Ercan Çiçek: Sorunları ortak akılla çözeceğiz

Gazetemizi ziyaret eden, Cumhuriyet Halk Partisi 2. sıra Milletvekili Adayı Ercan Çiçek, 'Van'ın birikmiş birçok sorunu var. Bu sorunları çözmek için ortak akılla hareket edeceğiz. 22 yıl kaymakamlık ve vali yardımcılığı görevinde bulundum. Bilgimi, birikimimi, enerjimi Van için harcamak istiyorum. Yapacağım güzel işlerle Ferit Melen, Kinyas Kartal ve Hüseyin Çelik'ten sonra Van siyasetinde isim yapabilirim. Seçmenimiz yetki verirse sorunları çözmek için gece gündüz demeden çalışırım' dedi.

Burhan Ergin

CHP 2. sıra Milletvekili Adayı Ercan Çiçek beraberinde İYİ Parti İl Başkanı Selim Özgökçe, Adnan Meltem ve partililerle birlikte gazetemizi ziyaret ederek imtiyaz sahibi Erdal Perihan’la Van’ın sorunları ve çözümü konusunda bilgi alışverişinde bulundu. Çiçek,  “Sahada gördüğüm Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ilk turta kazanacak olmasıdır. Meclis’te de çoğunluğu Millet İttifakı’nın alacağına inanıyorum” diye konuştu.

“Millet İttifakının Van’dan vekiller çıkaracağına inanıyorum”

Millet İttifakı olarak Van’dan milletvekilleri çıkaracaklarını söyleyen Çiçek, “1971 yılında Erciş’te dünyaya geldim. İlk ve orta öğrenimimi Erciş’te tamamladım. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi’nden mezun oldum. Daha sonra İçişleri Bakanlığı’nın açmış olduğu kaymakamlık sınavını kazanarak 22 yıl kaymakamlık ve vali yardımcılığı görevlerinde bulundum. 28. Dönem Van Milletvekili Adaylığı için görevimden istifa ederek İYİ Parti çatısı altında Millet İttifakı ortaklarından CHP listesinden ikinci sırada milletvekili adayı oldum. Şuan çalışmalarımız gayet güzel gidiyor. Bu seçimin farklı olacağını düşünüyorum. Halkımız mevcut iktidardan bıktı. Vatandaşlar AK Parti’nin 22 yıllık iktidarından yorulduklarını söylüyor. AK Parti’de eski heyecanını kaybetti. Kolay değil, 22 yıldır ülkeyi yönetiyorlar. AK Parti yoruldu, artık o eski heyecanı bulamıyorlar. Vatandaşlarımızda artık büyük bir değişim istiyor. Ben ülkemizde değişimin olacağını düşünüyorum. 2002 yılından bu yana Van’da iki kutuplu bir siyasi yapı var. CHP en son 2002 yılında Van’da milletvekili çıkarmış, oda 12 Eylül’ün ürünü olan yüzde 10 barajına DEHAP takılınca CHP bir milletvekili çıkarmış, kesinlikle iki parti anlayışının kırılacağını düşünüyorum. Millet İttifakının Van’dan vekiller çıkaracağına inanıyorum” dedi.

“Temel sorun yoksulluktur”

İnsanların ekonomik açıdan zor günler geçirdiklerini söyleyen Çiçek, “Van’ımızın temel sorunuyla Erciş’in temel sorunu hemen hemen aynıdır. Şuan en büyük sorun yoksulluktur, işsizliktir. Bakın halkımızın yüzde 40’ı Valilik ve Kaymakamlıklara bağlı sosyal yardımlaşma vakıflarına kayıtlıdır. Bu vahim bir durumdur. İnsanlarımız ekonomik açıdan artık geçinemez duruma gelmiştir. Türkiye’nin yüzde 40’ı sosyal yardım alarak geçimini sağlıyor. Bu vakıflara kayıt şartı da asgari ücretin en az üçte biri geliri olması lazım. Sigortanız, sosyal güvenceniz yoksa gidip başvurabiliyorsunuz. Böyle bir fecaatle karşı karşıyayız. Van’da bu oran yüzde 60’tır. Fakirlik, yoksulluktan daha büyük sorun olur mu? Birilerinin buna el atması lazım. Bir milletvekilinin tek başına bu sorunun altından çıkacağı bir sorun değil. Bu kahredici fakirliğin, yoksulluğun çözülmesi lazım. Özel sektörün, devletin, STK’ların herkesin el ele vererek bir çözüm bulması gerekiyor. Millet İttifakı olarak bu sorunu çözmek için geliyoruz. Yıllardır iktidar bu sorunu çözemedi. Daha da büyüttü. 20 yıl önce bu oran yüzde 40 veya 60 değildi. Bunlar kalırsa 10 sene sonra bu oran yüzde 80 olur. Hükümet orta tabakayı tamamen yok etti. Şuan sadece alt kesim ve üst kesim var. Üst kesim de yüzde 5’lerdedir” ifadelerini kullandı.

“Van’ın sorunlarını kendime dert edineceğim”

Halkın yetki vermesi durumunda Van’ın sorunlarını çözmek için çalışacağını belirten Çiçek, “Hükümetin yanlış politikalarından biri de meraları güvenlik nedeniyle kapatması oldu. Meraları kapattı, hayvancılığı öldürdü. Hayvancılıktan geçimini sağlayan binlerce insan mecburen şehir merkezine yerleşti. Bu insanlar hayvancılığı ve tarımı bırakarak Van’a geldi. Bakın Van’ın şehir olarak kapasitesi 400 bin nüfusu barındıracak şekilde konumlanmış durumda ama bugün bakıyoruz Van’ın nüfusu 1 milyon 250 bin civarındadır. Dolayısıyla burada her türlü asayiş sorunu, eğitim sorunu, sağlık sorunu, işsizlik olur. Güvenliği sağlayacağım diye meraları kapatıyorsunuz bu kez de kenti savunmasız hale getiriyorsunuz. Tarımla, hayvancılıkla uğraşan insanların elinden mesleğini alıp şehir merkezine göç etmesini zorlamakla sorun üstüne sorun yarattınız. Bakın mera ve yayla birbirine zincirlemedir. Mera kapandı, yayla kapandı, halk oradan göç etti, halk göç edince köy boşaldı. Köy boşalınca köy okulu kapatıldı. Eğitimi bitirdiniz, oradaki sağlık ocağını kapattınız. Ekilecek tarlaları arsa yapıp bitirdiler. Bunlar hepsi birbirine bağlantılıdır. Şuan köye dönüş projeleri başlatılmalı, tarım, hayvancılık desteklenmeli. Van’da geçmişte 7 milyon küçükbaş hayvan bulunurken şuan bu sayı 2 buçuk milyon civarındadır. Hükümet hayvancılığı bitirdi. Bu sorunlar elbette istenirse çözülebilir ama bu sorunları kendine dert edinen biri ancak çözebilir. Ben Van’ın sorunlarını kendime dert edineceğim” ifadelerini kullandı.

“22 yıllık deneyimimi Van’a aktarmak istiyorum”

22 yıl kaymakamlık ve vali yardımcılığı görevinde bulunduğunu belirten Çiçek, “Gittiğimiz yerde söylüyorum, 5 yıl memleketimde milletvekilliği yaparak sorunlarını çözmek istiyorum. Biliyorum 5 yılın sonunda bir deri bir kemik kalırsınız ama haysiyetli, dürüst bir şekilde yaparsanız adınızı altın harflerle bu kadim şehrin tarihine yazdırırsınız. Çünkü 24 saatin 6 saati uyuyacağım, 18 saati çalışacağım. Eğer bu kafayla giderseniz çözersiniz. Bu sorunlar elbette bir kişi ile çözülmez. Mutlaka kent konseylerinin kurulması gerekiyor. Van’ın sorunlarını çözmek için herkesin harekete geçmesi lazım. Sorunları ortak akıl ile çözeceğiz. Bakın tek kişinin aklı ile değil ortak akıl ile çözeceğiz. Tek akıl ile ülkeyi ne hale getirdiklerini görüyoruz. Hep birlikte istişare ederek, çözeceğiz. Ben liderlik yapabilirim. Ferit Melen, Kinyas Kartal ve Hüseyin Çelik’ten sonra Van siyasetinde yapacaklarımla isim yapabilirim. Van’a ağabeylik yapabilirim. Van müsaade ederse, yetki verirse yaparım. 22 yıl kaymakamlık ve vali yardımcılığı yaptım. Bilgimi, birikimimi, enerjimi Van için harcamak istiyorum. Van’ın bir ağabeye ihtiyacı var. Hiç kimseyi ötekileştirmeyen, herkesi kucaklayan, birine ihtiyaç var. Ben buna tabilim. Bürokraside çok iyiyim, 22 yıllık deneyimimi Van’a aktarmak istiyorum. Van’ın dertlerini, sıkıntılarını her platformda anlatabilirim. Sorunları birlikte çözebiliriz. Keşke bunu Van halkına anlatabilsem. Ercan Çiçek Van sevdalısıdır, Erciş sevdalısıdır.  Makam mevkide gözüm yok. İnşallah Van halkı bize fırsat verir. Erciş ilçesinde şahsıma yoğun ilgi gösteriyorlar. Partiler üstü biri diyorlar. Çünkü MHP’lisi de beni destekliyor HDP’lisi de beni destekliyor. Ben halkım için çalışacağım. Memleketi barıştırabilirim. Bu kadar da iddialıyım. Memleketin faydası için bu kez partileri bir tarafa bırakın. Hep beraber memleketimiz için çalışıp çaba sarf edelim. Benim rahmetli babama sözüm var. Memleketime hizmet etmemi istemişti. Rahmetli babama verdiğim sözü tutmak istiyorum. Buna binaen geldim. Adaylık teklifi gelince de niyetim buydu. Vicdanen de rahatım. 14 Mayıs tarihinde yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel Seçimlerinin ülkemize, memleketimize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ilk turta kazanacağını düşünüyorum. Meclis’te de çoğunluğu Millet İttifakı’nın alacağına inanıyorum” dedi.

“Sandık güvenliği için tüm önlemleri aldık”

İYİ Parti İl Başkanı Selim Özgökçe ise, sandık güvenliğiyle ilgili tüm önlemleri aldıklarını belirterek, “Seçim güvenliğiyle ilgili genel merkezimizin almış olduğu karar doğrultusunda Seçim Koordinasyon Merkezimizi oluşturturduk. 6 il başkanı ve ilçe başkanlarıyla birlikte sürekli koordineli bir şekilde çalışmalarımızı yapıyoruz. İYİ Parti olarak müşahit kartı verebiliyoruz. Okullara okul sorumlusu atayabiliyoruz fakat sandık başkanlıklarını asil ve yedek olmak üzere bütün sandıklarımıza Cumhuriyet Halk Partisi’nin belirlediği atamalarla sandıkları koruyacağız. Biz de onlara dışarıdan destek vereceğiz. Seçim sonuç verileri düzenli bir şekilde Millet İttifakı ortaklarına göndermek için çalışmalarımızı yaptık. Seçimle ilgili Millet İttifakı olarak sandık güvenliğiyle ilgili bütün önlemleri aldık. Şehrimizde kullanılan oylara sahip çıkacağız. Ayrıca sahada gönüllü çalışan insanlarımız da var. Bu seçim diğer seçimlere benzemiyor. Sandık güvenliği çok önemli, bütün tedbirler alındı. İnsanlarımızdan şunu istiyoruz. Birlik ve beraberliğimize gölge düşüren, ötekileştirerek provokasyon ortamı yaratmak isteyen kişilerden uzak dursunlar. Bu seçimin sağduyulu, saygı, sevgi ortamında yapılmasını istiyoruz. Bu seçimin ülkemize ve memleketimize  hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.  

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Erdal Perihan CHP 2. sıra Milletvekili Adayı Ercan Çiçek’e, İYİ Parti İl Başkanı Selim Özgökçe ve beraberindeki partililere nazik ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederek Van’a yapılacak her türlü güzel hizmette yanlarında olacaklarını belirtip başarılar diledi. 

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme