SOKAK DÜĞÜNLERİNE UYARI

Yüksek ses kirliliği yaratan, özgürlükleri ihlal eden sokak düğünlerini savcılıklara, emniyet müdürlüğüne şikayet edebilirsiniz.

Sokak düğünü gürültü yaratıyor
Van’da hastaları, çocuklu aileleri, yaşlıları, mahalle sakinlerini canından bezdiren, şikâyetlere neden olan havai fişek ve cihazlarla ses gürültüsü ve kirliliğine neden olan düğünlerle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni kararlar aldı.
Sokak düğünlerine ceza
Düğün sahiplerini uyaran Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Baş, ses kirliliği konusunda zaman zaman sıkıntılar yaşandığını ancak Türkiye'deki gelenekleri aşmanın da zor olduğunu söyledi. Baş, yaz döneminde sokak arasında düğün yapan kişilerin sorun olduğunu belirtirken, "Şimdi insanlar düğün yapıyor. Gidiyorsunuz oraya ceza yazmaya. Bütün düğünü allak bullak ediyorsunuz. Bütün mahalleyi de karşınıza alıyorsunuz. Hayatta bir defa yaşanan bir mutluluk var. Ona da gidip müdahale ediyorsunuz. Dolayısıyla o ince çizgiyi iyi ayarlamak lazım" dedi.
Desibeli aşma cezayı yeme
Düğün sahiplerine uyarıda bulunan Baş, "Bu gürültüyle ilgili belirlenen desibeller var. Evet, mutlaka insanların düğün özgürlüklerine müdahale etmek istemeyiz. Ama onlar kendi özgürlüklerini yaşarken, başkalarının özgürlüklerine saygı göstermeleri gerekir. Bu nedenle vatandaşlar, belirlenen desibellerin üzerinde gürültü çıkarmasın. Bunu özellikle tavsiye ediyoruz" diye konuştu. Savcılıklara şikâyet Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na, ses yükseltici cihazlar veya davul-zurna aracılığıyla eğlenilen düğünler nedeniyle çok sayıda şikâyet gelirken, düğün ve benzeri faaliyetlerden çevreye yayılan gürültü seviyesinin mevcut arka plan gürültü seviyesini 5 dBA'dan fazla aşmaması gerekiyor. Şikâyet gelmesi halinde il emniyet müdürlüğü nezaretinde çevre il müdürlüğü denetim ekipleri denetime gidiyor. Gürültü seviyesini aşan ilgililer hakkında 2872 Sayılı Çevre Kanunu gereğince idari para cezası uygulanıyor. Ayrıca, ilgililer hakkında Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince adli işlem yürütülmesi için cumhuriyet başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunulması yetkisi de bulunuyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı:(312) 410 10 00)

Bakmadan Geçme