Faruk Alpaslan sordu

S.S. Hızır Esnaf Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Faruk Alpaslan, Van Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası yediemin otoparkındaki yüzlerce aracın nereye götürüldüğünü ve ne yapıldığını sordu.

Basın Bülteni

S.S. Hızır Esnaf Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Kongresinde yeniden başkanlığa seçilen Faruk Alpaslan, yaptığı konuşmada Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası yediemin otoparkında bulunan yüzlerce aracın nereye gittiğini sordu.

Araçlarını bulamayan araç sahiplerinin teker teker dava açtığına dikkat çeken Faruk Alpaslan, konuşmasında şu ifadelere yer verdi;

YEDİ EMİN OTOPARKINA 4 BİN 800 ARAÇ GETİRMİŞTİK

“Hayati Yazıcı Ticaret Bakanı olduğu dönemde karakollarda ve farklı yerlerde müsadere edilen 4 bin 800 aracı Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası yediemin otoparkına taşıdım. Bu araçlar esnaf ve sanatkârın ekmek teknesiydi, bir af çıksın ve insanımız ekmek teknesini geri alsın diye taşıdık.

ŞOFÖRLER ODASI YEDİ EMİN DEPOSUNDAKİ YÜZLERCE ARAÇ YOK OLDU

Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası yediemin otoparkında olan araçlar satılmış gitmiş, kime satılmış ve araçlar nerede bilen yok.

Bu konu bir haber niteliği taşımıyorsa, bu araçların hukuksuz bir şekilde kayboluşu bu memleketin kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan idarecilerini ilgilendirmiyorsa kimi ilgilendiriyor?

ESNAF VE SANATKÂRIMIZIN EKMEK TEKNELERİ NEREDE SORUŞTURUN!

Mahkemeler sonuçlanıyor ve müsaderesi kalkan araçları almak için insanlar Şoförler Odası yediemin deposuna gidiyor bakıyor araçları yok. Araçlar nerede, kim aldı, nereye götürdü? Bu insanların ekmek teknesini kim nereye götürdü, bunu bir soruşturun.

ARACINI BULAMAYAN VATANDAŞLAR ŞOFÖRLER ODASINA DAVA AÇIYOR

Farklı nedenlerle güvenlik kuvvetleri tarafından yakalanan ve mahkeme tarafından müsadere edilerek Van Şoförler Odası yediemin otoparkına çekilen araçların yerinde yeller estiğini, kimsenin araçların nereye gittiğini bilmediğini, müsaderesi kaldırılan araçların sahiplerinin araçlarını almak için gittiğinde Şoförler Odası yediemin otoparkında araçlarını bulamıyor. Araçlarını bulamayan vatandaşlar adliyenin yolunu tutuyor ve her biri dava açıyor.

Ayrıca Milli Emlak Müdürlüğü de devletin el koyduğu ve satışını yapacağı araçları istedi ve araçların olmadığı anlaşılınca soruşturma başlatıldı. Buna benzer birçok konu hakkında ya dava açıldı, ya da dava aşamasında bulunuyor.

VAN’A İKİ TANE ESNAF VE TÜCCAR SARAYI KAZANDIRDIK

Birini Zahir Kandaşoğlu, birini de ben yaptırdım.  Her birinde 5-6 tane toplantı salonu yer alıyor. Toplantı salonlarında Van’daki esnaf ve tüccarımızın tamamının ihtiyaç ve sorunlarının gündeme geldiği toplantıların yapılması, yeni iş imkânlarını gündeme getirecek girişimleri konuşmak ve iş insanlarımızla paylaşmak için bu salonları hazırladık.  Eğitim seminerleri ile insanımız değişen ve gelişen dünya ticaretinden daha çok pay alabilmesinin anlatılması, dünya ticaretinde önemli bir geçiş noktası olan İran Türkiye sınırındaki ticari faaliyetlerin daha iyi organize edilebilmesi ve sorunların fırsata dönüştürülmesinde daha başarılı olabilmek için hizmet binalarımızı yeni döneme hazırladık.

ANTALYA’DA AB VE DÜNYA BANKASI ESNAF FONLARI ANLATILIYOR, VAN’DAN HİÇ BİR ESNAF TEMSİLCİSİ YOK

Ancak geçtiğimiz günlerde Antalya’da yapılan AB esnaf sanatkârlar hibe programları, KOSGEB destekleri ve Dünya Bankası programlarının anlatıldığı toplantılar düzenlendi. Türkiye’nin her yerinden esnaf temsilcilerinin katılımı ile yapılan ve esnaf fonlarının anlatıldığı toplantıya Van’daki esnaf temsilcileri katılmadı.

ESNAF TEMSİLCİSİ OLDUĞUNU SÖYLEYENLERİN ESNAFTAN DAHA ÖNEMLİ İŞLERİ Mİ VAR?

Ben Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası ile Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliği Başkanlığı yaptığım dönemlerde değerli büyüğüm Zahir Kandaşoğlu da Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı yapıyordu. Bizler devletimizin sunduğu imkânları en iyi şekilde değerlendirerek, gerek dünya bankası gerekse Avrupa Birliği fonlarından yararlanabilmek için birer tane esnaf sarayı ve Ticaret Odası sarayı yaptırdık.

Her yerde esnaf temsilcisiyiz diyerek dolaşanlardan hiç kimse bu toplantılara katılmadı. Bu toplantılarda neler anlatıldı öğrenip, Van’da esnaf ve sanatkârların yararlanması için bilgilendirme toplantıları düzenlenmedi.

Esnaf ve sanatkâr temsilcisi olanların esnaf ve sanatkârdan daha önemli ne işleri olabilir? Yoksa temsil ettiklerini iddia ettikleri esnafın makamlarını kullanarak şahsi işlerini mi takip ediyorlar? Şahsi işlerinden esnafın konularına ve sorunlarına ayıracak vakit bulamıyorlar mı?

KENDİSİNİ TEMSİL EDEMEYENLER ESNAFI TEMSİL ETMEYE KALKTI

Bizim ufkumuz ve hedefimiz büyüktü, ancak bizden sonra gelenlerin hedefinde esnaf ve tüccara hizmet etmek olmadığı için, bırakın esnafı temsil edip sorunlarını çözüme kavuşturmayı, yaptığımız esnaf sarayının kaloriferlerini dahi yakamadılar. Salonlar atıl durumda kalıyor, esnaf ve sanatkârımızın ufkunu geliştirecek, işlerini büyütmesine destek olacak ve dünyada gelişen yeni ekonomik faaliyetlere uyum sağlamasını destekleyecek hiçbir faaliyet yapılmıyor.

ESNAF VE SANATKÂRIMIZ GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE TEMSİL EDİLMELİ

Van’ın esnafının sanatkârının tüccarının hakkıyla temsil edilemeyişine, temsilcilerinin suskun kalmasına artık biz dayanamıyoruz. Esnaf ve sanatkârımızın konularını bakanlıklar başta olmak üzere muhatabı bulunduğumuz kurum ve kuruluşlarda dile getirmek ve ilimizi kalkındırmak, ekonomik olarak avantajlı duruma getirmek zorundayız.

VAN’IN VE ESNAF SANATKÂRIMIZIN DERDİ BİZİM DERDİMİZ OLMALI

Van’a getirdiğimiz bu imkânları, ilgili kurumlar nezdinde girişimde bulunmamış ve oraları baskı altına almamış olsak, bu kadar kısa bir sürede 361 milyon liralık plasmanı küçük esnafımızın hizmetine sunabilir miydik? Devletimiz ilgili kurumlar nezdinde yaptığımız taleplerimizi dikkate alarak, isteklerimize uygun ve ihtiyaçlarımızı giderebilecek imkânları bize sunuyor. Bunun için çalışmamız, derdimizi doğru yerde doğru şekilde ve samimiyetle yorulmadan anlatmamız gerekiyor. Bir başka ifade ile esnaf ve sanatkârımız ile ilimizin derdi ile dertlenmemiz gerekiyor.

KOLTUKTAN ŞEREF ALAN DEĞİL KOLTUĞA ŞEREF KATAN OLMALIYIZ

Çıktığımız yolda sabırla sadakatle ve seçildiğimiz görevlerin amacına uygun doğru bir şekilde çalışmamız ve esnafımızı temsil etmemiz gerekiyor. Esnafı temsilen seçilenler, bizler koltuklardan şeref kazanmak için değil, koltuklara şeref, makamlara hizmet ve değer katmak için seçilmeli. Bu duygu ve inançla hizmet üretmeli, mazeretin değil çözümün aktörü olmalı.

ODA SEÇİMLERİNE SİYASET KARIŞMASIN

Odaların haline bakın. Bir ideolojik yapının desteği ile seçilenler, esnafa hizmet etmekten çok ideolojiye hizmet etmeyi, esnafın evi olan odayı ideolojinin merkezine dönüştürmeyi gündemlerinin ilk sırasında tutuyor.

ODALARIN TAHSİLDARLIĞINI ARTIK YAPMAYACAĞIZ

Bugüne kadar odalara tahsildarlık yaptık. Kooperatifte esnafımıza kredi verirken istediğimiz belgelerin içinde oda kayıt belgesi ve sicil belgesi de vardı.  Oda ayırımı yapmadan, odaların faaliyetlerine bakmadan bu belgeleri tüm kredi müracaatlarından istedik. Artık odaların tahsildarlığını yapmıyoruz, oda kayıt belgesi ve sicil belgesi istemiyoruz, bundan sonra da istemeyeceğiz, çünkü sistemimizde tüm kayıtları görüyoruz.

ODALARI BATIRANLAR ŞİMDİ DE KOOPERATİFLERE GÖZ DİKTİ

Odaları batıranlar bugün gözünü kredi kefalet kooperatiflerine dikmiş, şimdi de kooperatifin başına gelip kooperatifleri de batırmak ve esnafımıza kredi veremez duruma düşürmek istiyor.

Bu kadar çok başarılıysanız, odalarda seçildiğiniz görevleri hakkıyla yerine getirin, batırdığınız odaları ayağa kaldırın, sonra kooperatiflere talip olmaya sıra gelsin ve yüzünüz olsun.

YAZIKLAR OLSUN VAN’A VE ESNAFA KÖTÜLÜK YAPANLARA, KÖTÜLÜKLERE SESSİZ KALANLARA

Bu memleketteki her STK’da ve her yerde, herkes lütfen düşünüp taşınsın. :Bu memlekette taş üstüne taş bırakanın biz her zaman kölesi olacağız. Ancak biz taş üstüne taş bırakmanın ötesinde esnaf sarayları bıraktığımız yerde, hizmetin yerinde yeller esiyorsa, Ankara’daki merkezlerde Van’daki esnaf temsilcileri çok kötü lakaplarla anılıyorsa, yazıklar olsun sizin temsiliyetinize. Bunların yaptığı kötülükleri dile getirmeyen insanlara da yazıklar olsun. Siyasi olsun, ne olursa olsun, ama doğru olsun.

BUKALEMUN GİBİ RENK DEĞİŞTİRENLER, NEREDEYSE CİNSİYET DE DEĞİŞTİRECEK

Esnaf ve sanatkârımızın hakkını kimseye yedirmeyeceğimiz, irademiz ve çalışmalarımız ortadadır. Bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da yılmadan usanmadan ve yorulmadan çalışacağız.

Her gün bukalemun gibi başka bir renk ve yüz ile karşımıza çıkıyor, her seçime göre renk ve parti değiştiren, Allah muhafaza etsin biraz daha ileri gitse cinsiyet değiştirecek olan insanlara da bu esnaf artık dur desin. Bu memleketteki görevlere herkes taş üstüne taş bırakan, çalışan ve üreten insanları seçip getirsin.

ESNAF VE SANATKÂRIMIZ BU GİDİŞATA DUR DEMELİ

Esnaf ve sanatkârımız hakkıyla temsil edilmiyor, esnaf ve sanatkârımızın geçmişte olduğu gibi güçlü bir şekilde temsil edilmesi gerekiyor. Oysa kendisini dahi temsil edemeyenlerin işgal ettiği koltuklarda makamlar işgal ediliyor.

Size yıllardır esnaf saraylarını ve görevleri teslim ettik, yediniz bitirip batırdınız, şimdi de kooperatiflere mi göz diktiniz? Bu esnaf kim hizmet ediyor, kim yiyip batırıyor artık bilsin ve bu kötü gidişata dur desin. “

Bakmadan Geçme