Hemşerilik

Hemşerilik, konum olarak yakın ve uzak akrabalıktan daha uzakta bir yerdedir. Ancak, özellikleri itibariyle onlara benzer.

Hemşerilik, konum olarak yakın ve uzak akrabalıktan daha uzakta bir yerdedir. Ancak, özellikleri itibariyle onlara benzer.

 

Nasıl ki, hayatın koşuşturması içinde bazen akraba akrabayı, hatta kardeş kardeşi unutabiliyorsa hemşeri de hemşerisini aynı süreçlerde unutabilir.

 

Akrabanın akrabaya karşı ilgisiz olması, desteksiz bırakması gibi, hemşeri de hemşehri karşısında ilgisiz, desteksiz kalabilir.

 

Hatta akrabanın şu ya da bu nedenle akrabasına düşmanlık edebildiği gibi gurbetteki hemşehri de hemşerisine bir nedenle düşmanlık edebilir.

 

Tabi, bütün bu olumsuz hallerin olumlu karşılıkları da vardır.

 

Yani akrabasını, hemşerisini unutmayan; onlarla hep dost olan, hal hatır soran; gerektiğinde destek için hazır duran akraba da, hemşeri de çoktur. 

 

Aslında akrabalık da, hemşerilik de insana dair diğer her şey gibi farklı kafa yapılarına sahip bireyler tarafından farklı algılanan kavramlardır. Farklı algılar, bireyin geçmiş yaşantılarıyla, bilinç, bilgi ve beceri düzeyleriyle kişiselleşir. Bu kavramlar söz konusu olduğunda, kişi, içine doğup büyüdüğü ortamda görüp kabullendikleriyle, o kabulleri şu ya da bu yönde etkileyen, değiştirip dönüştüren tanıklıklarıyla, yaşarken öğrendikleriyle hem yaklaşım, hem beceri anlamında diğer insanlardan farklı tavırlar sergiler.

 

Öyle olunca da akraba ya da hemşeri konumundaki kimseler, dışarıdan bakanların bazen takdir ettikleri, onayladıkları; bazen eleştirip onaylamadıkları farklı ve çeşitli duruşlar gösterirler.

 

"Falanca kişiye bravo, kardeşine sahip çıktı" dediğimiz de olur; "şu yaramaza bak hele, insanlıktan nasibini almamış, kardeşine nasıl da yanlış yapıyor" dediğimiz de olur.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme