Coronovirüsle sınavımız

Toplum olarak yaşamımızda kuralları önemsemeyen bir milletiz vesselam. Yeryüzüne bir kabus gibi çöken şu corono günlerinde olduğu gibi ne sosyal mesafe, ne maske ne şu ne bu. Sevgimizi  dokunarak sarılarak, kucaklaşarak gösterme geleneğimizden asla  taviz vermeyiz de bunun böyle salgın günlerinde faturasını da ağır ödüyoruz ne  yazık ki.

Özellikle geleneğimizin bir parçası olan düğünler ,davetler, taziyeler sosyal mesafe kuralları dışında gerçekleşir. Şimdilik düğünlere izin verilmiyor, bu önemli bir önlem ama taziyeler salgının büyümesini tetikliyor. Özellikle son zamanlarda taziyelerle yayılan enfekte  yüzünden vakalarda ve ölüm sayısında artışlar yaşandı. Taziyelerde sosyal mesafeyi ayarlayamama ve maskeyi doğru bir şekilde kullanmama salgınları tetikledi. Alınan tüm önlemler sonuçsuz kalıyor. Bu umursamazlık ve dikkatsizlik sadece kendi yaşamlarını riske atmıyorlar, toplumun genel sağlığı ve kaderiyle de oynuyorlar.

 Bilim Kurulu üyeleri sık sık programlara konuk olup halkı nasıl davranmaları gerektiği hakkında bilgilendiriyor. Sağlık Bakanı her defasında maskenin önemine ve sosyal mesafeye dikkat çekiyor. Zorunlu olmadıkça sokağa çıkmaması, kalabalıklardan kaçınılması, ve hijyene dikkat edilmesi konuusnda uyarılarda bulunuyor.

Artık herkes her şeyin eskisi gibi olmayacağını da çok iyi biliyor . Covit19 henüz bitmedi,  dünyayı etkisi altına almaya devam ediyor. Salgın birçok ülkede hızla yayılmaya devam ediyor ve buna paralel can kayıpları da artıyor. Bu süreçte tüm dünyada yeni ihtiyaçlar ve alışkanlıklar doğuyor. Yaşamımız , ihtiyaçlarımıza göre yeniden şekilleniyor. Bizler bir çok alışkanlıklarımızdan vazgeçmek zorunda kalırken, sağlığımızı kontrol altında tutmak için de hızla yeni alışkanlıklar kazanıyoruz.

Ülkeler her geçen gün aldıkları tedbirlere bir yenisini ekliyor. Maskeler artık bedenimizin bir parçası oldu. Her yaşa uygun en doğru kumaştan maskeler üretilmeye başlandı. Örneğin Tayland’da bir hastane, yeni doğan bebekleri coronavirüse karşı korumak için ‘Mini Yüz Kalkanı’ kullanmaya başladı. Bebeklerin mini yüz kalkanları, bir yetişkinin avuç içi boyutunda tasarlandı. Bir çok ülkede siperlikler de kullanıma girdi. Bu da aklıma “ yeni doğan bebekler coronavirüse karşı  doğar doğmaz mini yüz kalkanları ile korunacak olursa  bebeklere anneleri haricinde kimse yaklaşamayacak, sevemeyecek, dokunamayacak. Bebek doğdu anda sosyal mesafeyi öğrenecek.  Her şeyi uzaktan uzağa mı öğrenecek” düşüncesini getirdi. Eksik olmayacak mı yaşamı algılayışımız? Öğrenmemiz daha yavaş olmayacak mı?

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme