Haydi çocuklarımızla camilere koşalım

Ömer GÜNDÜZ
Ramazan ayının güzelliklerinden bir tanesi de Allah'ın mabetleri olan camilerin, mescitlerin bu bereket ve ihsan ayında dolup taşması ve bir çok güzelliğin bir arada yaşanmasıdır. Hepimizin çocukken mutlaka bir Ramazan anısı vardır. Özellikle teravih namazlarında mahalledeki oyun arkadaşlarımızla birlikte camilere gitmemiz; bazende camide  şakalaşmaların ve gülüşmelerin sıkça yaşandığı unutulmayan anılardandır. İşte o dönemde camilerde yaşadığımız o güzel anıların belki de bir çoğu zihnimizde yer etmiş, ileriki dönemlerde güzel alışkanlıklara sebep olmuştur.
"Ağaç, yaş iken eğilir" atasözü insanlarımız arasında sıkça söylenen bir sözdür. Çocuk yaşlarda alına her türlü eğitimin zihinlerden silinmediği, anne-baba, arkadaş ve çevre ortamının iyi yada kötü oluşuna göre ileriki zamanlardaki yaşamımızın ve fikir dünyamızın şekillendiği de bir gerçektir. Bu sebeple bu gün ele aldığımız yazımızın dikkat çeken noktası da, tüm anne, babalara, abi ve arkadaşlara seslenmektir. Ramazan aylarını bir fırsat bilerek; çocuklarımızla camilere Allah'ın evlerine koşalım. Koşalım ki, tüm insanlığın ve ülkemizin ahlaki ve manevi boyutunun çok kötü bir noktaya geldiği, hergün üzücü bir takım olaylarla karşılaştığımız bir dönemde çocuklarımız, gençliğimiz gözlerimiz önünde heder olup, gitmesin. Kötü niyetli zihinlere ve mihraklara yem olmasın. "Ey inananlar! Kendinizi ve ailenizi, yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun. Onun başında, acımasız, güçlü, Allah'ın kendilerine buyurduğuna karşı gelmeyen ve emredildiklerini yapan melekler vardır." (Tahrim, 66/6) ayet-i kerime mucibince çocuklarımızı hem bu dünya ve hemde öbür dünyanın ateşinden korumamız en önemli zorunluluğumuzdur.
Çocuklarımızı internet cafelere, başıboş oyun ve eğlence mekanlarına değil, bizim kontrolümüzde olan, güven duyduğumuz oyun alanlarına götürmeli, bunun yanında İslam'ın beş şartında biri, dinimizin direği, Mü'minin miracı olan namaz ibadetini de her mana ve zamanda çocuklarımıza aşılamalı, bu alışkanlığın en büyük sembolü olan camilerimizin yolunu çocuklarımıza öğretmeliyiz. Ancak bu gibi alışkanlıkları kazandırırken çocuklarımıza bu güzellikleri sevdirmenin yollarını da bilmeli, şefkat ve merhamet penceresinden bakmalıyız. Şefkat ve merhamet timsali, hayatımızda en büyük örnek ve önder olan Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)'i bir model öğretmen olarak görmeliyiz. Dediklerini harfiyyen uygulamalı ve çocuklarımızı adeta bir nakış gibi imani metodla işlemeliyiz.
Peygamberimiz, kızı Fatıma'yı çok sever, bir sefere çıkacağı zaman en son ona uğrar, dönüşünde ise önce onun yanına giderdi. Hz. Fatıma babasını ziyarete geldiğinde ise, Peygamberimiz sevgili kızını karşılamak için ayağa kalkar, alnından öper ve yanına oturturdu. Hazret-i Fatıma'nın iki oğlu vardı: Hasan ve Hüseyin. Peygamberimiz bu torunlarını çok sever, onları kucağına alır, omuzuna çıkarır, okşar, sırtında taşır, oyun oynar, isteklerini yerine getirirdi.
Ebü Süreyye Sebre İbni Ma'bed el-Cühenî (r.a.) rivayet edildiğine göre Resülullah (s.a.v): "Çocuğa yedi yaşındayken namaz kılmayı öğretiniz. On yaşına bastığı halde kılmazsa, cezalandırınız." buyurmakta ve insan psikolojisini ve eğitim merhalelerini en iyi şekilde bilen, bizlere de öğreten Peygamberimize kulak vermeliyiz, öğrettiklerini de  yapmaya çalışmalıyız. Eğitimin en güzel şekli, çocuğa tavsiye edilen halleri bizzat yaşamak ve ona canlı örnek olmaktır. Böyle yapıldığı takdirde çocuk, namazın tıpkı oturup kalkmak, yemek içmek gibi tabiî bir hal olduğunu görür ve namaz kılmadığı zaman kendisinde bir eksiklik bulunduğunu anlar. Dindar çevrede yetişen çocuk, namaz kılmayı yedi yaşına kadar zaten öğrenmiş olur. Bu durumda anne babaya düşen görev, onun bazı eksiklerini tamamlamaktan ibarettir. Yedi yaşına kadar namaz kılmayı öğrenmeyen çocuklara ise, namazın en önemli ibadet olduğu anlatılarak namaz bilgisi verilmeli, bazı süreler ve dualar öğretilmelidir. Yedi yaş sınırı konusunda kız ve erkek çocukları arasında kesinlikle bir fark gözetilmemelidir.
O halde Ramazanın ilk gününden itibaren başlattığımız her gün İslamdan güzel bir hasleti gerçekleştirme uygulamasına "Haydi Çocuklarımızla Camilere Koşalım" güzelliğinide ekleyelim.
Selam ve dua ile...  
[email protected]

Bakmadan Geçme