Vanlılar Kurtuluşu Eğlenerek Kutladı

Berk İlhan
Van Toplum ve Sanat Derneği tarafından Büyük Urartu Oteli'nde düzenlenen geleneksel 'Kurtuluş Balosu'na Vanlılar yoğun ilgi gösterdi. Gecenin sunculuğunu Uzay Kültür ve Sanat Merkezi Başkanı Semra Odabaşı  yaptı. Odabaşı'nın Van şivesi ile yazdığı  Van sosyal hayatını  içeren şiirler  büyük alkış aldı. Eşyüzü aşkın Vanlının katıldığı gecede, Vanlı TRT sanatçıları Mehmet Özkaya, Mehmet  Aldaşoğlu ve  Kadir Adıgüzel sahne  alarak Van türküleri ve şarkıları seslendirdiler.  Murat Oto tarafından bestelenen,Kadir Adıgüzel tarafından seslendirilen "Van Bir Yana, Can Bir Yana" şarkı büyük alkış aldı. Van yemeklerinin ikram edildiği gecede, katılımcılar Van Oturma Gecesi ekibi eşliğinde Van türküleri söylenerek kurtuluş  heyecnı ve sevincini yaşadı. Baloyu kendi imkanlarıyla  düzenleyen Van Toplum ve Sanat Derneği Başkanı Murat Oto, Van'ın önemli bir gününde düzenledikleri geleneksel 'Kurtuluş Balosu' programı boyunca Van'ın kültür zenginliklerinin sergilendiğini belirtti. Daha önce  Van Musiki Derneği çatısı altında, kendi çabaları, Vanlı yetenekli gençlerin katılımı ve katkısıyla 5 yıl boyunca İki Nisan Kurtuluş Haftası kapsamında 'Van Türküleri Konseri' ve 'Van Oturma Gecesi' düzenlediklerini ifade eden Oto, "En son  Sivil toplum kuruluşu olarak Van halkından ve il dışından herzaman çok büyük bir ilgi ve destek gördük. Van adına, gönüllülük esasına bağlı olarak hazırladığımız farklı kültürel projeler ile Van'ın kültürüne katkı sunmaya devam edeceğiz" dedi.
Gecede  Van halkoyunlarına ve türkülerine büyük emek veren zurna ustası Tosun Özister'e AK Parti  eski Milletvekili Kayahan Türkmenoğlu tarafından dernek adına teşekkür plaketi verildi. Kurtuluş adına düzenlenen gecede Van'ın kültür değerlerinin yaşatıldığını, tanıtıldığını anlatan Türkmenoğlu,  Van için yapılacak çok işin olduğunu ve bu çabalardan mutluluk duyduğunu  belirtti.
Gece sonunda Van halkoyunları ustaları, Prof. Dr. Şefik Tüfekçi,YYÜ Personel Daire Başkanı Cenap Ünsal, Halk Eğitim Müdürü, Nedim Cacım, İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktoğ, ESOB Başkanı Faruk Alpaslan, Halk Oyunları  Okutmanı Halit Kahraman,  Öğretim Görevlisi Cem Hamzaoğlu Van halkoyunlarından örnekler sergilediler. 
Gecede konuklara  Ayranaşı, Tuzlu Van Balığı, Bulgur Pilavı, Helise, Kürt  Köftesi,Kavurga, Mercimekli Bulgur Pilavı, İşbabyan  ikram edildi. 
Kurtuluş Balosuna Van Vali Yardımcısı Mehmet Yüzer, Van Eski Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, CHP İl Başkanı Cemal Şen, Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mirza Nadiroğlu, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Faruk Alpaslan, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, yerel  sanatçılar ve vatandaşlar katıldı.

Bakmadan Geçme