ASLINA UYGUN RESTORE EDİLSİN

Seyyid Abdülhakim Camii, Van Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından koruma altına alındı
Başkale ilçesinde, manevi ve mimarİ değeri olan ve yıkılma tehlikesi sebebi ile bir süre önce ibadete kapatılan Seyyid Abdülhakim Camii, Van Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından koruma altına alındı.
Büyük İslam alimi Seyyid Abdülhakim Arvasi tarafından 1910 yılında yaptırılan ve bölgede günümüze ulaşmış yöresel mimari özelliklerini yansıtan tek katlı cami, yaşanılan son deprem felaketinden sonra yıkılma tehlikesine karşın ibadete kapanmıştı. İlçe Kaymakamı Bilgihan Bayar ve İlçe Müftüsü M.Şafi Bilik'in de girişimiyle bölgede saygın yeri olan Seyyid Abdülhakim Arvasi Efendi'nin 1910'lu yılların başında medrese olarak kullandığı ve büyük alimlerin yetiştirildiği cami mimarı özelliği bozulmadan restore edilecek. Binanın hem müze olarak kullanılacağı hem de aslına uygun iki bölüm şeklinde erkek ve bayanların ibadet görevini yerine getirebileceği bir cami olarak hizmet verecek.
 Van Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram, Seyyid Abdülhakim Arvasi Camii'ne yönelik proje çalışmalarının başlatıldığını belirterek "Bu tarihi yapıyı yeniden aslına uygun restore edeceğiz. Bu büyük manevi şahsiyetlerin bıraktığı eserler gelecek yüzyıllara en iyi şekilde ulaştırılmalıdır. Bu cami Van bölgesinde ve ilçelerinde tek katlı cami olma özelliğini taşımaktadır. Bu bölge için çok büyük dengedir. Bu büyük değerlerin bıraktığı manevi değeri yüksek şahsiyetlerin, üstatların emanetlerine en iyi şekilde sahip çıkmak ve bölgede simge olarak böyle yapıların kalması çok önemlidir. Koruma Kurulu tarafından camimiz tescil edilmiştir. 600 metrekarelik bir alanda iyileştirme çalışmaları başlatacağız. Camimiz aslına uygun çevre düzenlemesi yapılarak ibadete açılacaktır" dedi.

Bakmadan Geçme