AĞAÇLAR SUSUZLUKTAN KURUDU

İpekyol ilçesinde kaldırım kenarlarında bulunan ağaçlar düzenli sulanmaması nedeniyle kurumaya yüz tutu. Van Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı ekipleri kuruyan ağaçların yerine yenilerini dikmeye başladı. Vatandaşlar ağaçların kurumasına tepki gösterdi.

Evren Doğruer 

Kent merkezinde yeşil bir görünüm oluşturması için dikilen ağaçlar kurumaya terkedildi. Van’ın en büyük ve merkezi ilçesi İpekyolu’nda kaldırımlarda ve orta refüjdeki ağaçların susuzluktan kurumaya başlaması tepki çekti.  

“Ağaçlandırmaların estetik ve işlevsel yararları var” 

Ağaçların kurumaması için sulanması yerine kuruyan ağaçlar Van Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı ekipleri tarafından sökülerek yerine yeni ağaçlar dikiliyor.  Ağaçların geçmiş yıllarda olduğu gibi düzenli sulanmadığını, bakımsızlığın sürdüğünü belirten vatandaşlar, emek ve kaynak harcanarak dikilen ağaçların kurumaya terkedilmesine tepki gösterdiler. Vatandaşlar kaldırım ve yol ağaçlandırmalarının estetik ve işlevsel açıdan pek çok yararları olduğunu, kent ortamına doğallık kazandırdığını,  beton monotonluğunu kırdığını,  çirkin görüntüleri maskelediğini, gürültüyü azalttığını, tozları tuttuğunu, kente ekolojik değer kattığını, yapılara fon oluşturduğunu kaydederek yetkilileri göreve davet ettiler. 

“Tasarruf ağaçlar kurutularak  yapılmaz” 

Van’ın kalbi niteliğindeki en büyük ilçesi İpekyolu sakinleri, “  Kaldırım kenarlarında orta refüjlerde bulunan ağaçlar maalesef bu yıl sulanmayarak adeta göz göre göre kurumaya terkedildi. Daha önce yapılan periyodik bakım da yok.  Vatandaşların gördüğü bu durumu yetkililer görmüyor mu?  Ağaçları kurutarak tasarruf yapılmaz. Tasarruf zaruri olmayan  hizmet ve harcamalardan yapılır. Kuruyan ağaçların yerine yenilerinin dikilmesi daha pahalıya mal olmaktadır. Ağaçlar zaten kurudu bari geride kalanlar kurtarılsın” dediler. 

“Belediyeler arasında koordinasyon sağlansın” 

Kentte akasya ağacı saplantısından vazgeçilmesi gerektiğini belirten vatandaşlar,” Geçmişte kentimizde kavak ağacı takıntısı vardı, şimdi akasya takıntısı var.  Bazı kaldırım ve orta refüjlere uyumsuz ağaçlar dikilerek peyzajla alakası olmayan görüntüler  var.  Kentimizin iklimine, doğasına uygun gölge yapan, polen saçmayan uzun ömürlü, kazık köklü doğal güzellik yaratan (Atkestanesi, çınar, ceviz, ıhlamur,) çeşitli ağaç türleri var ama her nedense ısrarla akasya ağacı dikiliyor. Bazı kaldırımlarda reçinesini etrafa saçan çirkin, yararsız, zararlı böcek üreten ağaç türleri var. Bu ağaçlar kaldırımlara, yayalara zarar veriyor. Çirkin görünüm oluşturuyor. Bu ağaçlarında farklı ağaç türleriyle değiştirilmesini istiyoruz. Kaldırım, cadde, meydan, bulvar, sokak ve parklarda ağaç dikimi ve kentsel peyzaja uygun yapılması gerekir.  Vatandaş olarak cadde, sokak, parkların hangi belediyeye ait olduğunu bilmemiz mümkün değil. Biz kentimizde ağaç ve bitki dikiminde, bakımında belediyeler arasında koordinasyon sağlanarak kentsel peyzaj bütünlüğü sağlanmasını, yeşil bir kent oluşturulmasını istiyoruz” diye konuştular.   

Bakmadan Geçme