BOĞAZİÇİ'NDEN TOKİ AÇIKLAMASI

Vansesi Özel
Boğaziçi Anonim Şirketi Van Afet Konutları Basın Danışmanı Gül Çınar gazetemize yaptığı özel açıklamada soruları tek tek yanıtlayarak, kafalardaki soru işaretlerine son noktayı koydu. Vatandaşların kömür parasının istenmesi başta olmak üzere bir çok sorunu ilettiği gazetemiz, konu ile ilgili Boğaziçi Anonim Şirketi ile yapmış olduğu görüşmeler de depremzedelerin tüm sorularına cevap istedi.
Söyleşi havasında geçen sohbette gazetemize yansıyan açıklamalar şöyle;
Vansesi:  Konutların ısınmasında kullanılacak kömürün kalorisi, cinsi nedir, bu kömürler nerden,  kaça alındı?
Gül Çınar: "Alınan kömürler 1.sınıf portakal Rus Sibirya linyitidir Van çevre il müdürlüğünden yetkililer numune alarak analizleri yapmış 7000 ve üzeri kaloride olduğu tespit edilmiştir. Bu kömürler fiyat araştırması sonucu Van firmalarından ve ithalatçı firmalardan alınmıştır.  Kömürler 5 farklı kömür toplantıcısından tedarik edilmiştir. Bunlardan 3 tanesi Van bölgesinin firmasıdır (öz ışık, Erenoğlu, sefam), diğer iki firma yıl karbon ve akabe kömürcülük firmalarıdır. Kömürler ton başı 810,00 TL fiyatla 9 ay vadeli olarak alınmıştır. Kış ayında teslimatı başlamış olan konutlarda ısınmanın sorunsuz olarak bir an önce başlayabilmesi için tedarik kabiliyeti yüksek, sevkiyatta sorun yaşamayacak güçte firmalarla çalışılmaya gayret edilmiştir. Keza çok kısa bir sürede vatandaştan hiçbir ücret toplanmadan bütün sitelere binlerce ton kömür sevkiyatı başlatılmıştır. aksi takdirde bu kadar büyük alımların hiçbir ücret ödemeden vatandaşların kendilerinin yapabilmesi söz konusu olamazdı. 13/1/2005 tarihli ve 25699 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliğinin 22 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. (Değişik:: 27 Ocak 2010 ÇARŞAMBA Sayı : 27475)  Isınma Amaçlı İthal Taş ve Linyit Kömürün Özellikleri ve Sınırları Toplam Kükürt (kuru bazda) En çok. % 0,9 (+0,1 tolerans), Alt Isıl Değer (kuru bazda) En az 6400 Kcal/kg (- 200 tolerans), Uçucu Madde (kuru bazda) % 12-31 (+2 tolerans), Toplam Nem (orijinalde) En çok % 10 (+1 tolerans), Kül (kuru bazda) En çok %16 (+2 tolerans) ve Boyut* (satışa sunulan) 18-150 mm ( en çok ±% 10 tolerans) Mekanik beslemeli yakma tesisleri için kömür boyutu min.10-18 mm olabilir."
Vansesi: Kömür pahalı alınmamış mı?
Gül Çınar: "Kömürler 9 taksitle alınmış ve Van bölgesinde 1050 TL'ye varan teklifler verilmiştir. ŞuanVan piyasasında 1.sınıf Rus linyiti peşin fiyatı 830 TL. ve üzerindedir. Kömürün kalitesi, Van bölgesinin ulaşım imkânları, kömürün satın alınma tarihi dikkate alındığında kömürlerin uygun bir fiyata alındığı görülecektir"
Vansesi: 90 metrekare TOKİ konutları için belirlenen 1875 TL yakıt bedeli fazla değil mi?
Gül Çınar: "Yakılacak olan kömür miktarları hesaplanırken Van bölgesi kış koşulları göz önünde tutularak daire başı 2 ton kömür sarf edileceği tahmin edilmiştir. Kömür birim fiyatları yukarda açıklanmıştır. Havaların sıcak gitmesi halinde zaten satın alınan kömürümüz depomuzda bir sonraki kış kullanılmak üzere tutulacaktır. Fakat aksi düşünüldüğünde, yani tahmin ettiğimiz kömür miktarından fazla kömür yakarsak, kış ayının ortasında tekrardan kömür tedarik etmek oldukça zor ve maliyetli olmaktadır, bu nedenle yönetimlerimiz yakılabilecek en fazla kömür miktarını ön görmek ve bütçelendirmek zorundadır. Van şartlarında kış ağır geçtiğinden binalar da yeni olduğu için tahmini daire başı 2 ton bütçelenmiş ancak yakım sonu tüketim miktarı üzerinden yakılan kömür miktarı kadar para alınacaktır. Yakım sezonu sonunda 1,5 ton yakılmışsa 500 kg kömür bedeli alınmayacaktır"
Vansesi: Taksitlendirme hangi mantığa göre yapıldı?
Gül Çınar: "Taksitlendirme uzun süreye yayılmış ve TLcinsinden sözleşme yapılarak kömür fiyat artışlarından site sakinlerinin etkilenmesinin önüne geçilmiştir"
Vansesi: Konut başına düşünülen kömür miktarı hangi teknik ısınma hesaba göre belirlenmiştir?
Gül Çınar: "Binaların metre karelerine, yeni oluşuna, hava şartları, kış süresi ve Van bölgesi yıllık tüketim miktarı araştırılarak çıkarılmıştır. Boğaziçi yönetim AŞ 15 yılı aşkın süredir toplu konut yöneticiliği sektöründe kazanmış olduğu tecrübeleri ve Türkiye'nin her yerinde yönettiği sitelerde hazırlamış olduğu ısınma bütçelerinin gerçekleşme durumlarından elde ettiği verilerle daire başı harcanması muhtemel kömür miktarlarını tahmini kömür bütçesine dahil etmektedir"
Vansesi: Satın alındığı söylenen kömürler neden sitelerin kalorifer  dairelerinde  görünmüyor?
Gül Çınar: "Satın alınan kömürler kalorifer dairelerine ilk etapta 5 ton ve üzeri olarak indirilmiş ve yakımlar başlatılmıştır.10000 konutun ısıtılması için çok yüksek miktarda kömüre ihtiyaç duyulmaktadır ancak hiç bir kat sakininden para almadan bu kömürler alınmıştır. Site sakinlerinin ödeme yapmasıyla beraber kömürlerin sitelere indirilmeye devam edilecektir. Bu konu tamamen asılsızdır. Kazan daireleri herkese açıktır ve kontrol edilebilir. Satın alınan kömürler tedarikçi firmalar tarafından sözleşmeler doğrultusunda sevkiyatları gerçekleşmiştir. Kömür sevkiyatlarının tamamının 4 eşit sevkiyatla sitelere gönderileceği noktasında kömür tedarikçi firmaları ile sözleşme imzalanmış, bu güne kadarda firmalar sözleşmeye uygun hareket etmişlerdir"
Vansesi: Vatandaş ısınma ve diğer hizmetlerle ilgili nasıl bilgi sahibi olacak?
Gül Çınar: "Edremit Afad konutlarında 3 merkezde, Bostaniçi ve Erciş konutlarında 3 merkezde ve kalecik bölgesinde de bir site yönetim ofisleri oluşturulmuş ve her türlü bilgiyi site sakinlerimize yazılı, sözlü ve duyurduğumuz telefon numaralarıyla bilgilendirilmektedirler. Sakinlerimiz site yönetimi halkla ilişkiler birimine sözlü, yazılı veya internet üzerinden (www.bogaziciyonetim.com.tr)  bilgi edinme başvurularında bulunabilmektedirler.  Halkla ilişkiler birimi kanalıyla tüm başvurulara yasal süreler içerisinde geri dönüş yapılmaktadır"
Vansesi: TOKİ afet konutlarına Van valiliği tarafından ne kadar kömür verildi?
Gül Çınar: "Valilik tarafından her blok için 5 ton yerli kömür verilmiştir"
Vansesi: Demirbaş gideri olarak istenen bedel hangi demirbaşlar için istenmektedir,  bu miktar abartılı değil mi?
Gül Çınar: "Demirbaş giderleri ortak mahal asansör, hidrofor, kazan dairesi ve kapıcı dairesi elektrik, doğalgaz, suabonelikleri, yönetim merkezi demirbaşları(bilgisayarlar, ofis mobilyaları vs.) çevre hizmet demirbaşları temizlik seti, çöpkonteynırı, ilanpanoları, kalorifer kazan dairesi demirbaşları (el arabası, kürekvs.) gibi giderler için bir defaya mahsus alınmaktadır. Tüm alınan malzemeler tek tek demirbaşa kaydedilecek ve tüm sakinler bilgilendirilecektir"
Vansesi: Kalorifer kazanları hangi aylarda,  hangi saatlerde kaç derce yakılacak?
Gül Çınar: "Kalorifer kazanları dış hava sıcaklıklarına göre daire içi ortam sıcaklığı 22 derecenin altına düşmemek kaydıyla nisan sonuna kadar yakılacaktır. Sabah saat 05.30 yakılacak gece saat 23.00'a kadar yanacaktır"
Vansesi: Kapıcılar, konut maliklerine hangi hizmetleri vermekle yükümlüdürler?
Gül Çınar: "Blok görevlileri en başta sağlıklı bir şekilde kaloriferleri yakarak blokların kat hollerinin, asansörlerin ve çevrenin temizliğini yapmaklasorumludurlar .günde 1 defa belirlenen saatlerde mutfak çöplerini alacaktırlar .yazın çevre düzenleme(yeşil alanların sulanması, biçilmesi ve bakım çalışmaları) yapacaklardır. Konut hizmetleri görevinde bulunan personeller site yönetiminin sorumluluk alanı olan ortak kullanım alanlarının temizlik ve ısınma hizmetinin sağlanmasına yönelik çalışmaktadırlar. Bu çerçevede görevli oldukları alanlar içerisinde kendilerine verilen programlar dahilinde, blok ortak alanlarının zeminlerini, giriş kapı camlarını silmek, katları paspaslamak, aydınlık camları silmek, sayaç ve dolap kapaklarının, yangın tüplerinin ortak alan lambalarının korkuluk ve küpeştelerin tozlarını almak, sığınak ve şaft boşluklarını temizlemek, yol ve oyun parklarını süpürmek günlük ve haftalık olarak takip etmek, yangın merdiveni sahanlık, sığınak, hidrofor dairesinin ve asansör olan bloklarda asansör içlerinin temiz, düzenli olmasını ayrıca asansörlerin çalışır durumda, blok giriş kapılarının da kapalı durumda olmasını sağlamak, daire kapı önlerinden çöpleri toplamak, kaloriferleri düzenli bir şekilde belirlenen yakıt miktarına uygun olarak yakmak, kalorifer kazanını ve kazan dairesini düzenli olarak temizlemek, kömürlerin düzenli bir şekilde istiflenmesini yapmak ve yakım sonrası oluşan cürüfleri toparlayıp kazan dairesinden çıkarmak, ortak alanlarda temizlik, peyzaj, bakım, onarım, sulama vb. gibi toplu çalışmalara katılmak, blok etrafı peyzaj alanlarının bakımını yapmak bu personellerin görevidir. Konut hizmetleri görevlisi İŞKUR meslekler sözlüğünde5153,06 kodu ile yer almaktadır ve İŞKUR nezdindeki görev tanımı da aşağıdaki gibidir: Meslekkodu: 5153,06, Meslekadı: konut hizmetleri görevlisi, Meslek tanımı: Görevli olduğu konuta ait ortak kullanım alanlarının bakımı ve temizlik işlerini yapan, elektrik ve sıhhi tesisatla ilgili küçük arızaları tespit edip gideren ve konut sakinlerinin siparişlerini temin eden kişidir. Görev ve işlem basamakları: konut hizmetleri görevlisi, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve Mesleğin verimlilik ve kalite gerekliliklerine uygun olarak: a) konuta ait ortak kullanım alanlarının (merdiven, koridor, asansör kabini, vb.) temizliğini yapmak, b) belirli aralıklarla bahçe ve konut çevresinin genel temizliğini yapmak, c) giriş merdiveni ve yolunda biriken karları temizleyerek buzlanmayı önlemek, d) yöneticiden aldığı talimat doğrultusunda kaloriferi yakmak, ısısını ayarlamak ve belirlenen saatlerde söndürmek, e) kalorifer kazanında bir sorun olması durumunda yöneticiyi bilgilendirmek ve gerekli tedbirlerin alınmasına yardımcı olmak, f) kalorifer kazanı ve bulunduğu alanın genel temizliğini yapmak, g) hidrofor ve benzeri araçları çalıştırmak, h) uygun güvenlik tedbirlerini alarak konutun güvenliğini sağlamak, i) konut sakinlerinin istekleri doğrultusunda siparişlerini temin etmek ve dağıtmak, j) konut sakinlerinin poşetle kapı önüne bıraktıkları çöpleri yönetimce belirlenen saatte toplamak, k) yönetici tarafından hazırlanan duyuru ve ilanları konut sakinlerine dağıtmak ve panolara asmak, l) bahçedeki ağaç, çim, çiçek ve fidelerinin bakım ve sulama işlerini mevsim şartlarına göre yapmak, m) konutların ve ortak kullanım alanlarının basit elektrik (zil, kapı otomatiği, ampul, fiş, priz, duy, telefon tesisatı) arızalarını gidermek, n) tamir edilemeyen elektrik arızaları hakkında ilgilileri bilgilendirmek, o) konutların ve ortak kullanım alanlarının atık ve temiz su tesisatlarıyla ilgili basit arızaları gidermek, p) tamir edilemeyen atık ve temiz su arızaları hakkında ilgilileri bilgilendirmek, q) konutların ve ortak kullanım alanlarının seramik vitrifiye (lavabo, eviye, klozet, helâ taşı) montaj ve tamirini yapmak, r) tamir edilemeyen seramik vitrifiye arızaları hakkında ilgilileri bilgilendirmek"
Vansesi: Kapıcı gideri hangi hesaba göre belirlenmiştir?
Gül Çınar: "Kapıcı giderleri 4857 Sayılı İş Kanunu ve konut kapıcılığı yönetmeliği uyarınca asgari ücretin altında olmaması koşulu ile yasal sınırlar çerçevesinde belirlenir. Konut hizmetleri görevinde bulunan personellerin ücret maliyetleri asgari ücretin yasal maliyeti üzerinden yapılmaktadır. Temizlik personeline asgari ücret verilmektedir. Temizlik personeli sayısı ise sitedeki bakabileceği blok sayısına göre belirlenmiştir"
Vansesi: Konutların; petek,  kalorifer sistemlerini kim kontrol edecek,  kontrol edildi mi edilmediyse neden edilmedi?
Gül Çınar: "Dairelerin petekleri ve kalorifer kazanları yüklenici firmalar tarafından kontrol edilerek test yakımlar neticesinde çalışır vaziyette site yönetimine teslim etmesinin akabinde yakımlar başlayacak ve bir yıl boyunca yüklenici firmalar tarafından ortaya çıkacak arızalar giderilecektir"
Vansesi: Boğaziçi konut yönetimi adına görev yapan kişilerin maliklere karşı sorumlulukları,  görevleri nelerdir?
Gül Çınar: "Bilindiği üzere 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu, ortak alanların kullanım kurallarını belirleyen " site yöneticiliğini" zorunlu hale getirmektedir. 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu 27. maddesinde  "ana gayrimenkul kat malikleri kurulunca yönetilir ve yönetim tarzı kanunların emredici hükümleri saklı kalmak şartıyla, bu kurul tarafından kararlaştırılır" denilmektedir. Bu itibarla hem çağdaş anlayışı gözeten ve hem de kat mülkiyeti Kanunu'nun öngördüğü yapının oluşmasına gayret gösteren şirketimiz tarafından site yöneticiliği hizmetlerini yürütmektedir. Site yönetimlerimiz organizasyonumuz konut alıcılarının, konutlara taşınmalarının kendi özel durumlarına göre değişik zamanlarda olması; ilk başlarda birbirlerini yeterince tanımaması; değişik bölgelerden kültür ve yaşam koşullarından gelmesi gibi sebepler nedeniyle karşılaşılan problemlerin çözümü, ortak yaşam bilincinin oluşması, ortak alan hizmetlerini yürütülmesiyle, idari, teknik, temizlik birimleriyle ortak gider bütçelerinin oluşturulması, aidat takibinin yapılması, kurumlarla ve sakinlerle iletişimin sağlanması, sitede yapılan çalışmalarla ilgili sakinlerin bilgilendirilmesi, ortak alan abonelik işlemlerinin takibinin yapılması, günlük haftalık olarak temizlik çalışma planlarına uygun temizliklerinin yapılması, ortak alanlarda teknik aksaklıkların meydana gelmemesi için gerekli bakım onarımların yapılması gibi hizmetler için sakinlere karşı sorumludurlar"
Vansesi: Kapıcı, kalorifer ateşçisi olarak görev yapan kişilerin işlerle ilgili belge ve eğitimleri varımdır?
Gül Çınar: "Blok görevlilerimizin birçoğunun yakıcı belgesi olduğu gibi olmayan personeller için halk eğitim müdürlüğüyle görüşülerek bizatihi sitelerimizde uygulamalı olarak eğitim verilecektir.Konut hizmetleri görevinde çalışacak personellerin kalorifer ateşçi belgesi sahibi olmalarına özen gösterilmekte, belgesi olmayan personel adaylarının da gerekli belgeyi alabilmeleri için halk eğitim müdürlüğü nezdinde yapılan kurslara katılarak ilgili yeterliliği kazanmaları sağlanmaktadır"
Vansesi: Konutuna taşınmayanlar yakacak ve ortak gider ödeyecekler mi?
Gül Çınar: "Toplu yaşam alanlarında kat mülkiyeti kanunu gereğince sitede oturulmasa dahi hizmetler verilmeye başlandığı andan itibaren yakıt ve aidatlarını ödemekle yükümlüdürler"
Vansesi: Yakacak ve ortak gider bedelini ödemeyenler için nasıl bir işlem yapılacaktır.
Gül Çınar: "Yakıt ve aidatlarını ödemeyenler hakkında kat mülkiyeti kanunun emredici kanunları uygulanır. Ödeme güçlüğü yaşayan ve hiçbir geliri olamayan site sakinlerinin durumu Van Afad İl Müdürlüğüne, kaymakamlık ve valiliğe bildirilmektedir"
Vansesi: Yaz aylarında ortak gider değişecek mi?
Gül Çınar: "Bütçe dönem sonu itibariyle gerçekleşecek giderler ve gelirler dengesine göre şekillenecektir"

Bakmadan Geçme