(YYÜ)'deAraştırma ve Uygulama Merkezi açıldı

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Psikolojik Danışma ve Rehberlik Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürlüğü’nün açılışı törenle yapıldı.

Törenle hizmete açılan YYÜ Psikolojik Danışma ve Rehberlik Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürlüğü’nün açılış kurdelesini YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal kesti. Açılışta konuşan Rektör Prof. Dr. Battal, merkezi hizmete açmanın mutluluğunu yaşadığını ifade ederek, “Bu merkez hem üniversitemiz hem de Van’ımız için çok ciddi bir ihtiyaçtı. Özellikle öğrencilerimiz burayı fark ettikçe, psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğu zaman buraya gelecekler. Her insan zaman zaman psikolojik desteğe ihtiyaç duyabilir. Burası psikolojik desteğe ihtiyacı olan herkesin faydalanabileceği bir merkez” dedi.
Merkezde birçok alanda hizmet verileceğini kaydeden Rektör Battal, “Merkez ve verilen hizmetler konusunda bilgilendirme amaçlı birçok broşür bastırıldı. Çok yararlı olduğunu düşünüyorum. Halihazırda buradan yararlanan çok sayıda kişi var. Ben bu hizmetin gittikçe yayılacağını ve daha fazla insanın buradan yararlanacağını düşünüyorum. Burada emeği geçen başta merkez müdürümüz Yrd. Doç. Dr. Fuat Tanhan olmak üzere merkez çalışanlarına teşekkür ediyorum. Çok önemli bir ihtiyaca cevap veren bu merkezimiz hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.
Psikolojik Danışma ve Rehberlik Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Yrd. Doç. Dr. Fuat Tanhan ise, dört yüz metrekare kapalı alanı bulunan merkezde üç uzmanın çalıştığını belirterek, “Fiziki olanaklara bakıldığında merkezimizde 6 bireysel görüşme odası, 2 grup odası, 1 oyun terapi odası ve 2 toplantı odası bulunmaktadır. Uzmanların donanımına bakıldığında; travmada sık kullanılan, son yıllarda öne çıkan teknik olan EMDR eğitimleri almışlardır. Uzmanlar ayrıca PAYE Derneği tarafından verilen Aile Danışmanlığı Eğitim Programı’na ve Deneyimsel Oyun Terapisi Sertifika Programı’na katılım sağlamışlardır. Merkezimizdeki uzmanlar, hem psikolojik danışma hem mesleki rehberlik hem de meslek danışmanlığına yönelik hizmetler sunmaktadır. Merkez faaliyetlerimize bakıldığında hem çocuk ve ergen yaş grubuna; hem üniversite öğrencilerini oluşturan genç yetişkin yaş grubuna; hem de yetişkin yaş grubuna yönelik bireysel görüşmeler gerçekleştirilmektedir” dedi.
Merkezin açıldığından bu yana yaklaşık 100 başvuru yapıldığına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Tarhan, “Bu başvuruları yapanlardan 84’üyle görüşme yapılmıştır. Yapılan görüşmeler, randevu sistemi aracılığıyla gerçekleştirilmekte ve Excel programında kayıt tutulmaktadır. Uzmanlarımız, danışanların gereksinimleri doğrultusunda RAM, psikiyatri uzmanları gibi diğer profesyonel uzmanlarla işbirliği içinde bulunmaktadırlar. Danışanların gelme nedenlerine bakıldığında; 2-6 yaş arasındaki çocukların gelme nedenleri, evde söz dinlememe, sınır problemleri, hırçınlık içeren davranışlar olarak örneklendirilebilir. 7-11 yaş grubundaki çocuklar; öfke kontrolünde zorluk, baba kaybı, amca kaybı (yas danışmanlığı), hiperaktivite, dürtüsel saç yolma davranışları gibi birçok nedenlerle getirildikleri sayılabilir. 12-17 yaş aralığındaki ergen danışanların gelme nedenleri arasında arkadaş ilişkilerine yönelik sıkıntılar, performans kaygısı, dürtsüel saç yolma davranışları, sosyal hizmetler tarafından getirilen istismar vakaları örneklendirilebilir. 18-26 yaş arasındaki yetişkinlerin gelme nedenleri ise, baba kaybı (yas danışmanlığı) sonrası oluşan psikolojik sıkıntılar, arkadaş ilişkilerinde zorluk, deprem sonrası oluşan TSSB, gelecek kaygısı, genel isteksizlik hali olarak örneklendirilebilir. 27-45 arası yetişkinlerin gelme nedenleri ise; aile yaşantısındaki zorluklar, ikili ilişkilerde bağımlı davranışlar sergileme ve gelecek kaygısı olarak belirtilebilir” şeklinde konuştu.
YYÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Çelik, Van Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Hasan Çiçek, Eğitim Fakültesi Dekan yardımcıları Prof. Dr. Fethi Soyalp ve Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yayla, Rektörlük Özel Kalem Müdürü Doç. Dr. Yusuf Uzun, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Zeki Taştan, Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Eray Çelik’in katıldığı açılış töreni verilen kokteylle sona erdi.

Bakmadan Geçme