Girişimci İş kadınları Van’da Toplandı

Türkiye Odalar ve Borsalar (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu üyesi kadınlar, Ticaret ve Sanayi Odası’nın organize ettiği toplantıda bir araya geldi.

İlhan siyahtaş

TSO’nun organize ettiği “Türkiye’nin Kadın Girişimci Gücü Buluşması” adı altında gerçekleşen toplantıyı, TOBB Van Kadın Girişimciler Kurulu düzenledi. Van TSO binasında düzenlenen toplantıya Türkiye’nin farklı illerinden kadın girişimciler katıldı. Toplantıya Urmiye Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyesi Fatma Ghanbarpur da katıldı.

Açılışta bir konuşma yapan TOBB Van Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Semra Odabaşı, “ Kadın Girişimciler Kurulu olarak “Yüzümüzü güneşe döndük, gölgemizi geride bıraktık” şiarıyla hareket ettik. Bugün burada olmak gerçekten benim için çok önemlidir. Bugün Van’da Türkiye Kadın Girişimciler toplantısını gerçekleştiriyoruz. İlimizde ilk defa böylesi bir organizasyonun olması biz kadınlar açısından çok önemli bir gelişmedir. Bizim burada bu toplantıyı yapmamızın amacı kadın girişimcilerimizi desteklemek ve onların iş yapmalarını, projelerini desteklemektir. Ülkemizin ekonomisi ne kadar gelişir ve güçlenirse bizlerde iş hayatında o kadar büyür ve gelişiriz. Kadın girişimcilerin bu konuda cesaretli olmalarını ve özellikle iş deneyimlerinin üniversite dönemlerinde almalarını tavsiye ediyoruz. Geleceğimiz olan gençlerimizin üniversite dönemlerinde böylesi tecrübeler sahibi olmaları ileride girecekleri iş hayatları için bir artı olacaktır. Bundan dolayı gelen tüm katılımcılara teşekkürlerimi sunuyorum.

Daha sonra Kurulun çalışmaları, stratejik hedefleri, vizyonu, misyonu ve çalışma grupları hakkında bilgiler verildi.

Daha sonra söz alan Van TSO Başkanı Necdet Takva, toplantıya iyi bir katılımın olduğunu söyledi. Türkiye genelinde olduğu gibi Van’da da kadın girişimcinin çok az olduğunu belirten Takva, “Günümüzde dünya nüfusunun yaklaşık yarısını (%49,7) kadınlar oluşturmaktadır. Türkiye’de bu oran % 49.8, Van’da ise % 48,8 dir. Türkiye’de en fazla kadın istihdam oranı Edirne %33, en az Şırnak %6,5 Van ise %10,2. Kadın esnaf sayısı yoğunluğu bakımından en yüksek il Bilecik %27,3 en düşük ise Siirt %5,4, Van % 7,8’dir. Kadın-erkek eşitliğini en iyi sağlayan ülkeler listesinin ilk üç sırasında İzlanda, Norveç ve Finlandiya var. Suriye, Pakistan ve Yemen’in listenin sonunda yer aldığı sıralamada Türkiye 145 ülke arasında 130’ncu sırada bulunuyor.” Açılış konuşmalarından sonra panele geçildi. Moderatörlüğünü TOBB Kadın Girişimciler Kurulu üyesi Merih Eskin’in yaptığı panele TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Evrim Aras, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu üyesi Aysel Öztelek, TOBB Van Kadın Girişimciler Kurulu Cevahir Asuman Yazmacı ve Şule Yüksel Şeker konuşmacı olarak katıldı. Sırayla söz alan panelistler öz geçmişleri hakkında kısa bilgilendirmede bulunurken, farklı işlerden ve farklı aşamalardan nasıl geçerek Türkiye’nin önemli iş kadınları arasına girdiklerini anlattı.

Panel soru cevap bölümü ile son buldu.

Bakmadan Geçme