Türkiye'de 6.5 Milyon Riskli Yapı Var

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Kentsel Dönüşüm Zirvesi' programına katılmak üzere Isparta'ya geldi. Programı öncesinde Isparta Valiliği'ni ziyaret eden Balta, kentsel dönüşüm projesi hakkında bilgi verdi.

Türkiye'nin deprem bölgesinde yer aldığını, nüfusun yüzde 90'ının ise fay hatları üzerinde yaşadığını belirten Balta, bu nedenle kentsel dönüşümün mutlaka gerçekleşmesi gerektiğini söyledi.

Marmara depreminde çöken binaların altında 18 bin civarında insanın kalarak yaşamını yitirdiğini anlatan Balta, "Biz, enkazın altından şu kadar insanı sağ çıkardık, diye övündük. Van depreminden sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Siyasi hayatıma mal olsa dahi kentsel dönüşümü gerçekleştireceğiz' dedi. Bu sözün özü, 'insanları enkaz altına girmeden kurtarmalıyız'dır. İnsanları sağlıklı binalarda oturtmalıyız" dedi.

Türkiye'de 20 milyon konut bulunduğunu vurgulayan Balta, bu konutlardan 6.5 milyonunun riskli yapı grubunda yer aldığını kaydetti. Marmara depreminde 18 bin, Van depreminde 650 insanın yaşamını yitirdiğini hatırlatan Muhammet Balta, "Riskli binaları 20 yıl içinde tüm kesimlerden destek alarak kentsel dönüşüme dahil etmeliyiz. Eğer çocuklarımızla, sevdiklerimizle uzun süre yaşamak istiyorsak güvensiz o çürük binaları kendimizden de taviz vererek yıkıp yeniden yapmak zorundayız" diye konuştu.

Bakmadan Geçme