EKONOMİ CAN ÇEKİŞİYOR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatlarıyla Van'a gelerek sorunları yerinde inceleyen İzmir Milletvekili Bedri Serter ve Antalya Milletvekili Cavit Arı'İktidar tarafından ekonomi iyi yönetilmiyor. 18 yıllık AKP iktidarının en başarısız olduğu alan ekonomidir. Ülkemizde şuan ekonomi can çekişiyor. İktidar pandemi sürecini ve dış gelişmeleri bahane gösteriyor' dediler.

Burhan Ergin

Sorunları yerinde tespit etmek için Van’a gelen CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter ve Antalya Milletvekili Cavit Arı esnaf ziyaretinin ardından il binasında basın toplantısı düzenledi.

“Sorunlarımızı tespit edip genel başkanımıza sunacağız”

Toplantıda ilk söz alan CHP İl Başkanı Mehmet Kurukcu, “Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatlarıyla 81 ilimizde sorunları tespit edip raporlaştırmak için milletvekillerimiz görevlendirildi.  İzmir Milletvekili Bedri Serter ve Antalya Milletvekili Cavit Arı ilimizi ziyaret ederek 4 gün boyunca sorunları tespit edecek. Van’ımızda her ne kadar seçilmiş milletvekilimiz olmasa da Meclis’te 142 milletvekilimiz her zaman sorunlarımızı gündeme getiriyor. İstediğim zaman milletvekillerimize ulaşarak sorunlarımıza çözüm aramaya çalışıyoruz. Genel Başkanıma ilimize bu kadar değer verdiği için teşekkür ederim.  Milletvekillerimizle birlikte 4 gün ilimizde esnafları ve meslek odalarını ziyaret edeceğiz. Bugün Van Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ettik. Akabinde Van Esnaf ve Sanatkarlar Odasını, Van Ticaret Borsasını, Van Şoförler ve Otomobilciler Odasını, Van Organize Sanayi Odasını ve oradaki KOBİ’leri, Erciş, Gevaş ve Muradiye ilçelerimizi de ziyaret edeceğiz. Ayrıca ilimizde gerçekten önemli sorunlar var. Çevre yolu, otogar,stadyum, TOKİ, Van Gölü, işsizlik, hayvancılık, ekonomi gibi sorunlarımızı milletvekillerimiz yerinde tespit ederekgenel başkanımıza sunacaklardır” dedi.

“Van’ın sorunlarını çözmek için sonuna kadar takipçisi olacağız”

İzmir Milletvekili Bedri Serter, Van’ın sorunlarının çözümü için takipçileri olacaklarını belirterek, “Van Gölüyle hakikaten muhteşem bir tabiata sahiptir. Van’da yaşayanlar çok şanslı, İzmirli olarak Van’ı kıskandım ama Van Ticaret ve Sanayi Odası ziyaretinde gördüğüm kadarıyla ilimizde inanılmaz bir işsizlik ve mutsuzlukla karşılaştık. Van’ın yaş ortalaması 21 buçuktur. Van muhteşem bir yaş ortalamasına sahip ama maalesef istihdam alanları çok dar, genişlemesi için mutlaka hükümetin harekete geçmesi lazım. Hem özel sektör hem devlet kademeleri hem de buradaki tabiat varlıklarının hareketlendirilmesi gerekiyor. Van’ın müthiş derecede ticaret hayatını şekillendiren ve hareketlendiren Kapıköy Sınır Kapısı’nın kapalı olması ekonomiyi çökertmiş, Van geçmişte hayvancılık konusunda çok önemli bir potansiyele sahipti ama gelinen noktada hayvancılığında bitme noktasına geldiğini gördük. 4 gün boyunca Van’da sorunları araştırıp rapor haline getirerek çözüm önerilerimizi sunacağız. Van’ın sorunlarını çözmek için sonuna kadar takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.

“CHP olarak herkesten destek bekliyoruz”

Ülkede yaşayan herkesten destek beklediklerini söyleyen Milletvekili Serter, “Genel Başkanımız tarafından açıklanan 17 maddelik gelişim politikası çok önemlidir. Bu maddelerin içinde herkes yer alıyor. Seyyar esnaflar bile bu maddelerin içinde var. Seyyar satıcıların hiçbir şekilde sosyal yararlanma alanları yok. Hiçbirinin bir kuruma bağlılığı yok ama bizim iktidarımızda biz onları da düşünüyoruz. Onları da resmi bir statüye kazandıracağız. Seyyar satıcılarda devlete vergi ödemek istiyor. Seyyarlar memleketi çok seviyor. Teşhislerimiz şuan çok doğru yolda gidiyor. İnşallah koronavirüsü atlattıktan sonra en yakın genel seçimlerde ülkemizin nasıl ayağa kalktığını, nasıl hep beraber 83 milyonla kalkındırdığımızı göreceksiniz. Biz CHP olarak herkesten destek bekliyoruz” diye konuştu.

“Van’ın sorunları Meclis’e taşınıyor”

Antalya Milletvekili Cavit Arı “CHP Milletvekillerinin 81 ilde ekonominin içerisinde bulunduğu durumu esnaflarımızın, işadamlarımızın sorunlarını yerinde tespit ederek, Meclis gündemine taşıyacağız. Bizlerde bu vesileyle Van’a geldik. Van gerçekten çok özel bir şehirdir. Kendi illerimizde çok sayıda Vanlı güzel dostlarımız, arkadaşlarımız var. Buraya gelince de Van’ın özel bir şehir olduğunu gördük.Bizde en azından vatandaşlarımızın, esnaflarımızın ve işadamlarımızın durumunu yerinde tespit etmek için Van’a geldik. 4 gün boyunca Van’ın sorunlarını araştırıp rapor haline getirdikten sonra genel başkanımıza sunacağız. Ayrıca milletvekili arkadaşımla birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisinde de gündeme getireceğiz” diye konuştu.

“Esnaflara hiçbir destek sağlanmadı”

Pandemi sürecinde dükkanlarını kapatmak zorunda kalan esnaflara hiçbir destek sağlanmadığını söyleyen Milletvekili Arı, “İktidar tarafından ekonomi iyi yönetilmiyor. 18 yıllık AKP iktidarının en başarısız olduğu alan ekonomidir. Ülkemizde şuan ekonomi can çekişiyor. İktidar yetkilileri pandemi sürecini ve dış gelişmeleri bahane gösteriyor. Bakın bu çalışmanın benzerini 2018 yılında da gerçekleştirdik. O zamanda ekonomi kötüydü. Ekonominin kötü gitmesi sadece koronavirüsten kaynaklanmıyor. Ekonomi doğru yönetilmiyor. Burada sorun zihniyette ve anlayıştadır. Tabi ki koronavirüsün mutlaka bir etkisi vardır ama kötü bir yönetim üzerine bu süreç gelişince daha da kötü oldu. Bakın Avrupa’nın birçok ülkesinde bütçelerinin yarısıiş dünyasına, esnafa, işsize, öğrenciye destek olarak verildi. Kamu özel işbirlikleriyle yandaş müteahhidin garantisi olan milyarlar hiç sorgusuz sualsiz ödenirken, bizim esnafımızın maalesef ihtiyacı olan desteği alamadıklarını gördük. Şimdi daha çok ertelemelerle geçen bir süreç yaşandı. Esnaflarımızın SGK, vergi borcu ötelendi ama karşılıksız destek boyutuna baktığımızda hak ettiği şekilde bir destek verilmedi. 2019-2020 yılı bütçesi yapılırken 138.9 milyarlık bütçe de açık öngörüldü. Bakın yılın bitmesine 2 aydan fazla bir süre var. Bugünden itibaren 245 milyarlık bütçe açığı gerçekleşti. Önceki dönemde de 82 milyarlık bir bütçe açığı hedeflenmişken, 125 milyarlık bütçe açığıyla dönem kapandı. Maalesef ülkemiz iyi yönetilmiyor. Pandemi sürecinde dükkanlarını kapatmak zorunda kalan esnaflara hiçbir destek sağlanamadı. Baktılar işler yürümüyor, gerekli destek sağlanamıyor. Herkesin işyerini açtırdılar. Böylelikle pandemi de vaka sayıları patladı” dedi.

“Damat ekonomiyi batırdı”

Antalya Milletvekili Cavit Arı son olarak şunları söyledi; “Bu iktidar 5 maskeyi dahi nasıl dağıtacağını bilemedi. Bu anlamda CHP’li belediyeler çok iyi bir sınav vermiştir ve bu sınavdan alınlarının akıyla başarılı bir şekilde geçmiştir.Örnek projelerle, örnek sosyal destekleme projeleriyle CHP’li belediyeler Büyükşehir’den ilçe belediyelerine kadar hepsi ihtiyaç sahibi vatandaşların ihtiyacına destek olabilmek için var güçleriyle çalıştılar. O kadar başarılı bir süreç yürüttüler ki bu iktidar onların bu çalışmalarını önledi. İktidar partisi vatandaşlara sağlanan desteği nasıl önler? Böyle bir şey olabilir mi? Ama maalesef oldu çünkü kendi beceremediklerini beceren bir alternatif çıktı. CHP’li belediyeler pandemi sürecinde elinden gelen her türlü desteği vatandaşlarımızla buluşturmuştur. Ülkemizde ekonomi ehil ellerde değil. Damada teslim edilmiş durumda, damat da ekonomiyi kendisine verilen görev çerçevesinde batırmıştır. Bugün ülkemizde yaşayan herkes sıkıntı içindedir.”

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme