  Ona yönelip tövbe etmek, sürekli ondan mağfiret dilemektir.

-Allah’ın Kitabı için nasihat,Allahü Teala tarafından Cebrail vasıtasıyla 23 yılda peyderpey Hazreti Muhammed’e inen, Fatiha ile başlayıp Nas suresi ile biten, kalbe ve akla hitap eden, insanlık alemi durdukça hükmü baki olan, Allahü Teala’nın koruması altında olan, insanları bir benzerini getirmekte aciz bırakan yüce ve mukaddes Kur’ân-ı Kerim’dir.

‘’Ramazan ayı, ki onda Kuran, insanlara yol gösterici ve doğruyu yanlıştan ayırıcı belgeler olarak indirildi’’(Bakara 185)

-Allah’ın Resulü için nasihat,şanlı Peygamberimizin peygamberliğini tasdik etmek, Peygamber Efendimiz tarafından bildirilenleri kabul etmek, Efendimizin emrettiği şekilde ibadetlerini yapıp, itaat etmek, yasakladığı şeylerden de uzak durmak, koyduğu hükümlere bağlı kalmak, üzerimizdeki haklarını yerine getirmek, O’nun hakkında edebe riayet etmek, O’na salat ve selam okumak, O’nun rehberliğinde sünneti seniyyesini ihya etmek demektir.

-Müslüman yöneticilere gelince başta Hulefâ-yi Râşidînolmak üzere günümüze kadar Müslümanların görevlerini, hizmetlerini üstlenen, emir ve yetki sahibi olan şahsiyetlere karşı hem samimi olmak, iyi işlerinde onlara yardımcı olmak , cihada davet ettiklerinde onlarla beraber cihada katılmak, onlara karşı sadakatte kusur işlememek. Onlara karşı isyankar tavırlar içerisinde olmamak. Bu aynı zamanda din alimleri içinde böyledir. Din alimlerinin icma(konsensüs) ettiği hususları kabul edip, karşı gelmemek. Müçtehit İslam alimlerine, Peygamber Efendimizin verasetine sahip çıkan alimlere dil uzatmamak.

-Müslümanlara karşı nasihate gelince kendi nefsi için istediğini Müslümanlar içinde istemek, kendi için istemediğini onlar içinde istememek, onları aydınlatmak, aralarını bulup, buluşturmak, bilmedikleri hususlarda onlara yardımcı olmak, onlara emr-i bil maruf nehy-i anilmünker yani iyiliği emretme kötülükten vazgeçirmeye çalışmak, onlara eziyet etmemek, ayıplarını örtmek, büyüklerine saygı, küçüklerine şefkatle muamelede bulunmaktır.

Yukardaki hadisin bölümlerinin izahatlarını, bu hadis-i şerifin şerhlerini yapan muteber kitaplardan istifade ederek aktarmaya çalıştık.

Bu hadis-i şeriften çıkaracağımız dersler:

-İslam dini baştan sona kadar ihlas, samimiyet ve müminlerin birbirlerine nasihatinden ibarettir.

-Nasihat imanın gereğidir. Nasihat kelimesi dünya ve ahiret iyiliklerini içinde toplayan, hatta bütün peygamberlerin ümmetlerine verdiği bir mesajdır. Peygamber Efendimizin ‘’Din nasihatten ibarettir’’ tıpkı ‘’Hac Arafat’tır’’ buyurduğu gibi.

Bu hadis-i şeriften alacağımız çok dersler var. Kısaca Mevlana hazretlerinin dediği gibi: ‘’Ya göründüğün gibi ol, ya olduğun gibi görün’’

Cumanız mübarek olsun.

 

 

 

Bakmadan Geçme