Gurur Veren Vanlı

Avrupa Araştırma Konseyi tarafından omurilik felcine çare olacak projesine 1,8 Milyon Avroluk destek sağlayarak adından söz ettiren, Mühendislik Bilimi alanındaki çalışması nedeniyle Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 2014 Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Bilim Ödülü’ne layık görülen Vanlı Prof. Dr. Özgür Barış Akan başarısını, mutluluğunu gazetemizle paylaştı.

Berk İlhan

Türkiye’de yaptıkları çalışmalarla bilime uluslararası düzeyde önemli katkıları bulunan akademisyenlere verilen TÜBİTAK 2014 Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri arasında uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları nedeniyle Teşvik Ödülü’ne layık görülen Koç Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Vanlı Prof. Dr. Özgür Barış Akan yükselen başarısını, Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Fikri Işık’ın elinden  aldığı ödül heyecanını ve bundan sonraki hedeflerini Vansesi’ne anlattı.

TÜBİTAK KARİYER ÖDÜLÜNÜ ALMIŞTIM

TRT Van İl Radyosunda uzun süre görev yapan Vanlı Celil Akan'ın uluslararası başarılara imza atan oğlu Prof. Dr. Özgür Barış Akan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı Ankara'da TÜBİTAK tarafından düzenlenen törende   aldığı TÜBİTAK Teşvik Ödülün gelecekte bilime uluslararası düzeyde önemli katkılarda bulunabilecek niteliklerini kanıtlamış 40 yaşın altında genç bilim insanlarına verildiğini kaydeden Akan, “ Ben de nano boyutlarda haberleşme, moleküler ağlar, kablosuz haberleşme ve sensör ağları konularının hepsini kapsayan gelecek nesil haberleşme ağları ve haberleşme kuramı üzerine yaptığım uluslararası çalışmalarla bu ödüle layık görüldüm. Bu ödülün öncesinde de henüz akademisyenliğimin ilk senesinde TÜBİTAK Kariyer ödülünü almıştım. TUBİTAK kariyerinin olgunluğuna göre sınıflandırıp her sene en başarılı 4-5 bilim insanına bu ödülleri takdim ediyor” dedi.

ÖDÜL ALMIŞ OLMAK MOTİVASYONUMU ARTIRDI

Bir Vanlı bilim insanı olarak TÜBİTAK’tan genç yaşta ikinci kez ödül aldıktan sonraki duygularını anlatan Akan, Çok mutlu oldum elbette. Zor ve önemli araştırma çalışmaları gerçekleştirdiğimizin farkındayım, bunun Türkiye’nin en yetkin bilim kurumu TÜBİTAK tarafından tasdik edilmesi benim için büyük bir gurur kaynağı oldu. Ödül alacağımı öğrenir öğrenmez bu ödülde katkısı olduğunu düşündüğüm, benim üzerimde emeği olan başta ailem olmak üzere herkesi arayarak bunu paylaştım. Elbette böyle bir ödül almış olmak daha çok üretmek ve daha iyi işler başarmak adına motivasyonumu da artırdı, bu yönde kendime inancımı güçlendirdi diye konuştu.

VANLI OLMAKTAN HER ZAMAN GURUR DUYMUŞUMDUR

Vanlı bilim insanı olarak gençlere önerilerde bulunan Prof. Dr. Özgür Barış Akan,  “ Vanlı olmaktan her zaman gurur duymuşumdur, son yıllarda çok sık ziyaret edemesem de memleketimin yeri her daim ayrıdır benim için. Oradaki pırıl pırıl gençleri gördükçe, onlardan güzel haberler aldıkça mutlu oluyorum. Genç arkadaşlarıma belli başlı değişmez insani değerlerin ve meziyetlerin önemini hatırlatabilirim. Bunlar Van’da da, Londra’da da, asırlar önce de, şimdi de, her şeyden bağımsız geçerli değerler. Bunlara sahip olmak hayatta nereye varmak istiyorlarsa oraya varmalarını kolaylaştıracak ve hızlandıracaktır. Bunların en önemlisi dürüstlük elbette. Yaptıkları iş, okudukları okul, beraber çalıştıkları insanlar fark etmeksizin hayatlarının her alanında hem kendilerine hem de başkalarına karşı dürüst ve samimi olmaları gerekiyor. Bunun karşılığını mutlaka göreceklerdir. Bir diğeri açık fikirlilik ve sorgulama alışkanlığı. Duyulanı, görüleni, öğretileni, kaynağı aile olsa bile hemen kabul etmeden veya uygulamadan önce sorgulamak, farklı ihtimallerin üzerine düşünmek, değişik kaynaklardan öğrenmek ve en son kendi kendine yorumlayıp öyle adım atmak gerekiyor. Bu onlara neyi arzuladıklarından bağımsız çalışma azmini ve hırsını kendiliğinden verecektir. Hayatta bu adımları atarken olabildiğince kararlı olmak başarı için şart. O yüzden bu değerlere ne kadar genç yaşta sahip olabilirlerse onlar için o kadar iyi. Söylemek istediğim, hiçbir şey kolay değil hayatta, hedeflerinizle sizin aranızda daima zorluklar olacak, ancak yılmadan çalışmaya devam etmek başarıya giden yolu önünüzde açık tutar” diye konuştu.  

 

KABLOSUZ HABERLEŞME SİSTEMLERİ GELİŞTİRİYORUZ

Bundan sonra halihazırda üzerinde çalıştığı projelere yönelik temposunu daha da artırarak devam etmek, yine uluslararası alanda daha büyük projeleri gerçekleştirmek, daha çok öğrenciye araştırma fırsatı sunma hedefi ile çalıştığını kaydeden Akan, “ Yakın zamanda iki tane büyük araştırma projesine başladık. Bunlardan biri Avrupa Araştırma Konseyi’nin 1.8 Milyon Euro ile 5 sene boyunca destekleyeceği MINERVA projesi. Bu projede insan vücudunda sinir sisteminin hücreleri arasındaki haberleşmeyi inceliyoruz. Sinir sistemindeki haberleşme problemlerinden kaynaklanan Alzhemir, felç gibi tedavisi henüz mümkün olmayan rahatsızlıklara tedaviler geliştirmeyi hedefliyoruz. Projenin sonunda da bu hastalıklardan muzdarip insanlara nakledilebilecek, kesin çözüm olacağına inandığımız sinir hücreleri arasındaki haberleşmeyi taklit edebilen yapay bir haberleşme kanalı üretmeyi amaçlıyoruz. Aynı zamanda sinir sisteminden öğrendiğimiz haberleşme yeteneklerini pek çok alanda uygulaması olan nano boyutlu, yani gözle görülemeyecek kadar küçük makineler arasında bir haberleşme tekniği oluşturmak için kullanacağız. Bir diğer büyük projemiz de TÜBİTAK tarafından 2 Milyon TL ile desteklenen TERAFEMTO projesi. Bu proje de gelecek nesil 5G kablosuz teknolojisinde uygulanmak üzere THz bandında kablosuz haberleşme sistemleri geliştiriyoruz. Bu projede yapmak istediklerimize de 2017 yılına kadar ulaşmayı hedefliyoruz ”dedi.

 

OMURİLİK FELCİNE ÇARE OLACAK

Çok genç yaşta Profesör olan Prof. Dr. Özgür Barış Akan, Avrupa Araştırma Konseyi'nin 1,8 Milyon Avroluk destek sağladığı TUBİTAK ödülüne layık görülen projesi ile ilgili olarak da şunları kaydetti:  "Araştırma çalışmalarına devam ediyorum. Ekip olarak çalışıyoruz. Bu açıdan önümüzdeki dönemde gerçekleştireceğim araştırma faaliyetleri için oldukça heyecanlıyım" dedi.

2 NİSAN’IN HAYATIMDA ÖZEL YERİ VAR

2 Nisan tarihinin hayatında özel bir yeri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Özgür Barış Akan " 2002 Ocak ayında Amerika'ya gittim. Jeoloji endüstrisi teknolojisi denilen yere. Bizim alanımızda dünyadaki ilk 3 yerden biridir. Orada 2002 Ocak ayından 2004, yani 2 Nisan Van'ın kurtuluşuna kadar doktora yaptım. İki Nisan’a kadar 2 sene boyunca 3 ayrı doktoramı bitirdim.  Babamın doğum günü de olan 2 Nisan Van'ın Kurtuluş günü doktora savunmamı yaptım. O nedenle 2  Nisan tarihinin  bende  çok özel bir yeri var.  "

 AKAN’IN ALDIĞI DİĞER ÖDÜLLER

 2005'te TÜBİTAK Kariyer Ödülü, 2008'de ODTÜ Genç Araştırmacı Ödülü ve TÜBA-GEBİP Genç Bilim insanı Ödülü, 2008 ve 2010 yıllarında olmak üzere iki kez IBM Faculty Ödülü, 2010'da IEEE Communication Society Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgeleri için Üstün Genç Araştırmacı Ödülü, Middle East and Africa Region, 2011'de IBM Shared University Research Ödülü.  2014 Kadir Has ‘Gelecek Vadeden Bilim İnsanı Ödülü’.

Bakmadan Geçme