DOĞALGAZ BİLİNÇSİZCE KULLANILIYOR

Van’da doğalgazın bilinçsiz kullanıldığını belirten Gedik Mühendislik sahibi Makine Mühendisi Mehmet Gedik, doğalgaz ile ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Fazıl Erüş

Van'da doğalgazın yaygınlaşma oranının yüzde 35 civarında olduğunu söyleyen Gedik Mühendislik sahibi Makine Mühendisi Mehmet Gedik, Van’da doğalgazın bilinçsiz kullanıldığını, bununda doğalgaz faturasına yansıdığını vurguladı. Vatandaşların eşinden, dostundan,  komşusundan duyduklarıyla doğalgaz kullanmaya çalıştığını bununda maliyete yansıdığını belirten Gedik,  “ Doğalgaz kullanımı bir yaşam konforudur. Bu konfor kullanılmak isteniyorsa bununda belli teknik şartları ve maliyeti vardır. O şartların yerine getirilmesi gerekir. İnsanlarımız doğalgazı nasıl daha ekonomik kullanırım derken farkında olmadan konforlarından fedakarlık ediyorlar. Bunun yanı sıra vatandaşlarımız ısınamadıklarından ve fazla gaz bedeli ödemelerinden şikayet ediyorlar” dedi.

SICAKLIK STANDARDI VARDIR

Doğru ve ekonomik ısınmak isteyen vatandaşların evlerini yalıtım malzemesi ile kaplamaları gerektiğini vurgulayan Gedik, “ Mahallerde teknik ve sağlığın kabul ettiği sıcaklık standardı vardır. Buna göre oturma odası 22, yatak odası 20, mutfak ve koridorda 28 derece olmalıdır. Ama bazı insanlar soba sıcaklığına alıştığı için psikolojik olarak ısınmadıklarını düşünüyorlar. Bu da sobalı evden doğalgazla ısınmaya geçişte meydana geliyor Doğru ısınma teknik ve sağlık açısından belirlenen standart sıcaklıkta yaşamaktır. Bu hem ekonomik hem de doğru ısınmadır” diye konuştu.

TASARRUF İÇİN TERMOSTATİK VANA KULLANABİLİR

Ekonomik ısınmayı sadece kalorifer sistemine bağlamanın doğru olmadığını ifade eden Mehmet Gedik “ Öncelikle evlerin yalıtım malzemesi ile kaplanması gerekir. Bunu yapamıyorsak pencere camlarının çift cam yani ısıcam olması, kapı aralıklarının fitille kapatılması gerekir. Özellikle ısınmada çatı aralığı izolasyonu yakıt tasarrufu açısından   yüzde 30 oranında etkiliyor. Doğalgaz ile ısınamıyorum diyen evlerde sorun ;yalıtım sorunu dışında evin sağı solu veya alt mahallerinin ısıtılmamasından kaynaklanmaktadır . Tasarruflu doğalgaz kullanmanın asgari şartları vardır. Kullanılmayan odalarda bulunan 2-3 petekten birini kapatabiliriz. Tasarruf için termostatik vana kullanılabilir. Peteklere takılan bu vana ile oda sıcaklığını kaç derece istiyorsanız vanayı ona göre ayarlıyorsunuz. Oda ısısı o dereceye geldiğinde vana otomatik olarak kapanır. Oda soğuduğunda ise vana tekrar devreye girer. Ayrıca oda termostatı denilen bir cihaz var.  Cihazı kombi ile irtibatlandırıyorsunuz. Örneğin odanızdaki sıcaklığı 22 dereceye ayarlıyorsunuz.  Oda sıcaklığı 22 dereceye geldiğinde cihaz kombinizi otomatik olarak durduruyor. Cihaz bu şekilde tasarruf sağlıyor. Oda soğuduğunda kombi tekrar devreye giriyor.  Ayrıca belirli saatlere göre ayarlama yapabiliyorsunuz “dedi.

PETEKLERİ KAPATMAK ÇÖZÜM DEĞİLDİR

Kullanılmayan odaların peteklerinin kapatılmasının çözüm olmadığını söyleyen Mehmet Gedik, “ Petekleri kapatırsanız bu defa da kullanmadığınız odaları ısıtmak için daha fazla doğalgaz harcamanız gerekir. Petek kapatarak bir odada ısınmaya çalışarak konforunuzu ve rahatınızı kaybediyorsunuz. O zaman evde soba kurarak aynı şekilde ısınabilirsiniz. Dolayısıyla sağlıklı konforlu bir yaşam için evin tamamını belli bir ısınma derecesinde tutmanız gerekir.”

DOĞALGAZ LPG’YE GÖRE DAHA UCUZ

Gedik, “Doğalgaz maliyet hesabının komşuyla, kömürle, sobayla kıyaslanarak yapılması doğru değildir. Maliyet hesabı yapılırken öncelikle evin hacmine bakılmalıdır. Doğalgaz harcamasının yalnızca ısınmaya göre hesap edilmesi yanlıştır. Çünkü doğalgaz mutfakta,  sıcak su ihtiyacında da kullanılıyor. Yani tüp almıyorsunuz.  Bunlar giderdir. Bunlar da dikkate alınarak piyasadaki LPG fiyatı ile karşılaştırdığında doğalgazın ucuza kullandığı  görülür” şeklinde konuştu.

RADYATÖRE GÖRE KOMBİ SEÇİLMELİDİR. 

Kombi seçiminden vatandaşların her işte olduğu gibi bu işte de işin erbabı olan köklü firmalar ile çalışması gerektiğini belirten Gedik, “ Vatandaşlar evine kombi taktıracağı zaman önce keşfi istemesi gerekir. Teknik elemanında önermesi lazımdır. Kulaktan dolma bilgilerle kombi alınmaz. Evin metrekaresi ve radyatöre göre kombi seçilmelidir.  Küçük kombi seçerseniz ısınamazsınız, büyük kombi seçerseniz fazla gaz yakar. Burada kombinin yoğuşmalı yada yoğuşmasız olması da önemlidir. Yoğuşmalı kombiler gazın yanması sonucu çıkan baca gazı sıcaklığından istifade ettiği için tasarruf sağlamaktadır. Onun için evin ihtiyacı olan kombi doğru seçilmelidir” dedi. 

KOMBİYİ KAPATIP AÇMAYA GEREK YOKTUR

Vatandaşların doğalgaz kullandıkça kullanma ve ısınma şeklini öğrendiğini,  doğalgazın ilk defa kullanıldığı bütün şehirlerde bu tür sorunların yaşandığını ancak zamanla sorunların ortadan kalktığını dile getiren Gedik soğuk hava ve elektrik kesintilerinde yapılması gerekenler ile ilgili olarak şunları söyledi: “ Kombi kapatılmadığı sürece ortam eksi 5 derece olduğunda kendisini otomatik olarak 5-10 dereceye ısıtarak koruyor. Kombi elektriği ve gazın kapatılmaması gerekir. Kombinin elektriğini ve gazını kapatmadığınız müddetçe kesinlikle donma olmaz. Elektrik kesintileri nadiren zarar verebilir. Ama Van gibi elektriğin düzensiz olduğu yerlerde kombi arızları meydana gelebiliyor. Burada alınacak önlem elektrik kesilince kombinin şalterini kapatmak gelince de açmaktır. Elektrik gidip geldiğinde reset dediğimiz program yenileme sistemi ile kombi tekrar devreye giriyor. Bunu müşterilerimize anlatıyoruz. çok elektrik kesilen yerlerde ise zarar görme oranı yüksektir. ”

GAZ KAÇAKLARINA DİKKAT

Gedik Mühendislik sahibi Makine Mühendisi Mehmet Gedik doğalgazda emniyet açısından dikkat edilmesi gereken kuralları ilgili olarak Kombi ve Ocak bulunan mahallerdeki havalandırma menfezleri kapatılmamasını, Gaz kaçağı hissedildiğinde eve giriş vanasının kapatılmasını ve pencerelerin açılarak ortam havalandırılması sonrası 187  VANDAŞ Acil Hattı’na  haber verilmesini söyledi.

Bakmadan Geçme