Buldan: Kapıköy Sınır Kapısı açılmalıdır

Çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Van'a gelen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, koronavirüs salgını nedeniyle kapalı tutulan Kapıköy Sınır Kapısı'nın açılması gerektiğini belirterek, 'Kapıköy Sınır Kapısı gerekli tedbirler, şartlar ve koşullar yerine getirilerek, açılmalıdır' dedi.

Vansesi Haber Merkezi

HDP, "Herkes için Adalet" kampanyası kapsamında düzenlediği "İş ve Aş Buluşmaları"nın 3'üncüsünün startını Van'da verdi. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, milletvekilleri Muazzez Orhan, Murat Sarısaç, Garo Paylan ve partililer, program kapsamında Saray ilçesine geldi. Buldan ve beraberindeki heyet, ilçede bulunan Kapıköy Sınır Kapısı'nda yapmak istedikleri açıklamayı sınır kapısına yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan bir noktada yaptı.

“Van halkını cezalandırmak istiyorlar”

Kapıköy Sınır Kapısı’nın kapalı tutularak Van halkını cezalandırmak istediklerini ileri süren Buldan, “20 kilometre ileride olan Kapıköy Sınır Kapısı'nda Van halkımızın taleplerini dile getirmek üzere açıklama yapmak istedik ancak engellendik. Ama yine de sesimizi halkımıza duyurmak istedik. Yıllar önce bu ülkede barış olsun, bu ülkeye demokrasi gelsin, bu ülkede özgürlükler olsun, artık kardeş kanı akmasın diye başlatılan bir süreçte bu kapı açılmıştı. Van halkına hizmet ediyordu. Orada yapılan ticaret Van halkının gelirine, istihdamına fayda sağlıyordu. Fakat pandemi ile birlikte kapı kapatıldı. Elbette ki pandemi koşullarını hiçe sayarak değil, gerekli tedbirler alınarak, gerekli şartlar ve koşullar yerine getirilerek bu kapı açılmalıdır. Van halkının istediği, talep ettiği de budur. Tüm sınır kapıları açıkken neden sadece Kapıköy, Erbulak ve Esendere Sınır Kapıları kapalıdır? Bu bölgedeki halk cezalandırılmak isteniyor. Bu halka yapılan en büyük haksızlıktır. Van halkı bu şekilde cezalandırılmak isteniyor. Van halkının ekonomiden, istihdamdan, gelirden faydalanmaması için her türlü engelleme yapılıyor” diye konuştu.

“İran halkı uçakla Antalya’ya gidebiliyor, minibüsle Van’a gelemiyor”

Kapıköy Sınır Kapısı’nın kapalı tutulmasıyla ilgili eleştirilerini sürdüren HDP’li Buldan, “Birkaç gün sonra bu bölgede Nevruz kutlamaları başlayacak. İran’da Nevruz kutlamaları şimdiden başladı. Nevruz tatili ile birlikte İran halkı uçak seferleriyle Antalya’ya, İzmir’e, İstanbul’a gidecek ancak minibüsle Kapıköy Sınır Kapısından Van’a giriş yapamayacak. Bu tam bir çifte standarttır. Parti olarak bunu asla kabul etmiyoruz. Pandemi uçakta seyahat edene bulaşmayacak, minibüsle seyahat edene bulaşacak anlayışını kabul etmiyoruz. Bugün burada Van halkının, esnafın, turizmcilerin bu talebini bir kez daha dile getirmek istedik. Van halkı şunu bilsin; HDP her türlü talebinizi her yerde, tüm engellemelere rağmen dile getirecektir. Bunun önüne kimse geçemeyecektir. Bir kez daha ifade ediyoruz, Kapıköy Sınır Kapısı pandemi şartlarına uygun şekilde acilen açılmalıdır. Kapatılan oteller buradan geçişler olmadığı için azalan gelir dikkate alınmalıdır. Sınır kapısı açılırsa belki de işinden aşından edilen insanlar işlerine geri dönecektir. Van halkının talebi budur. Biz de bu talebin arkasındayız” ifadelerine yer verdi.

Bakmadan Geçme