GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMIYOR

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Van İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Şemsettin Bakır, ilde deprem konusunda gereken önlemlerin alınmadığını söyledi.
Sanat Sokağı’nda bir basın açıklaması yapan Şemsettin Bakır, ilde meydana gelen depremlerde hayatını kaybedenleri saygıyla andıklarını belirterek, ülkenin mimar, mühendis ve şehir plancılarının örgütü TMMOB olarak yakınlarını kaybedenlerin acılarını paylaştıklarını belirtti. Bakır, “Bilim insanlarının, Van Gölü’nün kuzeydoğusundaki Çaldıran Fayı'nın 1976’da 7,3 büyüklüğünde bir deprem üreterek kırılmasının ardından geçen 35 yıllık sürenin önemli bir enerji birikimine neden olduğu ve fay hattında her an yeni bir kırılmanın gerçekleşebileceği noktasındaki uyarıları bile duymazlıktan gelindi. Van’da etkili bir deprem beklendiği belirtiliyor ve yetkililerin önlem alması isteniyordu. Ancak Van ne 2001 yılında 19 pilot ilde uygulanmaya başlanan yapı denetim sistemine dahil edildi ne de yapı denetim sistemi kamu binalarını kapsayacak şekilde genişletilebildi. Ne proje ve uygulama denetlenebildi ne de yapı malzemelerinin 1998 Deprem Yönetmeliğindeki standartlara uygun olup olmadığı kontrol edilebildi” ifadelerini kullandı.
Van Depremlerinin birinci yıl dönümünde "Depreme Duyarlılık Yürüyüşü" gerçekleştireceklerini de kaydeden Bakır, “Tüm kamuoyunu etkinliğimize davet ediyor, yeni yıkımların ve acıların yaşanmaması için mücadele etmekte kararlı olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme