VANLI EMEKLİLERDEN SİYASİLERE ÇAĞRI

Siyasilere çağrıda bulunan Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Van Şubesi Başkan Yardımcısı Mustafa Selek, işçi emeklilerinin çok zor koşullar altında yaşam mücadelesi verdiğini söyledi.

Hacı Yılmaz                         

Emeklilerin sorunlarının giderilmesini isteyen Tüm Emekliler Derneği Van Şubesi Başkan Yardımcısı Mustafa Selek yazılı basın açıklaması yaptı. 

Açıklamasında siyasi partilerden ve iktidardan emeklilerin sorunlarını çözmesini isteyen Selek, "Asgari ücret seviyesinde maaş alan işçi emeklilerimiz yaşama mücadelesi veriyor.  Çalışanlar ile emekliler arasındaki ücret uçurumunun giderilmesini istiyoruz" diye konuştu.

Siyasilere çağrıda bulunan Mustafa Selek şunları söyledi:"  Biz insanca yaşamak için   sorunlarımızın çözülmesini  istiyoruz.  Çalışanlar ile emekliler arasındaki ücret uçurumunun giderilmelidir. Çalışanlara yapılan ücret artışlarının emeklilere de aynen yansıtılmasını istiyoruz. Yeni bir intibak yasası çıkartılması (tüm emeklileri kapsayan)burada 5000 pirim günü karşılığının  taban aylık olarak belirlenmesi ve bu aylığın (devlet  istatistik kurumunun belirlemiş olduğu )açlık sınırı gelirinin üzerinde olması kalan günleri de aynı donelerle değerlendirilerek  abo'nı belirlenmeli, bu şekilde emekliler arasında hizmet ve prime dayalı standart birliğinin sağlanması  Sağlık gibi anayasal  hak olan bir alanda katkı paylarının kaldırılmalıdır. Dini bayramlarda birer maaş bayram harçlığı verilmeli. Enflasyona göre yapılan 6 aylık dönem artışlarında temel gıda enflasyonu baz alınarak artış belirlenmeli (memur, işçi, bağ-kur)  aynı artış yapılmalıdır."

İşi emeklilerinin  maaş  zamlarının  milli  gelire  göre  ayarlanmasını gerektiğini  kaydeden Türkiye İşçi Emeklileri Dul ve YetmileriDerneği Van Şubesi Başkan Yardımcısı Mustafa Selek   "Devlet memuruna uygulanan katsayı ve gösterge sistemine göre veya tüfe +milli gelirden refah payı verilmelidir. Çalışan emekliden sosyal destek priminin kaldırılmalıdır. Banka promosyonlarının emekliye de verilmesi  için mevcut genelgeye dayalı ek genelge çıkarılmalı. Avrupa ülkelerinde olduğu gibi emeklilere sendikalaşma hakkının verilmelidir. Emeklilerimize  ekonomik, kültürel ve sosyal olanaklar sunmak, hak ettikleri onurlu yaşamı sağlamak sosyal devlet anlayışı gereği iktidarların  en önemli görevidir Anayasamızda herkesin sosyal güvenlik hakkına sahip olduğu yaşlıların devletçe korunacağı hükmü yer almaktadır"  diye konuştu.

Bakmadan Geçme