Evi olanı telaş sardı: Bu para ceplerinden çıkacak

Milyonlarca kişinin ev sahibi olma hayali, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan torba yasa teklifiyle sarsılıyor. Ev sahiplerini bekleyen zorlu vergi döneminin habercisi olarak gösterilen bu teklif, krediyle birden fazla konut sahibi olmak isteyenleri yüzde 15 BSMV ödemesiyle karşı karşıya bırakacak.

Ev sahiplerini bekleyen ağır vergi yükü, yeni bir torba yasa teklifiyle gündeme geldi. Krediyle birden fazla konut sahibi olmak isteyenler için planlanan düzenleme, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

Bu teklife göre, ev sahipleri kullandıkları konut kredilerinde faiz tutarı üzerinden yüzde 15 oranında Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) ödemek durumunda kalacak.

Örneğin, 2 milyon liralık konut kredisi kullanan bir kişi, ödediği faiz tutarı üzerinden 150 bin lira BSMV ödemesi yapacak.


AĞIR VERGİLER BEKLİYOR

Krediyle birden fazla konut sahibi olmak isteyenler için yeni torba yasa teklifiyle birlikte yüzde 15 oranında BSMV ödemesi çıkarılacağı beklenmeye başlandı. Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV), konut kredilerindeki faiz tutarı üzerinden hesaplanacak ve anaparaya vergi uygulanmayacak.

Örneğin 2 milyon liralık konut kredisi kullanıp, ikinci konutunu alanlar 1 milyar lira faiz ödüyorsa 150 bin lira da BSMV ödemek durumunda kalacağı ifade edildi.  Ayrıca sigorta işlemlerine de BSMV yükünün binmesi söz konusu olacak.

Uzun süredir Meclis'te birçok konu görüşülmeye devam ederken ev sahiplerini yakından ilgilendiren vergi ödemelerinin devreye gireceği açıklandı. Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberi doğrultusunda ev sahiplerini alınacak yeni kararlar doğrultusunda ağır vergi yüklerinin beklediği ifade edildi. 

Bakmadan Geçme